lördag 5 december 2009

Förskoletest!!!!

I vilken riktning åker bussen på bilden nedan?

Kör den åt höger eller vänster?Kan du inte bestämma dig?


Titta noggrant på bilden en gång till!


Du vet fortfarande inte…?Samma bild visades för förskolebarn och dom fick samma fråga;
Åt vilket håll kör bussen?


90% av barnen gav följande svar:

'Bussen kör åt vänster'
På frågan; 'Varför tror du att bussen kör åt vänster?' svarade barnen:

'Eftersom man inte kan se dörren där man stiger på bussen!'


Hur känner du dig nu?????

Svenska Biggest Loser - vilka blir tränarna?

Lite kul att läsa olika bloggar som nu för fullt diskuterar om att tv4 ska starta upp ett svenskt Biggest Loser. Vilket jag tycker är jättespännande speciellt eftersom jag själv troligen ska söka. Är ju ett stort fan av serien!

Alla som har sett Biggest Loser, känner till de två tränarna Bob och Jilian men den stora frågan är -Vilka blir tränarna i den svenska upplagan?

Som manlig tränare har jag funderat fram och tillbaka, men min gissning landar på Paolo Robeto. Vad tror ni? Jag kan iktigt se honom framför mig skrikande som en galning.... Plus att han kan vara lika hård som Bob men samtidigt har han Bobs lite mjukare sida. Funderade ett tag på Martin Ljungberg men tror han är för mesig/snäll...
Den kvinnliga tränaren är svårare! Tror inte Pauline som var tränare i den skandinaviska versionen för ett antal år sedan kommer tillbaka, men vem fasiken ska det bli då? Tänkte ett tag på Blossom Taiton men nej henne kan de väl inte välja?! Så tråkig TV det skulle bli....

Men allvarligt vem tror ni? Vad har vi för hårda "galna" tränare i Sverige?

Dance your ass off!!

Har ni sett reklamen? Nu klockan 18 startar den nya serien "Dance your ass off". Ska bli jättespännande!!!!

Programmet handlar om ett gäng riktigt tjocka människor som ska dansa av allt fett. Vad jag har förstått blir det ett Let´s dance fast med tjocka människor, fast med lite mer dokusåpa. Förhoppningsvis ska de tappa massor i vikt också!

Så slå på tv3 och missa inte "Dance your ass off"!

Videoklipp - Den otroliga magikern Keith Barry, hur fasiken gör han???!!!


Framdelsvändning

I en framdelsvändning rör sig bakdelen på ett cirkelformat spår runt framdelen på den inre framfoten som i varje steg ska lyftas och sättas ned på samma plats eller något framför. Inre bakben träder framför och förbi det yttre. Yttre framben rör sig framåt steg för steg runt den inre framfoten.
Inre tygel ställer
Yttre tygeln reglerar ställningen och hindrar förböjning
Bägge tyglarna förhåller
Inre skänkel är den vändande hjälpen dvs sidförande och placeras något bakom normalläge. Den är även framåtdrivande
Yttre skänkel är reglerande dvs påverkar hastigheten och placeras i normalläge. Den är också framåtdrivande

Lycka till!

Vacker häst

Videoklipp - Patches den coola lilla ponnyn!


fredag 4 december 2009

Öka och minska volterna

Att öka och minska volterna är en jättebra övning, dels är den böjande dvs mjukgörande, sidförande, sätter igång rumpan m.m. Denna övning kan göras i både skritt, trav, galopp och tölt för er med islandshästar. När ni minskar volterna försöker ni flytta hästarna i skänkelvikning så ni inte styr för mycket. Tänk på att ha hästen lite ställd från rörelsesiktningen om det är lite svårt att flytta samt glöm inte baken!

Lycka till!

Knäpp bonde! Kunde han inte stapla fler? *haha*

torsdag 3 december 2009

Videoklipp - Tänk att rida ett helt dressyrprogram utan träns!


Kan inte sova...

Klockan är halv fyra och jag kan inte sova.... Har tagit hand om disken, tvätten och soporna. Till slut spelade jag lite dataspel men inte har jag blivit tröttare inte. Mest lite panik för jag borde sova så jag får ngt gjort imorn också!
Har ni sett att det ska starta ett svenska Biggest Loser? Var ju ett skandinaviskt som sändes för ett antal år sedan som jag följde, eller det är lika bra att erkänna, jag är ett Biggest Loser fan. Ser alla avsnitt på TV och webben som jag kan hitta. Funderar faktiskt på att söka, då jag har ett antal kg för mycket som jag verkligen skulle behöva bli av med men som sitter där de sitter... Undrar hur tjock man måste vara för att bli antagen?

onsdag 2 december 2009

Kvällsöppet i butiken + ett måste Pälsskapan till ludna pållar!

Har haft kvällsöppet i butiken som vanligt idag. Hade dessutom fått hem nya hästsaker från Pfiff och örter så hela kvällen har gått åt till att packa upp och prissätta varor. Lite kul för vi hade beställt hem några nya "billigare" dressyrsadlar från Pfiff som är helt i läder. Och alla sadlarna är nu utlånade för provning, så inga sadlar är kvar - på bara några timmar!

En tips till alla er hästälskare är pälsskrapan, är så underbar för ludna hästar! Men en varning - den är STARKT beroendeframkallande!

Öppna och sluta


Öppna och sluta är en mycket bra träning för lydigheten, kunna placera hästen där du önskar, öka mjukheten hos hästen, få hästen att aktivera bakdelen och mycket mer.

Längs med fyrkantsspåret rider du öppna, vid X lägger du en volt och rider resterande långsidan i sluta.
Den ultimata öpnnan och slutan skall ridas på 3 spår. Är din häst inte van att gå öppna/sluta ställer du enbart krav på att hästen ska röra sig som du önskar. Succesivt ökas kraven mot den ultimata öpnna/sluta.

I en öppna så rör sig hästen med bakdelen på spåret, och framdelen innanför spåret.

I en sluta så rör sig hästen tvärt emot öppnan med bakdelen innanför spåret, och framdelen på spåret.

Lycka till!

Mötet mellan islänningarna & halvbloden

Skugga och Lillen som jag både red till/utbildade för några år sedan. Skugga blev såld men så vitt jag vet är Lillen kvar hos sin ägare.

tisdag 1 december 2009

Jag har problem vid longering & tömköning!

Jag fick ett mail som löd;
Hej. Det är så att jag har ett sto på sju år, som jag har försökt longera och tömköra. Det går jätte bra till en början, sedan tycker hon det är tråkigt och bara står still, backar och dummar sig och är allmänt fånig. Och ja blir jätte frustrerad på det, för eftersom jag försöker komma upp bak ifrån på henne för att kunna få henne att gå framåt så följer hon mig hela tiden med blicken och släpper mig inte och bara backar och backar och backar och backar. Och jag har försökt att bara låta henne backa backa backa och åter backa. Men hon ger inte upp!

Det är många som har detta problem, så du ska inte tro att du är den enda! Att lära hästen att bli longerad eller tömkörd är lite som att rida in en häst. Vissa förstår poängen direkt och kan ridas redan 3:e gången och förstår longering medan andra tar det tid för innan 10 öringen trillar ned. När vi rider in en häst håller vi ofta på flera gånger i veckan och tränar, medan longering och tömkörning blir ofta väldigt sporadiskt. Speciellt har man ingen lust när det bara är jobbigt och går åt skogen varje gång!

Jag skulle rekommendera att ta en sak i taget, välj antingen longeringen eller tömkörningen och koncentrera dig på t ex longering i någon/några veckor. När den tio öringen har trillat ned kan du då gå vidare med t ex tömkörningen.

Ta även hjälp av en medhjälpare som kan hålla din häst på spåret vid t ex longering och rycka in om hon vänder sig in mot dig eller leda henne om hon börja backa så du kan få hjälp och kan koncentrera dig på din placering samt drivningen.
Skulle du ha svårt att få tag på en medhjälpare kan du även prova att longera på en väldigt liten volt runt dig. Varför ska du försöka driva ut hästen på en 20 meters volt när ni inte klarar av det? På en liten volt kan du enkelt leda din häst fram med ena handen och driva på genom att ha ett longerpisk alt dressyrspö i andra handen. Här kan du lära henne att gå fram och hela tiden röra sig fram runt dig OAVSETT din placering eftersom du i en sådan liten volt enbart kan hålla dig i mitten och behöver då inte tänka på att komma för långt fram eller för långt bak. Efter att det går bra ökar du seccessivt volten och utrymmet mellan er, men var tydlig med vad du vill att hon ska göra (här t ex att enbart röra sig fram runt dig) och att sluta driva när hon gör rätt, det är ett beröm i sig, men beröm gärna men ord och gör halter då och då så hon får vila och klappa/smek/klia henne etc beroende på vad hon tycker om.

När du kommer ut på en lite större volt ska du se till så att du inte kommer för långt fram och att du på det sättet bromsar din häst (men du beskriver beskriver ju hur du försöker komma upp bakifrån, så det är bra!) men tänk även på att inte komma upp för mycket bakom hästen eftersom hästens synfält gör att den inte kan se rakt bakåt och då komemr hästen enbart att vända eller backa för att få in dig i synfältet igen.

Backa (bra ordval va*haha*) några steg och sänka dina krav. Om ditt sto alltid backar mycket så är det kanske det du ska träna på i början, att hon bara ska vara i rörelse hela tiden, oavsett om ni skrittar hela tiden, bara hon rör sig framåt...

Visst finns det många hästar som kan dumma och fåna sig samt ston är ofta lite "mer speciella" att arbeta med än hingstar och valacker men i väldigt många fall beror de flesta problem på ryttaren/ägaren och att hästen inte förstår vad det är den ska göra.
Jag förstår helt och hållet att du blir arg och irriterad på din häst, vem hade inte blivit det! Men när du blir arg och irriterad får din häst ändå ut något (t ex att den slippa arbeta), om detta finns massor av böcker att läsa, kallas för betingning, mer information finns både inom hästar, hundar, katter, delfiner etc.

Prova att börja ignorera din häst när hon gör fel, låtsas inte om hennes dumheter över huvudtaget bara var lugn och driv på/sty ut etc och börja beröm henne jättemycket istället när hon gör rätt. Låt henne gärna vila när hon gör rätt så det också blir en belöning. Gör hon rätt får hon vila och slipper arbeta samt en massa beröm. Efter ett tag kommer hon förhoppningsvis tycka att det blir roligt istället och du med!

Jag håller tummarna för er och lycka till!

Rid ut!

Rid ut! Att rida ut är en utmärkt miljöträning för dig och din häst istället för att kuska runt på ridbanan var eviga dag. Jag personligen älskar att träna men inte alla hästar gillar det och ibland kan de behöva få en väl förtjänt vila genom att få njuta av naturen.
Dessutom behöver du inte lulla runt bara för att du rider ut, utan uttnyttja naturen till gångartsträning, träna tempoväxlingar, igångsättningar och avsaktningar. Rid skänkelvikningar från sida till sida på vägen, lägg in halter och ryggningar, kan tom göra framdels- och bakdelsvändningar någon gång.

Enbart din fantasi sätter gränserna!

Lycka till!

Alla underbara fina (och många) födelsedagspresenter!

Tänkte visa alla perfekta presenter jag fick i söndags;

Vackra blommor från två goda vänner, varav den ena dessutom rider för mig.

Så underbart skönt bäddset från mormor

Fyra böcker som jag hade önskat mig från mina föräldrar samt en ny teflonstekpanna från svärföräldrarna.

Ny bakfom, spritser, nagellack, muffinsformar, kokbok med julgodis och en köksklocka med magnet från föräldrarna

PC-spelet Fashion House från min älskling (var jättekul men knappast ngt barnspel som det stod) Wii spelen Dance Fun och Fitness Plus från föräldrarana, var jättekul spel!

Två likadana playboy mössor (så jag kan ha en i stallet och en när jag då hmmm inte är i stallet) från älsklingen

Playboy tofflar, helt underbara också från min älskling!

Sen kom det ett paket från en av mina bästa vänner med denna bok

Ska bli jättekul att läsa! Har läst första och tyckte den var förvånadsvärt bra!!!
Extra kul var det när jag öppnar boken och det står;

Tack snälla söta alla för de underbara presenterna! Hoppas verkligen inte att jag har glömt ngt!

Hundar som är nyfikna på vad vi gör i stallet

Banhoppning


Banhoppning. Oavsett om du är hopp-, fältävlans-, dressyr, hobby- eller islandsryttare är banhoppning en jättebra träning. Visst låter det avancerat men tänk på att du gör vad du önskar av övningen och du lägger dig på en nivå som passar dig och din häst. Oavsett om det är en unghäst du har så du satsar på bommar på marken eller du lägger upp hindrerna på Msv nivå.

Bygg upp en hoppbana och sätt hinderhöjden på en nivå som passar er. Förslag på bana ser du nedan. Sedan rider du hela banan några gånger med pauser mellan. På detta sätt lär du dig att ta itu med problemen när de dyker upp. Har du tex en väldigt het häst så kan du inte lägga en volt före varje hinder om du är på en tävling eller sakta av mellan hindrerna. Varken du eller hästen löser igentligen inte några problem på det sättet utan problemen kvarstår, även om din häst kanske lugnar sig lite inför hindret men troligen har han hetsat upp sig igen när nästa kommer.

Så ta itu med problemen när de händer och försök ta korrigera dem direkt. Rid ordentliga vägar, tänk på din sits och din blick, träna på avståndsbedömning och att hoppa av vid rätt tidpunkt - helt enkelt lydnad!

Lycka till!

måndag 30 november 2009

Lång dag... Men rolig helg!

Igår fyllde jag år, 32 blev jag närmare bestämt, fastän jag känner mig som 25. Det var en stressg dag med tårtor, gäster, städande m.m. dock nödvändigtvis i den ordningen! Därför ber jag om ursäkt alla trogna läsare för att jag inte uppdaterade bloggen! Men kul att se att så många ändå är inne varje dag!
Har ju bara haft besöksräknaren i 3,5 dag men har ändå i snitt 31 besökare per dag. Visst jag är ingen Katrin Zytomierska, Magdalena Graaf eller Linda Rosing men jag är faktiskt ganska säker på att jag inte vill vara det heller!

Tänkte jag skulle ta lite foton på alla presenter jag fick så ni får se va snäll jag tydligen hade varit under året ;-)
Har bara inte okat idag, dels har jag knappt kunnat sova på 2 dygn för det har varit så mycket och sedan har jag legat med migrän idag troligen för att allt var över och man nu kunde slappna av...
Nu ska jag gå och sova min skönhetssömn så hoppas jag att morgondagen blir bättre!

Inte ens min sambo som är snickare klarar av detta!

Rätt skicklig måste jag säga!


Tinkerhästar

Sålde några tinkrar för ett antal år sedan