fredag 4 november 2011

Stegrar och går dit han vill...

Fick ett brev som löd;

hej!
tog hem en korsning (tinker, welsh cob) på foder för ca. 2månader sedan, och har fått massa små problem med honom. Han är 8år.

problem 1. Han stegrar sig så fort det är något. När han vill åt andra hållet än dit vi ska rida så slänger han sig åt andra håller och stegrar. Jag har haft uppe en tjej som skulle "rida till honom lite", och han gjorde samma sak med henne, men hon slog till honom med ett spö mellan öronen och sen gjorde han det inte mer. Men jag har gjort samma sak och han fortsätter så fort han vill något annat än det han ska! Vet inte vad jag ska göra, blir lite obehagligt när han reser sig rätt upp och man känner att man tappar kontrollen över honom. Tror det kan vara ren tjurighet.

problem 2. Han totalt vägrar att gå in i stallet ibland, han ställer sig utanför och går inte en cm. brukar få in honom ett tag efter att jag fått stå o rycka lite i honom (inte särskilt snällt och bra kanske men finns inget annat sätt). Ibland tar han ett steg in i stallet, men går ut lika fort och sen håller han på så! Ägaren till honom är ganska "feg" och lät honom göra som han ville, så vet inte om han kanske bara blir sur på mig för att jag kräver något av honom?

problem 3. Han går dit han vill och är något i vägen så går han nästan över det. Så han är ganska jobbig att leda för han kan stanna o då får man inte fram honom, och sen kan bara dra iväg och då flyger man efter..

inte speciellt roligt att dom här "problem" har kommit upp då han är ur mysig och snäll i vanliga fall. Har fått tips om att jag alltid måste ligga steget före honom hela tiden och alltid "underhålla" honom (göra volter, halter osv) oftaa så han alltid har någonting att tänka på.

Tacksam för svar! :)

Hej!
Det första jag skulle säga till dig är att kolla upp din häst hos en bra equiterapeut för ingen häst beter sig så här som inte har ont!
Men som du skriver är ägaren lite feg så kan han vara av en personlighet som gör att han tar över och då kan bli ganska farlig speciellt om det får hålla på såhär.
Att spöa honom eller rycka/slita i honom kommer inte att fungera. Alt 1 är att han kan "bli förbannad" och säga ifrån ordentligt, betydligt värre än vad han redan har gjort. Alt 2 är att han bara tar emot just för denna stund men hittar andra/värre lösningar för att slippa arbetet. Jag är ledsen att behöva säga det men jag tror inte din mamma hade fått dig att göra något som du inte vill genom att hon hade klippt till dig, gett dig en örfil, slitit/dragit i dig eller knuffat dig?!

En annan sak som du måste fundera över är; Varför vill du ha denna häst på foder? Det kanske är bättre att hitta en häst som passar dig bättre som du inte måste rehabilitera? Det finns för många bra hästar där ute! Detta är en fundering du måste göra innan du kanske skadar dig rejält (talar av egen erfarenhet). För oavsett om han har ont eller inte har du en lång väg att vandra!
Vill du behålla honom till vilket pris som helst så skulle jag råda dig att gå in på http://www.hästpedagogen.se/se alternativt maila Ann för att hitta ngn som kan hjälpa dig i närheten av där du bor. För det andra; köp Monty Roberts bok "Från mina händer till dina" som är till stor hjälp!

Jag är ledsen att jag inte kan ge dig mer tips och råd så här men det är på tok för omfattande och du behöver någon som kan hjälpa dig "live". Dock har du helt rätt tankesätt med att du måste vara steget för och sysselsätta honom!
Lycka till!

onsdag 2 november 2011

Islandshästar & dressyr = Sant?

Fick ett brev som löd;

Jag förstår inte riktigt denna kommentar "Dessutom har man överlag (även om det börjar bli oändligt mycket bättre) något intresse av att skola sin islandshäst i dressyr. Dvs man ställer inte sådana krav på sina hästar!"
Vill du att man ska rida dressyr eller ej? Eller du kanske menar typ dressyrträna & tävla mot vanliga ponnyer med islandshästen. Tycker du det är någonting dåligt?

Hej!
Jag menar att det finns ganska många som har islandshästar som inte rider så mkt dressyr utan har valt att mestadels rida ut i skogen och ha det mysigt. Vilket det absolut inte är ngt fel på! På 90-talet och början av 2000-talet upplevde jag att många tyckte att Islandshästar inte kunde gå dressyr och man hade heller inte så stort intresse att prova. Dessa åsikter tyckte jag fanns både i Sverige men även på många ställen på Island.
Under 2000 talet hände sedan någonting, Islandsryttarna upptäckte att dressyr kunde göra underverk för gångarterna, styrka, form, mjukhet, elasticitet etc etc. Man började rida för olika tränare, började använda volter istället för att enbart rida sina hästar i olika tempon rakt fram i skogen osv. Jag tycker att dressyr är jättebra för ALLA hästar oavsett vilken nivå man lägger det på eller vilken gren man har riktat in sig mot. För mig är det viktiga att man vill fortsätta utvecklas oavsett vad man har för mål och att alltid ha roligt!
Hoppas jag har förklarat det lite utförligare nu!

tisdag 1 november 2011

Ponny som tjorvar

Fick ett brev som löd;

hej igen
har varit i kontakt med dig 2 gånger tidigare ang. vårat varmblod.Fick då kloka råd från dig och problemen är lösta sedan länge.Nu till ett nytt problem.Dottern fick en D-ponny i maj,underbar på alla sätt och vis.Första gången hovslagaren kom,inga problem.Han hade dessutom skott honom hos den tidigare ägaren.Vi var tvungna att byta hovslagare till andra gången.Då var han lite skuttig när han skulle ta bakhovarna,men det var inget stort problem.Våran nya hovslagare är en lugn person som är jättevan hästar.
Nu i veckan var det dax för att verka och sko igen,verkningen gick bra.Ville dra loss ett framben då och då.Men ingen fara på taket.Men bakbenen.......herregud vad tar åt den annars så lugna ponnyn.Han vill sparka mest hela tiden.Jag försökte mata han med hö,stryka honom prata lugnt.Vi satte honom mot en vägg,så han inte kunde svänga ut med rumpan,men inte.Vi tog dit en annan hästkompis för att han skulle tänka på annat,men inte.Sista hoven blev utan sko.Vi ska prova om nån dag igen.
Han är 18 år(varit ridskolehäst i 9 år)hos oss brukar han bli riden 3-4 gånger i veckan,ingen hård ridning.Nu sista månaden har vi ridit 5-6 gånger p.g.a regnkaos här uppe i norr.Är som stora sjöar överallt,halkigt o vägar har försvunnit.Så då undrar jag om det kan vara så att eftersom han inte är motionerad så mycket på sistone kan spela in.Problemet fanns ej där från början om du förstår.

Hej!
Underbart att höra att det går så bra!
En orsak till problemet kan vara att han har halkat/sträckt sig i hagen och har kanske ont då du beskriver att det har varit ett sådant regnkoas = halt. Dessutom har han ju aldrig gjort så innan! Nu har hovslagaren förhoppningsvis varit där sedan du skrev brevet till mig och det har blivit bättre. Annars skulle jag grundligt känna igenom honom (hela baken/låret/benet) för att se om jag kan hitta ngn värme, svullnad eller ömhet. Gör han likadant när du själv tar upp hoven och leker "hovslagare"? Hoppas det har löst sig!

söndag 30 oktober 2011

Hemsida under uppbyggnad

Håller på och gör om min hemsida, det är skitkul men ganska svårt! Har lite svårt att bestämma hur jag vill ha det... Massor med nya bilder ska tas men gå gärna in och kolla! Kanske någon har några synpunkter eller tips? Kolla in www.ryttarcoach.se