lördag 6 mars 2010

Vilken hästtidning tycker är bäst?

Här kommer resultatet från enkäten!

Islandshästen 28%
Equipage 24%
Ridsport 20%
Hästmagasinet 12%
Hästfocus 8%
Hästen 4%
Häst & ryttare 4%
Lucky Rider 4%
Eidfaxi 4%

De tidningar som inte fick en enda röst var; Stallmagasinet och Hästfynd.

Rätt intressant tycker jag, Islandshästen är störst för de som gillar islandshästar annars är utbudet större och folk har lite åsikter men tidningen Ridsport som har varit så fruktansvärt stor under hela mitt liv verkar inte lika populär längre!

fredag 5 mars 2010

Svar på era frågor

Har fått lite frågor från er läsare som jag tänkte svara på här;

Har du några andra frågor till mig eller något du undrar, skriv en kommentar eller skicka ett mail till info@ryttarcoach.se så svarar jag så snart jag har fått ihop några fler frågor!

Hur gammal är du? Jag är 32 år, blir 33 i år

Hur många hästar har du? Jag har idagsläget tillsammans med min sambo Kristian 8 st hästar

Rider din kille? Ja han rider även om han inte har ridit i så många år, men han utvecklas hela tiden. Hans älsklingshäst Týri är en 2 årig hingst som han hoppas mycket på. Vi har även en ny ridhäst på gång till Kristian.

Vilken är din älsklingshäst? Omöjligt att svara på, älskar alla hästarna på olika sätt pga deras personligheter. Det vore som att fråga en mamma med flera barn vilket barn hon älskar mest. Våra hästar är mina barn!

Har du gått på Flyinge eller Strömsholm? Jag är utbildad på Strömsholm.

Har du varit och jobbat på Island? Nej tyvärr! Jag var alldeles för gammal när jag gick över till Islandshästvärlden för att göra det. Dessutom är ju inte de jobben speciellt välbetalda och är man mellan 25-30 år med eget hus, häst och hund är det svårt att bara åka i väg och ha den ekonomiska möjligheten. Men hade jag fått möjligheten och det hade varit genomförbart även ekonomiskt så hade jag åkt imorn!

Vad anser du om olika bett, det finns ju så fruktansvärt många? Jag tycker att enklast är bäst, egentligen är det en svår fråga men jag har enbart vanliga tränsbett och tredelat till mina hästar oavsett utbildningsnivå. Har flera specialbett men de använder jag inte, de ligger mest och samlar damm....

Vad tycker du om hjälptyglar såsom graman, chambon, martingal, inspänningstyglar, tidemantyglar etc? Det är också en stor och svår fråga, men jag tycker samma sak här. Enklast är bäst! Martingal använde jag när jag höll på med hoppning, men nu med islandshästar använder jag det aldrig. Gramantygel är en bra hjälptygel för de som KAN använda den, har sett på tok för många hästar som har blivit ridna fel med graman och som rids mer på gramanen än med tygeln och som på det sättet lär sig att bara knäppa av. En duktig ryttare som kan rida med en gramantygel behöver den inte, så.... Thidemantygel är isåfall ett betydligt bättre alternativ som verkar när den behövs och hänger lös när hästen går bra. Gouge har jag aldrig använt, chambon är väl okej men jag är inte speciellt förtjust i den. När jag longerar mina hästar använder jag inspänningstyglar eller halsförlängare vilket jag tycker är ett bra hjälpmedel. Pessoaselen använder jag ibland då jag tycker den fungerar bra om den är korrekt inställd och hjälper hästen att få in rumpan. Vid tömkörning spänner jag aldrig in hästarna utan har alltid tömmarna från bettet, genom ringarna till min hand. Jag anser att man ska lära sig att rida sin häst utan hjälptyglar, den dag du kan det så kan man använda hjälptyglar men då behöver man dem ju inte!

Känn gummibanden och rid framåt!

Många längtar efter träningtipsen och eftersom jag själv också har satt igång med mina hästar igen så får jag ta mig i kragen och börja med tipsen igen. Det är ju ändå mars och det borde ju vara vår nu, eller hur! Men jättekul att så många saknar dem och läser dem!

Oavsett vad för häst man rider, i vilken ålder eller utbildningsnivå du eller hästen har så har de alla en sak gemensamt, man måste i all ridning hela tiden tänka framåt! På tok för många ryttare idag sitter och bromsar hästarna eller sitter och tittar ner på sina hästar och på detta sätt bromsar sina hästar omedvetet eftersom de stänger hela sin överkropp. Prova själv, när springer du själv som fortast och mest avslappnat, är det när du tittar ner i marken hela tiden eller när du tittar framåt? Tänk på det från hästryggen också!

Genom att titta dit du rider är du dels tydlig mot hästen och du öppnar upp hela din överkropp, öppnar din bröstkorg samt blir med flexibel och följsam i överkroppen. Detta resulterar i att du får en rörligare, mer avslappnad och balanserad kropp!

Nästa steg både för att få igång bakdelen på hästen, hjälpa din sits och hela tiden tänka framåt är att tänka på två gummiband. Träna detta i trav, nedsittning är det som gäller!
Dessa två gummiband går från varje bakben fram till din höft. Varje gång hästen tar fram sitt vänstra bakben så tar du fram din vänstra höft, när vänster rör sig bakåt rör sig din höft också bakåt för att låta högersidan komma fram. Skulle du ändå ha svårt att få fram känslan så tänk att du ska trava som du går. Du svänger då fram benen ett i taget när du går, precis så ska du göra i sadeln! Dock ska du i ridning ha rörelsen mer i höften än i benet!
Hitta swunget i dina höfter så kommer hästens bakben och du kommer se att du sitter som klistrad i sadeln (på ett possitivt sätt)!

Nya tag med pållarna & jä**la får!

Måste först få beklaga mig lite. Fy farao vad jobbigt det är att mocka 8 boxar varje dag, 3 höpåsar till varje häst ska också göras, vatten ska fyllas på och foder ska blandas. Sedan får vi ju inte glömma fåren som står i 5 boxar, de ska också ska ha halm, hö och vatten. Allt som allt tar det ca 2 timmar. Suck! Hur ska man orka, hinna och orka göra något annat? Men någon gång ska det väl bli vår och hästarna kan då gå ute dygnet runt.

Idag tog jag mig i kragen iallafall och började träna lite seriöst med Eddie. Det blev lite longering först som han först verkade ha glömt hur man gör men efter någon minut med att bara vara tydlig kom han på att aha det var så här hon ville jag skulle göra. Så jag tog tömkörningsgjorden och la den på honom. Coolare kille får man leta efter, han nosade lite på den, nafsade lite på den för att se vad det var för något. Jag låter alltid mina unghästar undersöka saker med tänderna eftersom det är så de gör i livet, så håller man på med unghästar så ska man kanske inte använda den finaste utrustningen, iallafall inte i början.

Så vi drog av och la på tömkörningsgjorden från båda håll för att sedan spänna åt den. Jag longerade igen lite i vänster varvet, nemas problemas, hur fin som helst! Byte varv, var så cool och söt. Dock drog Eddie rätt mycket utåt i högervarvet och några gånger drog han iväg några meter med bocksprång men skötte sig i det hela jättebra. Förvånad hur bra han lyssnar på rösten!

Kristian tog Tyri och tränade honom att ledas, vilket gick jättebra! Han är så duktig Týri!
När vi nästan var klara hörde jag fåren bäa som sjutton, sedan förstod jag! Med Eddie i släptåg satte jag av i ökad trav till stallet, men innan jag han fram till stalldörren sprang de fyra fåren ut genom stalldörren.... Förban**de, jä**a får! De har lyckats öppna boxdörren, helt jä**a otroligt! Men Eddie och jag sprang in i stallet, de 4 fåren vände och sprang efter oss, hur många fyraåringar tror du skulle klara av 4 springande får runt sig?!! Jo min coola Eddie!
Så in med Eddie i hans box och sedan locka in fåren i sin box igen. Suck säger jag bara!
Några som vill ha ett gäng VÄLDIGT billiga får?

Har hästarna det skönt i solen eller?

Se så skönt stona med föl har det i solen. Nästan alla ligger och sover, ser så mysigt ut!

Moorland's Totilas vilken dressyrhäst....... Får mig nästan att vilja börja tävla dressyr igen!

onsdag 3 mars 2010

Kolla in denna lilla tjej som rider passage på en stor hingst

Jag ser ljuset i tunneln!

Snön på ridbanan börjar nu töa bort!!!! Nu är det bara mellan 10-50 centimeter och den kan snart användas! Jipiee!!!! (Vi bortser från att den nog kommer vara väldigt blöt och lite frusen. Men lite lättare arbete kan vi nog göra så fort alla vallar har planat ut!

tisdag 2 mars 2010

Vårplaner

Varit mycket idag, en dag där man inte har hunnit göra hälften av vad man skulle velat göra. Tog iallafall och gick ut med hundarna så de fick lite motion (och jag med!). Behöver verkligen ta mig i kragen och sätta mig ner och plugga också, har 3 uppgifter som ska vara inlämnade inom 2 veckor....

Har funderat länge på hur uppbyggandet ska se ut av Elfur. Hon är ju 20 år och med hennes bakgrund måste hon få upp muskler över ryggen eller ja hela kroppen... På föreläsningen jag var på i fredags pratade vi om en forskning som har gjorts av ett gäng veterinärer i Tyskland. De arbetar på en klinik och är specialiserade på hältor. Hos alla hästar som inte har en frambenshälta så börjar de longera dessa inspända redan dagen efter att hältan upptäcks. Dock får det påpekas att hästarna longeras i båda varven och inte i en halvtimme utan snarare totalt endast 5-10 min. Med denna uppbyggnad så har de superbra resultat på skadorna.
Med tanke på detta funderar jag på att varva tömkörning med longering inspänd i några veckor. Vill ju inte bara hoppa upp på hennes omusklade rygg och köra på. Inte schysst mot henne tycke jag. Visst är jag en bitig tjej men det spelar inte någon roll om jag hade vägt 50 kg, tycker musklerna ska få börja jobba först och börja byggas upp innan hon ska bära ryttare.

måndag 1 mars 2010

Vårstädninga av hästarna del III

Sen var det Aesa´s tur! Hon tappade nästan lika mycket hon.... Vilken mage både Kvika och Aesa börjar få nu. Aesa beräknar föla ca den 31 maj så det är bara 3 månader kvar!Synd att det inte syns med belysningen i stallet vilket otroligt vacker man Aesa har, fullt med guldiga slingor....Seriöst kolla vilken hög det blev efter Kvika och Aesa, helt otroligt!

Vårstädninga av hästarna del II

Blev inte helt klar med Kvika igår, så storstädningen fortsatte idag. Hur mycket päls kan en häst tappa igentligen????? Kolla hur mycket som hon tappar idag med! Men nu är hon fin iallafall!

Vårstädning av hästar del I

Mamma, va päls du tappar! sa DraupnirJag kan hjälpa till att hålla Mamma sa Draupnir

Hästarna börjar tappa så hemskt mycket päls och trots viss blåst och snö (igen!!!) så trotsar vi vintern och tar en storstädning av hästarna. De skulle behöva badas men det är på tok för kallt för det så det blev pälsskrapa, ryktsten, piggborste, ryktborstar m.m. och en genomgång från topp till tå! Elfur fick sig en genomgång samt båda fölisarna Draupnir & Ofeigur. Kvika var nog en kinesisk nakenhund i sitt förra liv för jag vågade nästan inte rykta henne klart igår pga att hon tappade så mycket päls.