lördag 12 mars 2011

Ridträning

Nu är det dags för melodifestivalen och det ska intas lite marängswiss under tiden för min onda hals ;-) För imorn är det tid för dubbla träningar, Vanstad på förmiddagen och Stenshuvud hela efm och kvällen.
Mår egentligen inte riktigt hundra än men nu måste jag få komma ut och träffa mina underbara elever som har fått stryka på foten när jag har varit sjuk så länge. Dessutom ger dessa tillfällen så mycket energi tillbaka och sån´t är oerhört viktigt!

fredag 11 mars 2011

Så jäkla söta filmer!torsdag 10 mars 2011

Min önskelista

Fyller inte år eller ngt men låg här i soffan och funderade på hur jag skulle vilja ha det i mitt liv så här kommer min önskelista!

1. Bli frisk! Ha massor med energi och må bra!
2. Bli erbjuden drömjobbet som är ett utvecklande arbete med bra lön!
3. Ridhus så man kan rida även när det regnar och blåser som nu....

Självklart skulle jag kunna önska mig flera miljarder på banken, perfekt kropp osv men just nu, idag är det dessa tre (speciellt ettan) som jag önskar mig! Jag menar vill ju inte verka girig ;-)

Upp och ner, ner och upp

Är nu inne på tredje veckan med influensa eller vad det nu är jag har. Fick först konstaterat att jag hade bihåleinflammation och en 10 dagars dunderstark penicillinkur. Trots att den är uppäten så är jag inte mycket bättre och när ögonen började jäklas (ser jättedåligt, de geggar igen samt svullnar) så kände jag bara att jag ringer läkaren igen så får vi ta lite prover! Alla prover inkl halsprov var jättebra så jag är tydligen frisk ;-) tog även en näsprov-odling så vi får se om den visar något men det konstaterades att jag hade ögoninflammation också..... Suck!

Vill ju inget hellre än att må bra, har fått ställa in massor med träningar under den här tiden och träningen av hästarna har helt fått pausa, att ge hästarna mat i hagen är bara det ett enormt kraftprojekt som gör att jag stupar i soffan efteråt och somnar. Så himla trist!

Pallrade mig i alla fall väg till intervju på vad som verkar vara ett kanonjobb! Har blivit kallad till en andra intervju med personalchefen nästa vecka och har gjort ett personlighetstest så jag håller alla tummar jag kan att det provet visar att jag är något att satsa på! Och inget psykfall :-) Har även blivit kallad på en annan intervju på ett annat spännande jobb och ska dit nästa vecka så nu börjar det bli lite svårt....

Kvika är på prov hos en spekulant och har gått igenom veterinärbesiktningen idag, så hon är nu såld till världens bästa hem, vilket känns kanonbra! Katten är risig, varför vet varken vi eller veterinären men hon mest bara ligger, har ingen feber men är jättehängig. Aptiten går lite upp och ner men det är ju bara att vänta och se om det blir bättre eller om vi ska åka in och göra en grundlig undersökning. Alla andra pållar mår jättebra, det är mest jag som har dåligt samvete för att jag inte orkar ägna mig tillräckligt åt dem just nu. Dock har Týri troligen råkat ut för pälsätare och vi har sprejat honom med Frontline samt smörjt in fläckarna med Grön Såpa som vi har blivit tipsad om, vill ju helst inte bada honom när det är så här kallt ute. Ingen som har något annat bra tips för behandling av pälsätare?

Bamsekramar från soffan!

måndag 7 mars 2011

Kan inte stå själv i stallet

Fick ett brev som löd;

Hej, och tack igen för en oerhört bra blogg!
Har dessvärre uppstått ett smärre problem. Mitt 8-åriga halvblodsto blir jätte stirrig över att stå inne själv! Eftersom hon är ganska stor (1.70), så blir man ändå rätt orolig när hon springer omkring och gnäggar i boxen, vill gärna inte få en "nervös-spark" eller bli övergången. Ger man henne lite hö brukar hon lugna sig, åtminstone till och från.
Har du några tips på hur jag kan få en självständig häst? Målet är ju att komma ut och tävla, vill ju att hon ska klara av att både ridas och stå uppstallad själv (sistnämnda endast kortare perioder!).
Mvh Maria

Hej och tack så mycket för berömmet ;-)
Håller med dig till fullo, det är inte kul när hästar stressar upp sig och man kan råka bli skadad!
Och det är ju ganska bra att hästen kan stå lugnt själv inne i stallet både till vardags men även om man vill komma ut och tävla som du skriver!
Detta problem går oftast väldigt lätt att lösa men kräver att man gör en insats varje dag, regelbunden, konsekvent träning är nyckeln här!
Först och främst är det jätteviktigt att du samt de människor du har omkring dig är lugna. Håll pulsen och adrenalinnivån nere, för om ni börjar stressa upp er inombords så fort ni tar in ditt sto, för ni vet att hon blir orolig ensam så signalerar ni bara fara. Det är något vi tror vi kan dölja för hästarna men de kan lukta sig till rädsla/osäkerhet eller fara. Du/ni måste vara helt lugna inombords och verkligen veta att det inte alls är någon fara att stå inne själv!

En fråga är hur hon är att göra i ordning själv i stallet innan hon ska ridas? Jag räknar med att hon tycker även det är jobbigt, så börja träna så här;
Har du möjlighet så gör i ordning henne ute på tex ridbanan så att hon ser de andra hästarna men är själv med dig. Efter träningspasset (när hon är trött), går du in en vända i stallet och ställer henne där hon ska stå sedan (bind inte upp henne i början), ge henne en godisbit eller en morot, borsta snabbt av henne och gå sedan ut och släpp henne i hagen. Ge det några dagar/en vecka så kommer hon vara lugn i stallet och du kan vara längre och längre stund i stallet själv och då tar du den huvudsakliga skötseln efter passet i stället för före. Efter det kan du, i och med att det går bra, efter ridpasset ställa in henne i boxen och ge henne lite mat som belöning innan du släpper ut henne igen.
Så slutsatsen är; Var noga med att hon dock är trött helst både psykiskt och fysiskt när du gör detta. Du måste vara lugn både på utsidan och insidan. Sysselsätt henne när hon är inne med en godisbit, skön bortsning, lite massage eller mat i boxen. Träna korta stunder så att hon inte hinner stressa upp sig utan är lugn hela tiden och utöka tiden succesivt.
Lycka till!

Min häst rollar i tölten

Fick ett brev som löd;

Hejdu,
Jag rider en islandshäst på 8 år som jag ridit i ca. 3 månader nu och jag skulle vilja få några tips!
Första saken är att hon är framtung, inte hängigt framtung så att hon hänger på bettet, men på bilder kan man se att det ofta ser ut som det går i nedförsbacke, och det är mycket på grund att att hennes naturliga form är väldigt låg. Jag har i början låtit henne bygga upp balans och styrka i sin egen form, men har på senare tid försökt jobba upp henne i en något högre form. Men hur gör jag det utan att 'hiva' upp henne i bettet?
Andra saken är att hon är otroligt förtjust i att rolla, särskilt i tölten men även också ibland i traven när jag ber om ett mer 'explosivt' tempo. När hon rollar i tölten brukar jag försöka ställa henne utåt något och försöka hjälpa henne tillbaka i balans, men ibland rollar hon verkligen mycket och det kan vara väldigt svårt att få bort och kan ta flera varv innan hon kommer in i rätt takt igen. Hur ska jag hjälpa henne här?
Tack för förhand =)

Hej!
Dina problem går hand i hand och påverkar varandra i allra högsta grad.
En häst som rollar gör det pga av obalans. Oftast så är hästen sned, dvs snett musklad och har olika styrkor/arbetar inte lika bra med höger respektive vänster bak och då hästen inte orkar hålla styrkan uppe och inte orkar sätta in bakdelen under sig tillräckligt börjar den rolla för att undvika att falla i trav. Troligtvis rider du i en för snabb tölt än vad din häst orkar/klarar av just nu, så sänk tempot och bygg upp musklerna/styrkan på båda sidorna först.
Bra övningar för att undvika att hästen börjar rolla är rida serpentiner i tölt, tempoväxlingar, och öppna. Tempoväxlingar i tölt är bra att göra när du vill öka tempot men börjar hon rolla igen har du ökat tempot för mycket eller ridit i ett för högt tempo för länge.

För att få henne att sätta under sig bakdelen bättre så handlar det om att du måste rida mycket bakifrån med tex tempoväxlingar samt igångsättningar och avsaktningar. Se hela tiden till att motorn i bakdelen är igång när du rider och att hästen tänker framåt så att du inte får driva runt hästen hela ridpasset. Slutligen var noga med din egen sits så att du är lodrät och hjälper henne att arbeta bakifrån istället för att råka luta sig lite för långt framåt och "tvinga" henne att lägga vikten på framdelen.

Lycka till!

Spännande kurs i helgen

Var på en så himla kul kurs i lördags! Österlenmagasinet var där och fotade så jag kommer komma med i tidningen :-) Tog massor med bilder men har gjort av med kabeln.... Så mer info och bilder kommer så fort jag har hittat den!