torsdag 7 juli 2011

Min häst blir galen på betet!

Fick ett brev som löd;

Jag vore tacksam för din syn på mitt problem! Jag har en valack som är 15 år som jag ägt i två månader. Han har skött sig exemplariskt sedan jag köpte honom och han är en klippa i all ridning och hantering. Jag vet att han varit låg i rang hos tidigare ägare, samt varit sällskapshäst i en flock unghingstar där han uppfostrat dem på ett bra sätt. Sedan han flyttade till mig har han delat hage med tre andra valackar och andra valackar och ston i hagarna bredvid. Nu har vi släppt alla hästarna i stallet på bete. Valackar för sig och ston i hagen bredvid.Nu till problemet: Sedan betessläppet har min häst betett sig konstigt. I hagen är han precis som vanligt, helt lugn och snäll. Han går att fånga utan problem och verkar glad när jag kommer. När jag tar ut honom ur hagen börjar han skrika som en tok! Han går knappt att rida. Han skriker så att han lättar från marken och är spänd som en fjäder. Han skriker hela uteritten och trampar på stället. Han har aldrig betett sig så här. Jag har kunnat rida ut utan sällskap och han har inte visat att han är beroende av någon särskild hagkompis. Hästarna i hagen svarar honom ibland, men lika ofta ignorerar de honom helt när han skriker. Jag försökte att rida på ridbanan som är i anslutning till hagarna och i ridhus, men han koncentrerar sig inte alls om han går på långa tyglar. När man jobbar honom i ridhuset kan han koncentrera sig skapligt. Vad är det för beteende som jag inte förstår som gör att han plötsligt har förändrats och kan jag göra något åt det? Tack på förhand! Hälsningar Susanne


Hej!
Din häst har garanterat fått någon/några bästa vänner på betet och den/dess klarar han sig helt enkelt inte utan. När hästarna går ihop dygnet runt blir det en helt annan flocktillhörighet än när de enbart går ihop på dagarna och står inne på nätterna även om detta beteende kan visa sig då med.
Lösningen på detta problem är att du ska vara en tydlig konsekvent ledare, du får inte bli rädd eller stressa upp dig/bli nervös när han håller på. Du ska vara lugn och stabil i alla lägen och när han gör något så ignorerar du bara hans dåliga beteende.
Nr 2 är att hålla honom sysslolös! Med en häst som har fastnat i det beteendet kan du INTE tex skritta fram och ge långa tyglar och bara sitta och åka häst. Direkt när du lämnar hagen måste du jobba med honom, du måste hålla igång hans hjärna hela tiden! Backa honom, flytta honom åt sidan, lägg en volt allt vad som krävs för att han ska koncentrera sig på dig och vara här och nu. Samma sak gäller vid ridningen, det kan inte vara en lugn stund utan du måste rida varje steg, varje sekund och hitta på något nytt hela tiden. Så kräv hans 100% uppmärksamhet och är du konsekvent, så kommer du märka resultat redan på första ridpasset.
Dock hade jag gjort som du redan har gjort, i början bara varit på ridbanan för att sedan successivt utöka hur långt bort jag kan rida allt eftersom han koncentrerar sig på dig.

Lycka till!

onsdag 6 juli 2011

Svårt att lyda - hård i munnen

Fick ett brev som löd;

Hej :) jag tänkte ställa en fråga om hästar som har svårt att lyda. Det är så att jag rider lite från och till nu pga att hästen jag brukar rida är alldeles för "hård i munnen"! Hon skenar ofta i väg och de kan bli ungefär 4-5 gånger per ridtur när man rider ut och då tar det flera km innan man får stopp på henne. Men grejen är den att tjejen som äger hästen säger att man ska dra allt vad man kan och lägga sig bakåt men trotts detta så stannar inte hästen föräns flera km. Jag känner att jag inte vill slita och dra utan är mer van att "ta lätta" men det fungerar inte på den här hästen. Det här dilemmat har gjort att jag har dragit mig undan och inte ridit så mycket de senaste månaderna vilket jag tycker är synd! Men jag vet inte riktigt hur jag ska göra?

Tack på för hand!


Hej!
Frågan är om hon verkligen skenar eller om hon sticker. Skenar hon gör hon det pga av att hon blir rädd och sticker hon gör hon troligen det för att hon har ont. Om det hade varit din häst skulle jag sagt kolla genast igenom hela hästen med en kiropraktor eller equiterapeut alt åk iväg till veterinären. Jag skulle även kolla hennes sadel för sticker hon så många gånger per ridtur verkar det vara som om hon har ont av något tex sadeln som klämmer!
Om vi nu låtsas att allt detta var åtgärdat skulle jag ha ridit henne på en inhängnad ridbana och tränat mycket dressyr ett tag innan jag hade börjat rida ut. Så att jag hade (dels känt mig trygg) kunnat rida i alla gångarter och tempon och hela tiden känt att hon lyssnar på mig.
Sedan hade jag successivt börjat rida ut men i början bara skrittat ut i korta stunder så att hon inte får någon riktig chans att sticka.
En del människor slänger på skarpa bett och gramantyglar och visst och hästen blir stark ute så kan det väl finnas någon poäng i det hela men de flesta tränar inte på problemet utan hittar bara denna tillfälliga lösning....
Om ägaren nu inte är intresserad av att hjälpa sin häst skulle jag se mig om efter en nya häst att rida, finns många fina därute och människor som behöver hjälp!

Att lägga sig bakåt och dra är en allmän missuppfattning, ju mer du drar desto mer stöd får hästen i bettet och med din styrka = att han kan springa ännu fortare! Jag menar en häst på 550 kg och en ryttare på 75 kg, vem tror du vinner? Du har tyvärr ALDRIG en chans att vinna den dragkampen! Så det gäller att tänka lite David och Goliat! Det bästa och mest effektiva är att ta och ge, ta och ge men om hästen har stuckit ordentligt hjälper oftast inte det. Då är lösningen att ta i en tygel med all kraft och få hästen att gå in på en volt då det tvingas att sakta ner.
En annan sak som oftast är väldigt effektiv (dock väldigt svår att komma på när man sitter i den situationen) är att mana på hästen av satan. Ungefär vill du springa? Då satan ska du få springa! Det brukar bara krävas några hundra meter sedan har man på ett enkelt sätt fått hästen ur det tillståndet!

Lycka till!

tisdag 5 juli 2011

För stor för min ponny?

Fick ett brev som löd;

Min ponny är 120 cm i mankhöjd. Och jag är 155 cm och väger 40 kg. Tycker du att jag är för stor för min ponny ?

Hej!
Nej det tycker jag inte! Visst jag kanske är lite skadad för att jag själv håller på med islandshästar (ponnystorlek med vuxna ryttare på ryggen) men jag kan säga så här, det är helt individuellt!
Längden behöver aldrig vara ett problem det är snarare isåfall ett "skönhetsfel" men 155 cm på en 120 cm ponny är inte så farligt.
Det andra är vikten, det finns islandshästar på 130 cm som med lätthet tar 130 kg på ryggen dock vill jag påpeka att de är tränade och har muskler för det och för de andra går de inte på en 3 timmarstur med 130 kg på ryggen utan ett kortare ridpass.
Man ska även tänka på att en rutinerad ryttare på 100 kg påverkar hästen mindre än en nybörjare på 50 kg som inte har någon egen balans och kanske dunsar hästen i ryggen!

Fortsätt du att rida och lycka till!

måndag 4 juli 2011

Hästen fastnade i uppsittningspallen

Fick ett brev som löd;

Hej Camilla,
Hittade din hemsida på nätet. Jag som mailar heter Kristina och har nyss fått hem min nya häst, ett 4-årigt friesersto.
Hon är inkörd och inriden för något år sedan och jag har både ridit och kört henne innan jag fick hem henne. Nu till mitt stora problem:
När jag skulle sitta upp på henne häromdagen fastnade hon olyckligtvis med ena bakhoven i uppsittningspallen. Hon fick naturligtvis panik och försökte komma loss med hjälp av hopp och studs. Jag trillade av åt höger och vred om vänster knä. Inga skelettskador men ett trasigt ligament, så nu hoppar jag på kryckor ett tag framöver. Jag hade hjälp med mig när jag skulle sitta upp och min medhjälpare satt upp på henne efteråt mha pallen utan problem. Hon red henne i paddocken och det hela avlöpte väl. Då ville jag också sitta upp igen för att kunna avsluta det hela på ett bra sätt. Men så fort hon kände mig i sadeln exploderade hon igen. Hade inte min medhjälpare hållt henne hade hon slängt av mig fortare än kvickt! Jag tror inte att någon har trillat av henne förut, så naturligtvis blev hon skrämd och mkt upprörd när jag dunsade i backen.
Jag känner nu att det lilla förtroendet som vi har byggt upp är raserat och det gör mig olycklig. Jag vet nu inte hur jag ska göra när mitt knä är läkt och jag ska våga mig upp igen. Bara jag tänker på det blir jag nervös! Till saken hör att jag råkade ut för en liknande olycka för 15 år sedan och detta sitter fortfarande i och naturligtvis känner hon att jag är nervös och spänd.
Jag vet inte om du har några bra tips men jag är tacksam för svar.
Med vänlig hälsning,
Kristina

Hej!
Va tråkigt att höra! Men precis som du beskriver så känner hon din rädsla och nervositet. Eftersom hästar inte kan tala eller förstå vad vi säger så kan vi (människan och hästen) enbart kommunicera på ett enda vis och det är genom kroppsspråket. Du har säkert sett en rädd eller nervös människa i ditt liv och den personen behöver inte säga något utan man ser på lång väg att något inte står rätt till. När denna person dessutom ska hoppa upp på din rygg blir det extra tydligt när man känner spänningarna...
Jag har själv varit jätterädd vid uppsittningar (haft några rodeohästar) och jag KRÄVER av alla mina hästar att man ska stå still vid uppsittningen för annars känner jag mig inte trygg.
Så ta och arbeta med pallen med henne, ta pallen ställ den bredvid henne, klättra upp på den och se till att hon hela tiden står still och slappnar av. Gör hon det går du ner igen och (om du har en medhjälpare) går bort en bit med pallen. Genom att du går iväg med pallen så ger du henne en belöning när hon gör rätt. Man säger minst 3 sekunder sedan går du fram och gör samma sak igen!
Skulle hon inte stå still följer du bara efter med pallen tills hon stannar (medhjälparen håller bara lugnt i hästen), klappar henne och går ifrån.
Successivt kan du börja sätta foten i stigbygeln och hänga lite på henne innan du går ifrån henne. Detta inte bara för att hon ska bli trygg utan även du och ni tillsammans!
Tänk dock på att det kan vara lite olika med hur hästar reagerar och hur fort fram man kan gå. I början kanske du bara ska träna på att komma i närheten med pallen och att hon står stilla och är avslappnad. Eller så kanske du kan göra allt ihop på ett enda träningstillfälle. Men var noga med att hon är lugn och avslappnad innan du går vidare till nästa steg!

Lycka till det kommer att lösa sig!

söndag 3 juli 2011

Svagare i höger sida

Fick ett brev som löd;

Hej!
Bakgrund
Vi köpte i slutet av december en första ponny till min dotter. Hon rider honom
5 dgr i veckan (lättare ridning blir det ju men både uteritt, i paddock och
ibland lite hoppning). Utöver det rider en vuxen duktig ryttare vår ponny en
gång i veckan och själv har jag ridit honom en gång i veckan. Skulle vi inte
hinna rida honom någon dag brukar vi longera honom i grimma. När jag rider
honom har jag ridit ut skrittat och travat mycket för att få upp kondition men
nu också lagt in mer galopp så att han får springa av sig lite. När vår dotter
rider honom blir det ju mest för att hon skall lära sig att rida ponnyn medans
när vår medryttare rider blir fokus mer på att hästen skall få sitt.
Vår medryttare har berättat att ponnyn blir tjurig/envis när hon försöker rida
ihop honom i dressyren och att han inte vill jobba ordentligt under sig.
Fick besked av ponnyns förförra ägare (som vi fått kontakt med av en slump)
att ponnyn ibland kan få låsningar i korsyggen, som ger dessa symtom, och att
det då hjälper med kiropraktor.
Jag har varit hos veterinär för att utesluta hälta och nu varit hos
kiropraktorn och mycket riktigt hade han en ordentlig låsning i korsryggen som
suttit där ett tag. Ponnyn har haft en ägare emellan på två år och under den
tiden har han inte fått någon kiropraktorbehandling.
Jag fick besked av kiropraktorn att ponnyn är svagare i hö sida. Detta är en
alroundponny åt dressyr och min dotter har dressyrintresse men vill kunna hoppa
lite även om det inte blir så högt.

Nu till min fråga:
Hur hjälper vi vår ponny för att bli starkare i hö sida? Bygga upp muskler
runt korset för att på så sätt stärka och förebygga låsningar? Träningstips
både från marken och i ridningen vore bra. Har också en tjej som kan tömköra
honom om det är att rekommendera. Bör vi longera honom på annat sätt än i
grimma? Tänker själv att serpentinbågar och mycket skrittövningar vore bra för
honom i ridningen.
Vi är noga med att värma upp honom i skritt på rakt spår oavsett om han skall
ridas i paddock eller longeras, likadant avslutar vi alltid i skritt på rakt
spår då vi skrittar ut på grusvägen en promenad på cirka 10-15 minuter.
Stretchar bog och framben då han är stel i bogen efter råd från massör men
tänker att jag väl även behöver stretcha hans bakben? Låter honom gå med
sommartäcke då jag inte vill att han skall bli kall över ryggen då de går ute
nattetid. Använda liniment förebyggande liksom ridtäcke kallare dagar?
Tacksam för råd hur jag skall tänka för att lägga upp ett bra träningsprogram
för honom.

Hälsningar
Kristina, ponnymamma och medryttare.

Hej!
Jag skulle för det första låta er ponny bli regelbundet genomgången av en kiropraktor.
Utöver detta så skulle jag satsa (förutom vanlig ridning) på tömkörning (1-2 ggr/vecka) och löshoppning (1 g/vecka).
Att longera hästen i träns, grimma eller kapson har ingen som helst verkan utan är enbart till för att motionera hästen och tyvärr är det allt för vanligt att hästarna blir just sneda vid longering eftersom de belastas fel....
När det gäller ridning för att bygga upp muskler i hela ryggen och bakdelen så är uteritter med mycket klättring jättebra även att rida på ojämt underlag (ute i terrängen).
En del av oss bor ju på ett sådant ställe att vi kanske inte har så mycket skogterräng och då är markarbete, bommar och cavaletti bra. Det hjälper hästen att lyfta på benen och arbeta med hela sin överlinje och ända bak till svansen.
Dressyrmässigt är det kanonbra att ni värmer upp ordentligt! Rida mycket i skritt är något många glömmer men som ger väldigt mycket! Serpentiner är som du säger jättebra, ökningar och minskning av tempot är också kanonbra samt tempoväxlingar mellan olika gångarter. Rid hellre tex i skritt och känn att ni får honom att samla och forma sig korrekt på en volt än att man travar runt utan att få med sig bakkärran.
Tänk dock på att ställa höga krav korta stunder för han kan lätt få träningsvärk och vi vill inte att han ska förknippa ridning/träning med smärta! När medryttaren påpekade att han blir tjurig/envis när hon ställer krav är det garanterat för att han har ont eller är rädd för att de ska göra ont! Så ta några steg tillbaka och börja om och tänk på att ni kan inte ställa samma krav på honom när han har haft mycket problem sedan innan som med en tävlingsponny som inte har några direkta problem.
Sist men inte minst ta hjälp av en duktig tränare/instruktör på er hemmaplan som kan hjälpa er för hon kan se när hästen verkligen jobbar rätt!

Lycka till!