lördag 28 november 2009

Se showen, väl värt att se!

Från Equitana 2007 - en otrolig show!


Galoppombyten och omhoppning

Träna galoppombyten och/eller omhoppningssvängar. Ställ ett hinder vid X, så man kan hoppa på båda volterna och lägga en 8-volt.

Hoppa på en 8:a och träna galoppombyten. Du väljer höjden men för t ex dressyrryttare (som kanske inte vill hoppa jätte högt) räcker 40 cm som maxhöjd. Lyckas du även med det, sänker du hindret tills det är bara en bom på marken, sedan tar du succesivt bort bommen en bit i taget tills den är helt borta och vips har både du och hästen visat att det här med galoppombyten är väl inte något svårt!

Att tanka på med galoppombyten;
-Ha en bra galopp
-Se till att rida en bra väg med rak anridning.
-Vara noga med ställningen i språnget så att du visar för hästen vart vi är på väg!
-I språnget innan "hoppet" fattar du ny galopp (brukar då bli i korrekt tidpunkt)
-Hjälp till med vikten och din blick!
-Blir det fel, akta av fatta nya galopp och försök igen!
-Tänk på att vara övertydlig i början, tänk som om du rider en unghäst!


Hindret på "8-volt" kan du ju också vridas en aning, perfekt då att träna omhoppningssvängar på.

Lycka till!

Vilken fest, vilken drama, vilken uppvisning...

det är Globen eller rättare sagt Stockholm International Horse Show. Häftiga riddare, alltid lika underbara och roliga shettisgaloppen och de väldigt tuffa getterna samt border collierna! Gud vilken träning som ligger bakom det hela! Men var det inte grymt coola, getterna? Svart/vita såg nästan som de var sågade mitt i tu *haha*. Ska försöka hitta en bild för er som missade detta!!

Jean-Francois Pignon, fransmannen, vad finns det att säga om honom än vilken hästkarl! Wow!!! Coolt att jag la upp en video för några dagar sedan, titta under Videofilmer - hästar så hittar du den där!

Såg ni reportaget från ridsportsmässan? Visst kan lite bling-bling vara fint men då menar jag LITE, inte de helt sjuka pannbanden etc du fick se och stövlarna, allvarligt talat vem fasiken vill ha dem? Vita med bling-bling nä usch!
Se på detta pannband, seriöst tycker ni inte detta är lite mycket?

Gör som jag - skriv på att vi vill ha fler djurskyddshandläggare!

Gå in på http://www.djurskyddet.se och fyll i ditt namn och ort för djurens skull!

Ett par vita tassar...

Har pratat om Jackie vår ena katt som sätter tassarna i altanfönstret när hon vill in. Äntligen kommer här en bild! Så söt!

fredag 27 november 2009

Har du något problem med din häst?

Jag har fått in ett flertal frågor och jag svarar på dessa frågor så fort jag hinner! Ska iallafall försöka svara på 2-3 stycken per vecka. Har du skickat in en fråga? Titta då in här regelbundet för att se vad jag ger för tips på just din fråga!

Efter en allmän förfrågan, erbjuder jag dig detta;

Alla har inte tid och råd med att rida regelbundet för tränare, men nu finns din virituella ridinstruktör här!

Har du kanske problem med din häst/ponny att den gör si eller så? Är det kanske något du skulle vilja bli bättre/träna på men vet inte hur? Foder, skötsel, alternativbehandling? Du bestämmer ämnet!

Nu har du möjlighet att fråga vad du vill inom hästvärlden så ska jag svara (i mån av tid) efter min bästa förmåga!
Maila din fråga till info@ryttarcoach.se så kommer din fråga och ditt svar upp på bloggen snarast möjligt!
Självklart går det bra att vara anonym!

Din virutuella ridinstruktör ;-)

1 miljon besökare!

inte riktigt än kanske.... Men jag hoppas vi kommer dit snart!
Har lagt upp en besöksräknare på sidan, mest för att jag är så nyfiken på hur många som tittar in här varje dag. Redan efter en knapp timme var räknaren uppe i 13 stycken. Kul att det rullar på! Och kul att det finns många som är nyfikna på vem jag är och vad som skrivs.

Ha mål och planera!

Ha ett mål med din ridning! Vad vill du ha ut av ditt ridpass?
Det är viktigt att du har en plan när du rider. Allt för mång ryttare rider runt på måfå med sin häst, lägger en volt någonstans, vad ska man hitta på sen? Tja kanske ska vända snett igenom?
Hur ska då hästen kunna utvecklas och bli bättre när du som ryttare inte kan planera din ridning?
Tänk dig ridpasset som ett dressyrprogram, där du hela tiden vet vad du ska göra och när. Ta regelbundna pauser och tänk återigen som ett dressyrprogram. Ta ansvar för dig och din hästs utveckling! Du kommer att märka en stor skillnad på väldigt kort tid!

Ett mycket tänkvärt talesätt;
-Vart är du på väg?
-Det vet jag inte!
-Då spelar det ingen roll vilken väg du tar!

Tänk även på att planera upp din ridning långsiktigt.

Vad vill du med din ridning? Rider du för att du tycker det är roligt, vill du tävla eller är du en träningsmänniska som hela tiden vill förkovra sig? Hur ofta VILL du rida? Hur ofta ORKAR du rida? Hur ofta HINNER du rida?

Vad är dina mål med din ridning? Vill du bli nästa Malin Bayard eller njuter du av att lyssna på fågelsång i skogen?

Vad är du bra på? Vad kan du bli bättre på?

Fy farao! Hade du ställt upp på detta?

Denna man är helt galen, hade du ställt upp på detta? Jag hade nog fått en hjärtattack tror jag!


Horseshow i Globen

Nu skulle man ha varit där. Sett alla fina hästar och duktiga ryttare. Men något av de roligaste tycker jag är att gå bland alla utställare, hitta lite fynd, titta på nyheter och hitta helt onödiga saker. Fasiken va synd att man inte har tid/råd/möjlighet att åka upp.

torsdag 26 november 2009

Rid barbacka!

Våga rid barbacka! Upplev tonåren igen och ta och strunta i sadeln en dag. Din balans kan inte få någon bättre träning och du har så mycket lättare att känna steget och takten när du kommer så nära hästen. Har du islänning kan inte tölttäningen bli bättre än vid barbackaridning eftersom du har lättare att känna takten samt hjälpa din häst hålla sin rätta takt. Så våga! Trots allt är det DU som bestämmer tempot, så du behöver inte rida fortare än vad du känner dig trygg i.

Lycka till!

Sliter och släpar hela dagen...

Vilken dag det har varit idag... I förmiddags hade jag träningar och som vanligt skötte sig tjejerna och hästana sig superbra! Sedan var det hem och börja städa. Jag fyller ju år på söndag så då kommer det lite folk hit så då måste det ju vara fint hemma! Dessutom passade vi på att sätta upp jul ljusstakarna och pynta lite.
Sedan var det bara att släpa sig ut i stallet för att mocka och göra fint till pållarna. Passande nog böjade ösregna precis när vi var klara så det var 8 glada hästar fick komma in i ett torrt och mysigt stall med mat, mums!
In till Tomelilla för att beställa tårta och apoteket och hem igen för att fortsätts städa.....

Så nu är blommorna omskötta, julgardinerna är uppsatta, fönstrena putasade, allt är dammtorkat och golven är skurade! Puh! Bara vardagsrummet, hallen och ovanvåningen kvar. Har jäkligt ont i min ena fot, måste ha vrickat den utan att jag har märkt det, skumt! Men nu är jag trött!

Jean-Francois, en otrolig hästkarl! Väl värt att se!


Lillen löshoppar

onsdag 25 november 2009

Inget hästklipp men otroligt trollerinummer! Keith Barry is the man!!!


Rid på en fyrkant

Rid på en fyrkant ca 15x15m. Var noggran med vägarna! I hörnen kan du varierna mellan att göra skarp sväng med ställning alternativt framdelsvändning eller en bakdelsvändning. Denna övning kan du göra i skritt och trav. Vid trav kan du även avancera till att trava och mellan konerna på det raka spåret fatta några steg i galopp.
Denna övning är jättebra för att få hästen att börja arbeta och bli lydig. Kör du fast eller känner att hästen inte går fram riktigt, gå ut på stora spåret och låta hästen trava fram.

Lycka till!

tisdag 24 november 2009

6:an är död...


Kom ut i stallet för att kvällsfodra och då ligger 6:an bara där, död..... Vilken sorg, jag är helt uppriven inombords! Hon som hade blivit så pigg, visserligen orkade hon inte stå, inte ens med stöd men ändå. Vi hade köpt två hundselar till henne och satte en i varje ände samt hängde upp det med en lina i taket. I början ville hon inte alls stå men sedan efter en halvtimme eller så började hon ta stöd och försöka gå lite. Tanken var att på detta sätt träna upp hennes muskler igen så att hon kunde börja gå igen eftersom hon har legat ned i en månad. Vi hade tränat lite varje dag när vi var ute i stallet och luft upp henne och hållt i henne så att hon fick stå upp i några minuter i stöten för att äta lite osv. Som tur var är hon eller var hon ett flasklamm då hennes mamma dog efter 8 dagar så hon var van vid människor och oss som har gett henne mjölk sedan hon föddes.
Vet inte varför men känner mig så skyldig och den ständiga frågan "Kunde jag ha gjort det, eller det" ekar i mitt huvud, trots att jag vet att jag nog inte kunde det och det spelar dessutom ingen roll eftersom det nu är försent.
Vila i frid 6:an hoppas du nu kan springa fritt!

6:an är den svart vita i mitten. Här 4 månader på grönbete, hon blev bara 7 månader.

Gångartsväxlingar

För er med islandshäst, tempoväxlingar mellan gångarterna är superbra träning!
Gå från skritt till trav och ner i skritt igen
Gå från skritt till tölt och ner i skritt igen
Gå från trav till tölt och upp i trav igen
Gå från trav till galopp och ner till trav igen
Gå från trav till galopp och ner i tölt

Kan du rida och växla gångart hur du vill med din häst?

Lycka till!

Sådan jäkla rolig reklamfilm! Önskar man hade vågat göra så här

men då kanske jag måste köpa Vicks Defense först ;-)


Den satans stormen och fårhuset i min bil!

Här kommer en bild på fårhuset som sitter i min bil och då har vi "dragit ut" huset från min kofångare för att se hur skadorna såg ut. Längst upp i vänstar hörnet ser ni staketet, jag kan då berätta att fårhuset stod några meter in i hagen på ANDRA sidan tråden.... Men imorn ska bilen in till verkstan!

Martini-avkomma

Jag och en Martini-avkomma jag red samt utbildade för ett antal år sedan...

måndag 23 november 2009

Vilket jäkla väder!

Det bara blåser och regnar, så himla trist, inte blir man direkt sugen på att arbeta ute, utan vill helst bara krypa upp i soffan med en bra film. Skulle haft träningar i förmiddags men de blev inställda pga vädet då vi skulle varit utomhus.

Hästarna har bara stått vid grindarna och väntat idag och gnäggat så fort de har sett mig, så idag har jag känt mig väldigt älskad men det blev till att slänga på alla fleccetäcken så att de får torka upp. Till och med fölisarna har fått varsin fleecefilt på sig. Ofeigur bryr sig inte tycker det bara är toppen, men draupnir är inte lika övertygad även om det inte är några som helst problem att lägga på filten. De är så söta, ska ta en bild i kväll så ni får se!

Hundarna är bara glada att vara inne, tycker inte det är så kul att vara ute, men vem gör det! Vår ena katt Jackie är så rolig, när hon vill in, hon bara sätter tassana på altandörren, det är så jäkla sött! Hon är svart och vitt med små vita fläckar på framtassarna så det enda man ser är de små vita tassarna i glaset och jag har aldrig kameran i närheten så jag kan ta ett foto!!! Får kanske lägga kameran därute så att jag har den tillgänglig nästa gång...

En av mina bästa vänne ringde idag var så kul att höra hennes röst, det var länge sedan vi pratade men så är det nä jag sliter med hästar här hemma på Österlen och hon med man, barn och ekonomiarbete i Malmö.

Återkommer med söta foton lite senare!

Vilket jäkla väder!

Det bara blåser och regnar, så himla trist, inte blir man direkt sugen på att arbeta ute, utan vill helst bara krypa upp i soffan med en bra film. Skulle haft träningar i förmiddags men de blev inställda pga vädet då vi skulle varit utomhus.

Hästarna har bara stått vid grindarna och väntat idag och gnäggat så fort de har sett mig, så idag har jag känt mig väldigt älskad men det blev till att slänga på alla fleccetäcken så att de får torka upp. Till och med fölisarna har fått varsin fleecefilt på sig. Ofeigur bryr sig inte tycker det bara är toppen, men draupnir är inte lika övertygad även om det inte är några som helst problem att lägga på filten. De är så söta, ska ta en bild i kväll så ni får se!

Hundarna är bara glada att vara inne, tycker inte det är så kul att vara ute, men vem gör det! Vår ena katt Jackie är så rolig, när hon vill in, hon bara sätter tassana på altandörren, det är så jäkla sött! Hon är svart och vitt med små vita fläckar på framtassarna så det enda man ser är de små vita tassarna i glaset och jag har aldrig kameran i närheten så jag kan ta ett foto!!! Får kanske lägga kameran därute så att jag har den tillgänglig nästa gång...

En av mina bästa vänne ringde idag var så kul att höra hennes röst, det var länge sedan vi pratade men så är det nä jag sliter med hästar här hemma på Österlen och hon med man, barn och ekonomiarbete i Malmö.

Återkommer med söta foton lite senare!

Tömkörning

Tömkörning är kanonträning både för dig och din häst! I början tömkör man mest på volt men ju mer erfarenhet och kunskap både du och hästen får desto mer kan man ge sig ut längs med fyrkantsspåret.
Träna igångsättningar och avsaktningar, tempoväxlingar samt skänkelvikningar. Glöm inte att byta varv!
Det är även bra att tömköra hästen då du kan se saker från marken som inte är lika lätta att upptäcka från sadeln, såsom t ex om din häst arbetar bakom hand, kanske inte har med sig baken tillräckligt etc.
Har du även en lite "stallmodig" häst är tömkörning bra då man oftast är tuffare från backen och kan våga driva fram sin häst lite mer.

Jag spänner aldrig in mina hästar vid tömkörning utan använder samma system som förlängda tyglar eftersom min filosofi är att lära hästen att arbeta rätt utan hjälptyglar och för dig som ryttare att rida/tömköra hästen rätt.
Lär dig detta först så kan man isåfall använda hjälptyglar sedan men då behöver man dem inte längre.
Visst kan hjälptyglar bra ibland och självklart kan de hjälpa om de används på rätt sätt men jag försöker klara mig utan.

Lycka till!

Underbara Milton & John Whitaker - klassiker videoklipp

Satt och kollade runt på www.youtube.com och hittade detta underbara klipp på förmodligen de flestas idol när man va ung John Whitaker och sagohästen Milton som prydde många plancher.... Titta och njut samt dröm dig tillbaka!


Conny-ponken

Fina Conny jag red för ett X antal år sedan....

söndag 22 november 2009

Min häst är rädd för lastbilar!

Jag fick ett mail som löd;
"Min medryttarhäst är otroligt rädd för lastbilar, sist vi träffade på en var hon nära paniken och gick omkull - trots att vi inte var på vägen utan på en äng bredvid. All hjälp uppskattas :)"

Det är aldrig kul när det händer något så läskigt såsom att gå omkull! Hoppas att ingen av er skadade sig! Självklart går detta att arbeta med, tyvärr kan det ibland vara svårt då vissa lastbilschaufförer inte alltid visar respekt för oss hästmänniskor, likaså vissa bilister...

När hästar är rädda för något är det bästa om man har tillgång till det som de är rädda för. Så frågan är om det finns någon lastbil i det stallet du rider på? Eller står det någon lastbil hos någon granne? I annat fall kanske det går att använda något annat såsom en traktor eller liknande.
Det bästa är att arbeta din häst från marken från början. Ofta känner man sig mycket tryggare på marken än ridande och dessutom har du möjlighet att använda ditt naturliga ledarskap på marken.

Ta och gå med din häst fram och tillbaka framför lastbilen/traktorn/bilen ca 50 meter ifrån eller så nära/långt bort att din häst kanske tittar men inte blir för uppstressad!
Du får inte låtsas om för din häst att föremålet står därborta, du vet ju att det föremålet inte kommer attakera er eller äta upp din häst, eller hur?! Så du bara går och låter din häst följa dig, den får gärna gå bakom dig.
Blir du orolig att hästen ska bli rädd eller spänner du dig? Prata då högt med din häst, eftersom du då behöver andas och andas du, så slappnar du av. Bara fortsätt att gå och tala högt om att det inte är något läskigt, det finns inga sabeltandande tigrar utan det är bara ett sketen traktor (t ex), va sjutton är det så läskigt för? Blir din häst rädd kan du fortsätta prata genom att säga t ex -Vad blev du så rädd för? Va löjlig du är? Vad trodde du skulle hända? Du skrämde mig när du gjorde så.

Allt eftersom du och hästen slappnar av så rör du dig för varje varv lite närmare. Men du rör dig inte närmare förrän din häst och du är avslappnade och inte reagerar. Kommer du till slut nära? Ta då bara att gå därifrån, tillbaka till stallet/hagen/ridbanan. Upprepa detta några dagar i rad, så brukar hästarna ha slutat bry sig helt efter ca 3 dagar. Då kan man be någon (om det finns möjlighet) att starta fordonet och så småningom att köra runt lite med fordonet.

När allt detta är gjort och din häst inte reagerar från marken längre då är det dags för att rida och då gör du samma sak, från ruta 1 fast från hästryggen. Alltid viktigt att gå tillbaka några steg, ju fler steg du går tillbaka desto fler steg kan du ta framåt!

Det finns många hästar i vårt avlånga land som verkligen är rädda för olika saker men tyvärr finns det också många hästar som testar sina ryttare och som använder läskiga saker enbart för att komma undan. I båda fallen är det viktigt att du som ryttare är en trygg ledare! Om du ser en lastbil komma när du är ute och rider blir du troligen lite rädd nästa gång och orolig att samma sak ska hända igen. Eftersom hästar inte förstår vad vi säger så kommer din häst enbart känna hur du spänner dig på hans rygg. Din hästs reaktion kommer då bli att -Varför spänner hon sig? Vad blir hon så rädd för? Då måste det vara något JÄTTELÄSKIGT här i närheten eftersom hon spänner sig så. Helt plötsligt har det blivit en höna av en fjäder!

Så även om man har en häst som är lite tittig och kanske tycker soptunnan är läskig så prata med era hästar! När ni pratar med era hästar så kan ni förhindra och iallafall avdramitsera de flesta situationerna!

Jag håller tummarna för er och lycka till!

Träningshästar & försäljninghästar - söker du häst?

Har fått flera förfrågningar på tränings- och försäljningshästar vilket är jättekul! Dock har jag helt fullt i stallet nu så jag har i tidigast platser ledigt till våren, så de som är intresserade av att lämna sin islänning hos oss rekommenderar jag att höra av sig tidigt då vi enbart tar emot ett fåtal hästar samtidigt, då vi vill kunna ge varje häst den tid de förtjänar!

Letar du efter häst? Har flera och vet flera snygga islänningar till salu. Både föl, unghästar och tävlingshästar. Så söker du häst är det bara att höra av dig så hjälper jag dig att hitta din drömhäst!

Träningar hela dagen idag nästan

Har varit iväg och haft träningar idag först utanför Borrby/Löderup i förmiddags vilket gick jättebra. Båda mina elever var dunderduktiga och det är alltid lika energigivande när de får flera aha-upplevelser. Deras glädjen och leenden kan jag leva på länge!

Sedan tillbringade jag eftermiddagen och kvällen utanför Sjöbo där mina elever också var superduktiga. Det är så kul med min ena elev, hennes häst blev skadad för några månader sedan och då har hon börjat rida sin andra häst, en fd hopphäst som levt lite pensionärsliv hemma hos henne ett relativt bra tag. Han har varit hemsk att rida vilket har gjort att hon i stort sett har gett upp det hela. Nu har de ridit för mig 5 ggr tror jag det är och de har utvecklats från att vara en ryttare som inte var så positiv och en stel pålle som bara sänkte ryggen och gick med huvudet i vädret till ett EKIPAGE, där de jobbar tillsammans och båda två har blivit värsta dressyrekipaget. Så jäkla kul att se och fasiken va duktiga ni är ni 2 tillsammans!
Jag älskar verkligen vad jag gör!

Hingsten Goethe och liten söt shettishingst

Ett år på flyingedagarna uppträdde den godkända Goethe och denna söta shettishingst (som också är godkänd) precis som de gör i videon. Jag blev så fruktansvärd rörd när de uppträdde så tårarna bara steg i ögonen...
Men vilket steg han har!


Skänkelvikning

Skänkelvikningar till och från spåret är en jättebra övning om du sitter på en häst som är väldigt känslig eller en unghäst som precis börjar lära sig. Gör övningen i både skritt och trav.
Rid på spåret, flytta in hästen några steg innanför spåret (OBS! Du väljer själv svårighetsnivån beroende på din och hästens kunskaper), rid rakt fram innanför spåret innan du flyttar tillbaka hästen till spåret.
Försök att hitta känslan och dansa er fram!

Lycka till!

Ridkarriären börjar

Detta är jag när jag var liten, tidigt 80-tal på en shettis som hette Peter Pan. Vad tycker ni om min ponnyskänkel ? *haha*