lördag 24 april 2010

Vad tycker ni om killar som rider? Uppmanar er att säga vad ni tycker!

Min sambo som alla vid det här laget vet rider, tycker att det är ganska skämmigt att rida som kille. Det går bra att rida här hemma med mig men helst vill han inte att någon annan ska se (se tex inlägget om busslaster). Visst han är ingen stilryttare men han är orädd och tycker det är väldigt kul att rida och hålla på med hästarna.

När jag lägger upp lite olika upplägg så brukar kommentaren bli -Du skrev väl inte att jag red? -Jo säger jag -Gud va pinsamt säger Kristian.....

Vad tycker ni om killar som rider (nu menar jag inte bara alla dessa elitryttare) utan killarna som rider mer för en hobby? Jag försöker intala honom att vi tjejer (iallafall jag) tycker det är jättecoolt att killar rider. Hur många tjejer skulle inte önska att deras pojkvän/sambo/man också red?
Så snälla skriv en kommentar och säg vad du
tycker om killar som rider!

Hjälp mig boosta min killes självförtroende om att
det är coolt att han som kille rider!

fredag 23 april 2010

Galoppbommar

Den här övningen är jättebra för hästen blir följsam och smidig eftersom att man tränar på att länga och korta galoppsprången på böjt spår.

galoppbommar.jpg

Du väljer själv om du vill ha bommar på marken eller hinder alternativt börjar du med bommar på marken och sedan höja dem allteftersom du blir bekant med övningen.

Rekomenderat är 14 meter fyra normala galoppsprång mellan bommarna för en stor häst. Utmana dig själv, se om du kan lägga in fler galoppsprång. Hur många kan du få in? Prova sedan att göra tvärtom, kan du dra ner till tre galoppsprång.

Några tips!
Du minskar vägen genom att rida på en innerbåge, och ökar vägen när du tar ut bågen.
När du kortar galoppen, tänk då på att det du i varje språng förlorar i längd, ska du vinna i höjd. Var noga med hur många galoppsprång det blir och ge inte upp!

torsdag 22 april 2010

Har ni också busslaster som kommer och tittar när ni rider?

I kväll red Kristian Birk för första gången och jag var med och hjälpte honom lite.
Kristian rider omkring på ridbanan och jag tittar plötsligt ut på den allmänna vägen (vi har ju en 500 meter lång egen infart) och ser en stor turistbuss blinka in till oss. Visserligen möter bussen en vanlig personbil så jag tänker att den kanske bara ska gå in till sidan men nej den svänger in på vår väg?! Efter bussen kommer en merca också körande.
Jag säger till Kristian;
-Varför kör det in en stor buss och en personbil på vår väg?
-Det gör det inte alls! Kristians röst säger att jag verkligen inte är rolig som retas så, eftersom det inte är så kul att få publik när man inte har ridit på ett tag.
-Ja men titta då! säger jag
-Oh shit! säger Kristian i chock.
Så in på vår gård kommer en jättestor turistbuss fylld med massa medelålders kvinnor som skulle på ngt meeting. Kristian hoppar av och går och pratar med dem medan jag går med Birk på ridbanan. Det skulle till ett annat ställe men med samma namn som vår gård, så de hade fått kordinaterna till oss!
Jag är så arg för att min mobil låg inne på laddning så jag inte kunde ta ett bildbevis för inte en jäkel kommer tro mig nu.... Men jag lovar det var en syn för gudarna!

onsdag 21 april 2010

Och nu haglar det!


Gick ut och gav hästarna efm hösilage men haglet var som att gå ut i Wipeout´s boxningsvägg. Kändes som att få konstanta örfilar. Jag som skulle ta minst tre hästar idag.....

Nä nu, det snöar som sjutton!

Sovande häst


Ser det inte skönt ut?

tisdag 20 april 2010

Tölten - lite tips

Ett vanligt problem när man arbetar med tölten är att man enbart kortar sin häst i stället för att samla den. Om man kortar hästen förlorar man bärigheten och aktionen och kortar enbart steglängden.

Hästen måste ha muskler så att den orkar att tölta och det får den genom att klättra, hoppa, bommar/cavaletti, galoppera etc. För att du även ska få en bra takt i tölten krävs att din häst är lösgjord, dvs mycket volter, skänkelvikning, öppna, sluta, framdelsvändning, bakdelsvändning etc. Slutligen för att få igång rumpan och lägga över vikten bakåt vilket hjälper tölten är ökningar och minskningar, igångsättningar och avsaktningar, rygga och inte för att glömma galoppen!

Lycka till!

Tänkte ta död på rykten kring att jag skulle flytta

Idag hade jag en ny elev som kom hit för att träna för mig (mkt duktig för övrigt) och hon berättade då för mig att det gick ett rykte om att jag skulle flytta!
Tydligen är det ingen som vågar fråga mig om detta (förutom min nya elev) så jag förklarade för henne vad jag tänker. Ärlighet uppskattas mycket! Hon trodde inte heller på ryktet och skulle sätta stopp för det men jag tänkte även här bara lägga ut en "förklaring" så att alla missförstånd inte behöver ske. Jag vet hur det är med rykten, de urartar så himla lätt.

I sommar är jag färdigutbildad ekonom och eftersom jag inte kan leva på hästeriet på heltid så måste jag som alla andra människor skaffa ett arbete. Jag är inte annorlunda från någon annan. Min plan är självklart att kunna leva på min verksamhet men det är något som också tar tid att bygga upp, alla ni som har drivit eget företag vet vad jag menar. Jag har blivit tipsad om några olika ekonomijobb och har varit och träffat flera chefer på några olika företag och även om det pågår förhandlingar är det långt ifrån klart med något jobb, dessutom är det några månader tills jag är färdigutbildad.

Jag satte in en annons för länge sedan om att jag sökte ett hästarbete, eftersom jag verkligen älskar att arbeta med hästar och brinner för att undervisa. I denna annons skrev jag någonting i stil med "ev flyttbar". Det är nog detta som har missuppfattats. Det finns inte många hästarbeten som ger en normal inkomst men på vissa anläggningar har man möjlighet att jobba mycket under koncentrerade perioder för att sedan kunna åka hem och arbeta med sin egen verksamhet/gård. Jag har tidigare arbetat på detta sätt och även mycket med kurser och föreläsningar runt om i Sverige.
Jag har under bara några år arbetat upp min hästverksamhet, startat vår butik och nu det senaste året varit med och dragit igång Örlingur Islandshästförening det är inget jag är intresserad av att kasta bort så enkelt! Dessutom bor vi på en underbar gård där det finns många möjligheter som jag vill ta vara på.

Visst tittar jag på och drömmer om andra gårdar med mer mark (eftersom vår egen gård har så lite och bönderna vill inte arrendera ut något) och jag kan inte sticka under stolen med att om jag fick ett kanon jobberbjudande långt borta så måste jag ta mig en funderare. Men för att kasta bort allt jag har byggt upp, så krävs det något väldigt extra! Idag består mitt företag av uppfödning av hästar, utbildning, försäljning och förmedling av hästar, ridlektioner samt butiken. Tanken är att utöka min verksamhet med att ta emot fler ridelever samt fler utbildning och försäljningshästar. Förhoppningen med annonsen var att komma ut igen och ha fler kurser, föreläsningar och träningar så att jag kan börja ta ut en liten inkomst ur mitt företag. Så var inte oroliga, jag kommer inte att flytta, ni får allt dras med mig ett bra tag till!

Ett sorgligt farväl!

I morse åkte Ofeigur och usch va jobbigt det var! Allt gick bra men det var lite läskigt att gå om bord på hästbussen, vi tog det lugnt och Ofeigur var ändå inne på 10 minuter. Tyckte så synd om honom att han ska åka hela resan upp till Uppsala, han har aldrig åkt hästbuss, har bara åkt släp med sin mamma tidigare, aldrig stått riktigt uppbunden, aldrig stått själv och nu ska han vara själv upp till Markaryd då det kommer på en häst till. Jag vetat det går bra, han är rätt så cool ändå och så fort lastbilen börjar rulla så har han ju det att tänka på. Men som jag grät när lastbilen rullade härifrån! Två andra hästar har ju åkt till sina nya hem nu på kort tid, bla Eddie som jag har sagt att jag ALDRIG skulle göra mig av med men när de åkte grät jag inte över dem konstigt nog, eller så var det att när Ofeigur åkte kom allt över mig. Jag vet inte? Jag vet att han kommer få det jättebra hos sin nya ägare Ulrika i Uppsala men usch va jobbigt det var, älskade, älskade Ofeigur som jag kommer sakna dig! Min söta lilla älskling! Tårarna rullar ner för min kind när jag tänker på dig och det värker i mitt hjärta att jag vet att du inte går därute i hagen.

Tack iallafall till underbara stall HS som sköter transporteringen, väldigt skönt lugna och proffessionella killar!Sent igår kväll/natt kom i allafall Birk en mycket maffig svart kille och oj vilken pannlugg. En mycket bastant kille som verkar jättemysig! Nu ska han få ta det lugnt i någon/några dagar efter en lång resa på över 80 mil och sedan ska vi börja så smått med honom!

måndag 19 april 2010

Hoppa eller rid en bana med bommar

Eftersom den här övningen kan göras med enbart bommar på marken så passar den de flesta ryttare och hästar oavsett inriktning, ålder eller utbildningsnivå.

Gör en bana och istället för hinder så lägger du ut bommar. Rid den sedan flera gånger och försök att i första hand hitta rytmen och vägarna. Glöm inte blicken! Gå sedan vidare och rid banan i olika tempon så att du behärskar att båda ta tillbaka och driva på din häst men också kan behålla kontrollen och kontakten i ett högre tempo.
Vill du bygga på banan går det sedan utmärkt att lägga upp bommarna eller göra hinder av varje bom.

Lycka till!

söndag 18 april 2010

Hördur - den nya pållen

Hördur har gått en termin med vuxna ryttare på ridskola men vantrivdes så nu är tanken att han ska han bli privathäst. Han är en riktig liten latmask men jag vet inte om det var miljöombytet till Österlen eller om vi verkligen har fått ner rätt häst *haha* men lat är han då inte.
Vi tog och sadlade honom och skulle hoppa upp men då fick han ett tuppjuck så det fick bli att longera honom. Lat nej! Han sprang så glatt i både trav, tölt och galopp!
Fick rätt dåligt samvete för att jag drog mig till minnes att han inte hade gått på ett tag, så det var rätt taskigt att bara hoppa upp! Stackarn! Så nu blir det en del markträning så provar vi ridning om några dagar igen! Men han är så jäkla söt, pigg och glad är han också!

Med de andra pållarna är det bara bra, mina skadade fingrar har inte mått så bra sedan jag red för några dagar sedan och fick ännu ondare idag när Hörreburre (som han kallas) fick sitt tuppjuck. Svullnaden vägrar att gå ner så det blir nog att ringa läkarn imorn....

Vilken bonde, kan han stapla fler?

Han har staplat så här i flera år, hur ska han få plats med årens?
Ser ni vilka jäkla lass det är och hur högt det är!!!!