lördag 10 april 2010

Hittat lite bilder på Elfur på Internet!

Elfur är född 1990 och hon blev visad -96 sedan har hon gått med föl varje år sedan dess förutom 2006 och nu 2010. Så troligen har damen inte blivit riden sedan hon blev visad -96 dvs för 14 år sedan!!! Men vi får se om det kan bli ridhäst av henne igen!
När jag luskade runt lite på Internet hittade jag två foton på henne, ett från 2004 och ett från 2007. Söta Elfur!

Jag mår bättre!

Mycket bättre måste jag säga även om jag med flit håller mig hemma, är inte helt 100 än. Men tror kanske inte det var en magbacill utan kanske magkatarr igen eller möjligen en kombination av de båda. Det har varit väldigt psykiskt jobbigt det här med fåren och försäljningen av dem...

Idag har iallafall bonden varit här och tömt hela gödselstacken så det var jätteskönt!
Jag har sedan prövat ut en sadel åt Katten samt gjorde lite horsemanship med henne. Hon är så himla lugn! Ska hoppa upp på henne imorn för första gången tänkte jag om magen inte blir värre och fingrarna fortsätter vara ok. Sedan fick Tvista sig en omgång i rundcorallen. Hon är så lustig den fröken, vill verkligen inte lita på människor och springer runt och bara spänner sig. Men vi kom ett steg längre idag, jag kan nu gå fram och röra vid henne och efter lite övertalning kan hon nu lite pyttelite på mig och följa efter mig.
Kristian tog och arbetade både Elfur och Týri i rundcorallen också. Týri gick det jättebra med men Elfur är en envis liten dam, så jäkla snäll men när hon blir longerad kollar hon hela tiden var gränserna går!

fredag 9 april 2010

Jag vill ha denna hingst!

Idag har jag kunnat äta lite

Det är ju iallafall någonting! Så det känns som om det har vänt nu (hoppas jag)!
Men vågar ännu inte åka hemifrån men det är bara att fortsätta med positiv affirmering "Jag mår bra, jag mår bra, jag mår bra......"

Inte orkat skriva...

Förlåt att jag inte har orkat skriva men vi har sålt alla fåren.... Har varit jättejobbigt och har inte klarat av att prata om det överhuvudtaget. Saknaden är enorm men det känns ändå som vi har tagit rätt beslut. Är bara så fruktansvärt tomt här....
Dessutom har jag åkt på en elak magbacill som gör att jag nästan har bott på toaletten. Mår lite bättre idag men vågar fortfarande inte gå allt för långt bort från badrummet så resan upp till Alvesta har jag fått ställa in fastän jag skulle ha behövt att åka upp. Men hur ska jag kunna åka bil i nästan 3 timmar och sedan ev riskera att smitta alla?
Nopp håller mig hemma isolerad. Framför TV´n. Hmm kanske ska se en bra film?

tisdag 6 april 2010

Stark häst vid hoppning

Fick en fråga som löd;

"Tänkte bara fråga om du kunde ge mig lite tips?? :)
Har ridit i ca 1 o ett halvt år och ska hoppa för 4de gången på onsdag. Rider ett welsh cob/fullblods sto, hon e ganska het och stark. Vi ska hoppa en två kombination på höjden ca 40cm. Vad tycker du är viktigt att tänka på, främst för att få hästen att inte vara så stark. blir lite svårt att få stopp på henne efter hindret. tacksam för alla svar"

Va kul hoppas det går bra! Här kommer lite tips!
-Värm upp mycket! Se till att både gas och broms funkar, dvs gör mycket avsaktningar och igångsättningar. Gör halter från skritt och trav även galopp om du behärskar det. Träna ryggning flera ggr. Allt så att du känner att du har kontrollen och att DU väljer tempo och gångart och inte ditt sto. Ju mer du har ridit igenom henne desto bättre kommer hoppningen gå.
-När det gäller kombinationer så brukar hästar tända till lite extra speciellt hästar som redan tycker hoppning är kul sedan innan. Men tänk på att rid hela tiden! Det vanligaste felen man när man rider en het och stark häst är att man bara åker med och drar i tyglarna. Detta gör ju att din starka häst bara får mer stöd och kan dra ännu mer. Så se till att rida och driva! En het häst är ofta het och stark eftersom den har dålig balans så räta upp dig och försök att lägga vikten på bakdelen, dvs att rida henne bakifrån.
-När hon blir stark så prova att höj handen, då måste hon lägga över vikten på bakdelen, hon blir inte lika stark och du kan bli starkare.
-Beroende på hur känslig ditt sto är för sitsen och hur du rider, så prova att sitta ned när du rider an mot hinderna, oftast kan du rida ihop hästen bättre då. Vissa hästar kan dock reagera starkt på att man sitter ned eftersom ryttaren ofta då blir för drivande och då kan man i stället försöka stå upp i lätt sits hela tiden.
-Över, mellan och efter hinderna se till att hela tiden planera din ridning, titta dit du ska och rid dit. Efter sista hindret räta upp dig och försök att få tillbaka henne (sätt dig gärna ner), sväng gärna då du lättare får ihop henne på böjt spår och hon har lättare att bli stark på rakt spår.

Hoppas det ska hjälpa och lycka till!
Du får gärna meddela hur det gick!

måndag 5 april 2010

Påskfestlighet för hela slanten!

Idag har det blivit påsklunch med svärföräldrarna samt svåger och svägerska med familj och barn. Sedan åkte iväg och hämtade tre hösilagebalar och vidare hem till mina föräldrar där vi åt middag och fick ett litet sött påskägg!
Har satt ut annons på fåren i fm och telefonen har gått varm. I annonsen skrev vi att vi lyssnar på bud eftersom vi inte är intresserad av att sälja till första bästa, vi vill helst sälja hela besättningen i ett stycke i stället för att dela upp den i flera delar och att vi vill att de ska gå till liv och inte till slakt. Men flera stycken har ändå sagt att de kommer med släpet på en gång, öhh nej det är inte så det funkar. Självklart vill vi ha tillbaka pengarna för vad vi har gett för fåren, så självfallet vill vi ha ett så bra bud som möjligt, annars skulle jag ljuga men i slutändan är hemmet viktigare än pengarna. Men vilka skambud vi har fått! Vad folk inte förstår är att vi skulle få tre-fyra ggr så mycket om vi hade slaktat dem själva (vilket vi inte gör så klart) och vi är inte i akut behov att göra oss av med dem utan vill bara hitta ett bättre hem till dem, då vi har för mycket att göra och för lite mark.
Så är det kanske inte för alla fårbönder men det är det för oss eftersom vi har en sådan liten besättning och känner alla så väl, herregud alla är ju döpta.
Har iallafall tre stycken som verkar seriösa som ska lägga bud, har fått två bud som är okej och hemmen verkar hemskt bra, men vi får se hur det blir!

söndag 4 april 2010

Trött och deppig...

Idag skulle jag börja bekanta mig lite mer med min nya pålle hade jag tänkt men det satte regnet stopp för då det har ösregnat HELA dagen här. Helt jäkla otroligt! Nu har det slutat iallafall.
Men vi satte upp anslagstavlorna i stallet och tog in hö. Mockade alla boxarna och städade stallet så det känns skönt, stallet är nu klart så vi kan ta in hästarna ifall vi skulle behöva det.

Betty mår sådär, hela lindan hade kasat ner ordentligt så idag fick vi klippa upp den och linda om allt lite hårdare. Vi vet fortfarande inte vad vi ska göra med fåren eller med Betty... Jag kastas mellan hopp och förtvivlan.

Så jag är allmänt deppig och ledsen för Betty, dessutom var planen att vi skulle åka till Flyinge Ishäst idag men det kom vi inte iväg på då Kristian var trött och hade migrän. Jag var inte så fick på att åka med Betty här hemma heller. Men deppigt att att vi missade tävlingarna men vad ska man göra *snyft*