lördag 7 november 2009

Borta bra men hemma bäst!

Skönt att vara hemma! Saknat Kristian, hundarna, katterna och alla hästar förstås. Är så mysigt att komma hem till ett stall som är mockat, hästar som står inne och mumsar på hö och bara få gå ut och mysa med dem.... Man uppskattar verkligen allt man har när man får komma iväg och sakna det hela. Ska faktiskt bli skönt att få gå ut imorgon och mocka i stallet. Lyckan är stor att Danny gick vidare till final, får jämt sådana fruktansvärda rysningar varenda gång hans manskör uppträder, tycker de är superduktiga! Fast just nu är det min sköna säng och John Blund som kallar!

fredag 6 november 2009

Borta!!!

Sitter i Alvesta på ett hotellrum och låter Idol gå i bakgrunden. Dagen har varit lång men ska nu hoppa i duschen och sedan lägga mig för att titta på Flashfoward för att sedan förhoppningsvis njuta av en god natts sömn. Innan den långa morgon morgondagen börjar........... Har varit lite av en besvikelse idag faktiskt! Riktigt opedagogiska lektioner samt lärare! Har nästan suttit och somnat på lektionerna, så har jag svårt att somna inatt är det bara att börja bläddra i boken så somnar man direkt!

Öppna

Få ihop hästen! Rid öppna i skritt runt fyrkanten, börja rida öpnna, medan du rider i öppnan börjar du trava. Gör sen övergångar skritt-trav-skritt osv i öppnan.
Kan vara svårt i början men ha tålamod, då hästen måste få under sig bakbenen och korts sig för att kunna börja trava och göra öppna samtidigt.

Lycka till!

torsdag 5 november 2009

Ny häst på gång...

Vågar inte säga så mycket förrän hon är vår! Men planerna är att hämta henne och skriva kontrakt på måndag..... Oh vad vi längtar! Hon är så fin!!!!

onsdag 4 november 2009

8-volter

8-volter är en jättebra övning där man förrutom att rida i båda varven även lär sig att rida utan så mycket händer! Rid övningen med säte och vikt, försöka hitta flytet så att du och hästen kan dansa från volt till volt.
Perfekt övning att värma upp i (men då i både skritt och trav samt lite större volter till en början) och i slutet kan du trava av hästen i 8-volterna för att se hur mycket som har hänt!

Lycka till!

tisdag 3 november 2009

Elfur 012 frá Búðarhóli

Född 1990

e: Blakkur frá Reykjum

u: Dís 52 frá Búðarhóli

ue: Flugar frá Flugumýri

Elfur är ett äldre, bedömt och tävlat sto. Mycket mysigt och vackert black är hon men en aning bufflig ibland. Dock räcker det att enbart säga till henne så står hon som ett ljus. Hon är inte betäckt i år eftersom hon har haft ett lite tufft liv och farit rätt illa samt varit mycket mager. Så just nu handlar det enbart om att få upp hullet på henne för att sedan se om vi kan sätta igång henne - bara så hon kan få lite muskler igen.... Men hon har nog gått upp ca 100 kg sedan vi köpte henne!

Galoppbommar

Oavsett om du är hopp-, fältävlan-, dressyr- eller islandsryttare är det bra om man kan kontrollera galoppen, dvs både korta och länga galoppen!
Lägg två bommar på marken med ett valfritt avstånd, t ex 14 meter (ca 3 galoppsprång på stor häst) alt 21 meter (ca 5 galoppsprång på stor häst).
Galoppera över bommarna några gånger, i en "normal" arbetsgalopp, dels för att träna på att komma rätt över bommarna men även för att se hur många galoppsprång du och hästen får till.

OBS! När du galopperar över bommar ska bommen vara mitt under hästen, dvs frambenen på ena sidan och bakbenen på andra sidan! Tänk även på att du INTE ska räknar sprången över bommarna utan enbart MELLAN bommarna.

När du har fått till tekniken är det dags att börja länga och korta galoppen. Hur många galoppsprång kan du få in?
Om du t ex rider på 5 galoppsprång (ca 21 m), kan du då minska galoppen och få in 6 galoppsprång eller 7? Kanske 8? Öka galoppen om se om du kan få in 4, kanske 3?
Välj att rida varannan ökad galopp och varannan samlad galopp för att träna på att både länga och korta galoppen.

Har du en het häst? Träna då mer på förhållningarna och att korta galoppen.
Har du en lite segare häst? Träna då mer på ökningarna och att kunna länga galoppen.

Lycka till!

måndag 2 november 2009

Travbommar


Travbommar är ett ofta glömt redskap anser jag då man endast använder som hoppryttare vid markarbete.
Tyvärr är många dressyrryttare "rädda" för att använda bommar men här kommer en övning både för dig som är dressyrryttare och hoppryttare.

Lägg ut 5 bommar (kom ihåg att alltid använda minst 3 st annars är det risk att hästen missuppfattar samt hoppar över bommarna ifall de är enbart två) med ett mellanrum på ca 1,20.
Har du ponny? Minska avståndet ca 20-25 cm för varje kategori.

Hitta en bra arbetstrav över bommarna. Försök att hitta "svävet" över bommarna, då arbetar hästen med ryggen korrekt över bommarna.
Prova sedan att länga samt korta avståndet mellan bommarna så att du kan träna på att både länga och korta steget hos din häst.

Har du problem att hitta "svävet" eller är din häst en sådan som snubblar över bommarna på marken?
Ta då travbommarna och lägg upp den ena sidan på varannan bom. Men är bra för alla hästar, eftersom du tränar "svävet", benlyft, takt, tempo, halvhalter och sitsen.

Nästan alltid kommer "svävet" automatiskt vid denna övning.
Om din häst är en snubblare, ha överseende på att den kan riva och snubbla på de lite högre bommarna de första gångerna men ha is i magen, din häst har förmodligen inte ens lagt märket till att det har blivit ändrat. Så tålamod, så kommer det!

Tänk på att gärna ställa dig i fältsits traxt innan bommarna och inte sätta sig ner förrän en bit efter bommarna.
Du behöver också träna din sits och balans, inte bara hästen!

Lycka till!

Vacker fågel

Lorenzo - The flying frenchman

Inget har väl undgått vem Lorenzo är, om man håller på med hästar! Skulle ni ha missat honom är detta ett klipp ni måste se, ni som vet vem han är, så är det värt att se igen!
Min enda fråga är bara - HUR? Hur får man hästarna att lita så mkt på en? Hur håller man sig så rolig och intressant att de vill vara med dig hela tiden? HUR; HUR; HUR???? Måste bli en sådan "rolig" människa för mina hästar!
Dessutom måste jag fråga, hur vågar han göra vissa av sakerna???







Týri frá Guðrúnarstöðum

Född 2008

e: Sprettur frá Djúpárbakka

u:Týra frá Guðrúnarstöðum

ue: Vindur frá Öxl 1

Týri är en mycket vacker 1 årig hingst (blir ju nu 2 år), dock har han haft det väldigt tufft här i livet så han tycker männsikor är väldigt läskiga även om han är mycket nyfiken! Så vi arbetar med honom regelbundet, det första steget var att få på honom grimma och för att han ska vänja sig med människor tar vi in honom varje natt. Så nu kan vi komma nära honom utan att han blir rädd och även klappa honom. Det här med att ledas är dock inte helt lätt med det kommer det med - förr eller senare! Týri är en häst vi definitivt kommer att behålla då vi verkligen hoppas på honom!

söndag 1 november 2009

Avsaktningar och igångsättningar

För att gå vidare med tempoväxlingar med igångsättningar och avsaktningar är att se vilken kontroll man har.
Detta är även ett ypperligt sätt att fånga hästens koncentration, förtydliga hjälperna samt att du som ryttare verkligen är tvungen att planera din ridning!

Välj ett tal mellan 10-20, t ex 15
Skritta och kom fram i trav - trava 15 steg (inte 14 och inte 16), sakta sedan av till skritt, skritta några steg för att sedan prova igen.
Allt eftersom du klarar detta sänker du antalet steg.

Välj ett nytt tal mellan 10-20 t ex 12
Nästa steg är att trava och sedan sakta av till skritt och skritta 12 steg, kom sedan fram i trav igen för att sedan sakta av igen.
Även här sänker du antalet steg när du har klarat dem.

Fungerar även att trava och sedan galoppera ett förutbestämt antal steg.
Eller att galoppera och sedan trava ett bestämt antal steg.

Ha tålamod med övningen, både du och hästen ska lära er!
När ni har fått grep på övningen, våga utmana er själva, hur få steg kan ni få till?!

Lycka till!

Det här med hästar och rädsla del II

När vi rider och umgås med hästar måste vi förstå att hästar är både ett flockdjur men även ett flyktdjur. Att hästen är ett flockdjur betyder att den lever i flock och har i flocken en rangordning där den som har högst rang bestämmer vem som ska äta eller drick först, om den skulle bli rädda för något så håller hästarna ihop eftersom en ensam häst är ett lätt byte. Likaväl är de flyktdjur, det innebär att ifall de anar en fara är det bättre att fly direkt än att stanna kvar och undersöka vad det var som var så läskigt. Skulle hästen stanna kvar är han återigen ett lätt byte.

Det är ledarhästen som bestämmer när hästarna ska förflytta sig, när de ska fly och även när faran är över och det är där kommer vi ryttare in i bilden. Vi kan få hästen att se oss som sin ledare och på det sättet erbjuda hästen att vi ska skydda den från faror. När hästen känner sig trygg hos dig kommer inte hästen ha något behov att leta efter och varna för faror eftersom han/hon vet att det gör du, du skyddar honom/henne. Människor och hästar talar som vi alla vet olika språk, vi förstår inte vad hästen säger och hästen förstår definitivt inte vad vi säger. Men det globala kroppsspråket samt tonläget är något vi alla förstår oavsett vilket land vi kommer ifrån eller vad för djur vi tillbringar tid med. Om du som ryttare är lugn och förtroendegivande oavsett om du leder din häst eller rider så signalerar du till din häst att det inte finns någon fara. Pratar du dessutom lugnande med hästen talar du dessutom om för hästen att den fara som hästen kanske tror finns bakom soptunnan inte är något att bli rädd för.

Om du spänner dig när du hanterar eller rider din häst och är rädd för hästen så förstår inte hästen varför du gör detta utan han/hon känner enbart dina spänningar. Hästen börjar då undra vad det finns för fara i närheten eftersom du är spänd som en stålfjäder och helt plötsligt ser hästen spöken bakom varje sten. Det du är så rädd för händer alltså pga dig!

Det bästa du kan göra om du känner att rädslan eller spänningarna komma är att sätta ord på dem. Prata med hästen och säg t ex –Det där är inget att bli rädd för, det är ju bara en soptunna! När du uttalar dessa ord så blir de verklighet. Du vet ju mycket väl att soptunnor inte är farliga för hästar och att det inte bor en sabeltandad tiger där. Helt plötsligt, om du uttalar orden högt inser du hur löjligt det låter. Det är okej om du blir lite irriterad eller arg på hästen ifall den bara ser spöken överallt och även här bli verbal och säg t ex –Det räcker nu! Nu är du bara löjlig! Det finns inget att bli rädd för!

Återigen om du pratar, sjunger, nynnar eller visslar är du tvungen att andas. Om du andas har du inte lika lätt att spänna dig utan slappnar lättare av!

För att lära oss hästarnas språk arbetar vi med horsemanship eller natural horsemanship som det ofta kallas. Inom ämnet rekommenderar jag att läsa böcker i ämnen se videofilmer och gå på föreläsningar och kurser för en tränare som känns bra.

När du rider eller hanterar din häst så var uppmärksam på din hästs kroppsspråk och vad det säger. Lär dig att känna spänningar i hästen så att du kan inverka innan det hinner hända något. En vanlig missuppfattning gäller hästens öron och när hästen är arg eller bara lyssnar.

En häst som är pigg och glad samt nyfiken på vad som händer runt omkring den har öronen framåt.

En häst som lyssnar viker sina öron mot det den lyssnar på. Lyssnar den på ridinstruktören viker den öron mot var ridinstruktören står och pratar. Lyssnar den på sin ryttare viker den bak öronen mot ryttaren som sitter på ryggen. Står du bakom hästen eller vid sidan viker hästen bak öronen mot där du står. En sådan häst är INTE arg utan vänder öronen mot det håll den lyssnar mot.

I stort sett alla hästar testar sina ägare eller ryttare på mer eller mindre sätt. I vissa fall kan det även vara bortskämdhet vilket också är väldigt vanligt. Det kan vara i form att inte gå förbi vissa saker, stanna och inte vilja gå vid hörnor eller ingång till ridbanan, inte stå still vid skötsel eller uppsittning, inte vilja flytta på sig från marken, gå på människor, vara bufflig etc.

Det viktigaste du som hästmänniska måste göra är att vara konsekvent och våga sätta gränser. Du hade nog aldrig tolererat att dina barn var respektlösa mot dig eller att de slänger sina kläder omkring sig i hela huset. Varför ska du då tolerera att din häst går på dig, kliar sig mot dig eller vägrar stå still, när du dessutom tycker det är läskigt?

Bestäm dig själv för vissa grundregler som ska gälla när du hanterar din häst och stå fast vid dem. Var beredd på att det kan bli en kamp och låt det ta tid! Om ditt barn hade sluppit att hjälpa till att städa hemma under flera år och du plötsligt en dag säger att nu får du städa hela huset. Tror du verkligen att ditt barn skulle säga –Ja självklart mamma, det är klart jag ska göra eftersom jag har sluppit i alla år! Självklart hade ditt barn ifrågasatt ditt nya beslut och det är samma sak med din häst. Om din häst har fått bestämma och kommit undan i flera år så kommer hästen ifrågasätta dina nya beslut, konstigt hade det varit annars. Men gläd dig med att om hästen testar dig 35 ggr idag så kommer det kanske bara är 31 ggr imorgon och 27 ggr dagen efter det. Det kommer hela tiden bli bättre och du kommer att växa när du lyckas genomföra detta men kom ihåg att vara konsekvent, vara ännu mer envis än din häst – det kommer din häst att tacka dig för senare!

Dressyr & Western - Häftigt representation av ridsporten!

Dessutom är det väldigt coolt eftersom de byter häst sedan.






Æsa frá Stettekær

Född 1990

e: Fróði fra Asgeirsbrekku

u: Fifa fra S.I.C.

ue: Forni fra Fornustekkum

Aesa är även hon ett av våra snälla avelsston. Hon är en riktig filbunke men får hon bestämma så vill hon helst ha mat först av alla och få gå ut först på morgorna etc, men säger man bara till henne så accepterar hon det fullt ut. Tyvärr är hon inte riden på flera år men kräver rutinerad ryttare eftersom hon kan vara väldigt pigg. Även Aesa är dräktig Pontius frá Haeli i år.