torsdag 17 februari 2011

Bockar och sticker.....

Fick ett brev som löd;

Hejsan!
Jag har sen 3 år tillbaka tagit hand om en arabkorsning. Hon är världens goaste tant som nu i år blir hela 25 år. Trots det är hon hur pigg som helst. Tidigare var hon tävlad i barrelracing vilket kan vara ett av anledningarna till mina problem med henne. Dock är hon nu omskolad till mer vanlig ridning.
Problem 1. Sadling.
När jag lagt på sadeln och börjar spänna sadeljorden så börjar hon gå runt och nästan får panik. Ibland hör man hur hon håller andan för att sedan få ett utbrott och hoppa runt. ÄVEN fast man tar det hur lugnt som helst. Både inne i stallet händer detta. Vi har kollat ryggen på henne och allt därtill men inga fel. När man väl spänt tillräckligt så är det som inget som hänt och hon lugnar ner sig efter 20 sekunder ungefär och blir som vanligt.
Vad gör jag åt detta?

Problem 2. Hon blir stressad på instängda ytor men även vid vissa tillfällen.
När man försöker rida i en paddock eller på en äng så går hon knappt framåt. Hon studsar upp och ner på stället, slänger med huvudet och sidospringer och kan knappt hålla sig i traven. Det är är jag tror barrelracingen ställer till det. Man kan knappt ta i henne för då drar hon upp huvudet och börjar takta och slänger med huvudet. När man försöker hålla en jämn galopp på henne så börjar hon galoppera på tvären eller sticker med mig. När man försöker få henne att stanna så gör hon bara en kvick vändning åt andra hållet och börjar konstra åt det hållet.

Vissa dagar är bättre än andra och hon går någorlunda bra men de dagar hon är helt borta så vet man inte vad man ska göra.
Några tips för att få henne att lugna ner sig?
Hon är väldigt spattig och het till temperamenten och det älskar jag men hon blir stressad väldigt lätt.

MVH Johanna.

Hej Johanna!

Va kul att höra att du har en häst som still going strong och mår så bra vid 25 års ålder!
Ang problem 1; Ditt sto har garanterat sadeltvång! Sadeltvång beror oftast på att man har dragit sadelgjorden på tok för hårt och för snabbt när hon var ung. Hästen upplever då ett väldigt obehag när sadelgjorden ska spännas (då de har väldigt mycket dåliga bilder av det). När man har spänt sadelgjorden resulterar det i att de bockar runt helt okontrollerat för att sedan snabbt lugna ner sig och problemet är som bortblåst. I nästan alla fall handlar det om att hästen upplever ett så starkt obehag och bockar för att få sadeln på rätt plats. Har den fått det upphör bockningarna.
För att lösa det problemet måste du skapa nya bra bilder hos hästen. För det första kan du träna redan i stallet när du sadlar. Smek, klia och klappa henne där sadeln ska ligga för att förbered henne. Gå emot henne med sadeln, står hon inte still, väntar du bara tills hon står still då går du ifrån henne någon meter, gör om massor med gånger tills hon står still helt avslappnat. Sedan är det dags för samma arbete med sadelgjorden. Lägg på sadeln på hästen, klia, smek, klappa henne där sadelgjorden ska ligga för att förbereda. Ta tag i sadelgjorden och bara håll mot magen står hon inte still, väntar du bara tills hon står still så släpper du sadelgjorden och går du ifrån henne någon meter. Gör om detta massor med gånger tills hon är avslappnad och står still så kan du börja spänna sadelgjorden. Att gå ifrån hästen är berömmet, då får den vila och slipper arbeta.
Gör detta helst ute; Spänn sadelgjorden ett håll och gå ett varv på tex ridbanan, spänn sedan ett till och gå igen, fortsätt så tills sadelgjorden är helt spänd. Det som är jätteviktigt med hästar med sadeltvång är att inte spänna för hårt för snabbt utan i början får man spänna pyttelite massor med gånger och låta det ta tid, ha tålamod. Viktigt att tänka på är bara att försöka spänna så pass att sadeln inte glider runt om hästen skulle explodera i bockningar. I välsorterade hästaffärer finns ofta anatomiska sadelgjordar som fördelar trycket och som kan hjälpa hemskt mycket vid sadeltvång, det är bara att fråga dem.

Ang problem 2; Jag skulle hålla mig på en ridbana när du tränar i början just för att du ska känna dig säker och så att hon inte kan sticka eller i allafall inte så långt ;-)
Med alla sådana här hästar (finns många av dem även om de inte har ett förflutet som barrelracing häst) så använd mycket beröm när de gör rätt, med ord och smek. Och i början kan det handla om hundradels sekunder som man måste berömma. Träna i början bara på att skritta lungt och sansat. Det är oerhört viktigt att man som ryttare inte sitter och spänner sig (vilket är oerhört lätt att göra när hästen studsar upp och ner samt springer på sidan) utan slappnar av samt att man inte sitter och håller för mycket i hästen (vilket också är lätt att göra när hästen bara vill sticka). Försök att slappna av och andas, många av mina elever tvingar jag att sjunga dels för att de får något annat att tänka på och dels för att de då måste andas. Försök att inte hålla i henne alls utan försök att använda din kroppsvikt enbart. Det är väldigt vanligt att ryttare på heta hästar sitter och håller emot och inte vågar rida varken med säte eller med ben när det egentligen är de heta hästarna som kräver mest ridning av dem alla, tro det eller ej! Heta hästar springer för att de inte är i balans! Så bli en avslappnad aktiv ryttare på din häst. Vill bara klargöra att man inte ska jaga på hästen i ridningen utan följa den och vara tydlig. Hoppas du förstår ;-)
Du ska enbart ägna dig åt enkla saker såsom att skritta på tex stora volter, byt varv ofta och få henne avslappnad. När det sitter börjar du så småningom med traven etc. Rider du i stort sett dagligen och är konsekvent har du en ny häst på några veckor! Sedan kommer du nog alltid ha denna laddade dam kvar men du/hon/ni ska lära er att tygla den ;-)
Glöm inte bort allt arbete du kan göra från marken som verkligen kan vara till nytta!

Lycka till!

onsdag 16 februari 2011

Jag har inte råd med en egen häst, vad ska jag göra?

Fick ett brev som löd;

Hejsan!

Jag tänkte om du kanske skulle vilja tipsa mig om en sak.. Det är så att jag vill skaffa ponny och har all möjlighet men har inte pengar så det ska räcka till att ha en ponny...
Har du ngt tips om vad jag kan göra för att få ihop pengar??

Hej!
Du ska se att dina drömmar kommer gå i uppfyllelse en dag!
För att ha råd med egen häst krävs ganska mycket pengar. Många människor ser inköpet som det dyra men får ofta en chock när de sedan inser vad det kostar att ha häst varje månad. Beroende på var du bor kostar det olika men i Stockholm landar du på minst 9000 kr/månad för stallplats, foder, hovslagare och försäkring. Allt annat kommer däröver...
Så för att ha råd med en häst finns bara ett alternativ och det är att jobba och tjäna pengar. Självklart kan man vinna pengar men det är tyvärr inte så troligt.

Ett jättebra alternativ är att bli medryttare på en häst i din omgivning. Då har man hästen som sin egen några dagar i veckan mot att man betalar en del av stallplats, foder, veterinär, hovslagare och försäkring. Ett bra alternativ då man inte blir uppbokad alla dagar i veckan och dessutom blir kostnaden lägre eftersom man delar på den.
Det jag annars skulle råda dig är att hitta någon duktig stallägare/tränare/instruktör som har hästar/ponnyer. Är du duktig och visar framfötterna kan du då få rida så mycket du orkar och ha lust med. Som betalning kan du få ridlektioner så du blir ännu duktigare vilket är guld värt både för dig men även för den som äger hästarna som kan få dem utbildade. Jag började så själv och slet så 7 dagar i veckan ända fram tills jag hade råd att köpa egen häst när jag var 21 år. Alla de åren var guld värda, jag red massor, utbildade och tränade hästar samt fick även börja tävla dem. Till slut blev jag även erbjuden sponsorhästar som jag tävlade under några år. Slitjobb absolut men något mer lärorikt finns inte!
Har du tur kanske du kan hitta ett bra hästjobb som ger både pengar och ridning samt kunskap. På sådana hästjobb brukar man även få ta med sig häst gratis även om hovslagare, försäkring etc tillkommer.

Lycka till!

tisdag 15 februari 2011

Min häst är jättesur när jag drar sadelgjorden!

Fick ett brev som löd;

Hej!
Unghästen vi har( f.d travare)gudomlig & klok på alla sätt.Jag pratar ofta med henne,använder rösten när hon gör rätt och så.Nu är det ett problem som dykt upp när jag ska sadla henne.Hon visar att hon blir sur,riktigt sur.Jag lägger sadeln försiktigt på henne,väntar........kliar henne.Drar ett hål på sadelgjorden,väntar......pratar med henne.drar nåt hål igen på gjorden.Det får ta en tid eftersom hon upplever lite obehag av gjorden.Idag stampade hon med framhoven i marken,som för att markera (hot)jag fortsatte vara lugn,sa:neeeej och petade med fingret på hennes framben.
Jag vill ju inte brusa upp och förstärka hennes obehag,samtidigt som jag vill markera att det inte är ok att göra så.jag har fått för mig att hon lyssnar ändå på rösten rätt så bra.
Sen när jag går ut från stallet o ska sitta upp,drar jag gjorden en sista gång.......-då är hon aldrig sur. ????Så här har det varit 2- 3 veckor.Vad ska jag göra?/Jejje

Hej Jejje!
Hon är garanterat sur när man spänner sadelgjorden för att man har slängt på sadeln och dragit sadelgjorden på tok för snabbt när hon blev inriden. Tyvärr väldigt vanligt..... Jag skulle prova att sadla henne utomhus för att se hur hon reagerar för det är ganska vanligt att våra älskade hästar ser stallet som det negativa eftersom hon troligtvis alltid har blivit sadlad där. Dessutom skriver du ju att utomhus regarerar hon inte, vilket känns ännu mer som om det är stallet och hennes dåliga bilder därifrån som är skurken.
När du har provat ute och hon fortfarande inte reagerar så lägg bara på sadeln inomhus och spänn sadelgjorden enbart så att den sitter fast men inte så att den sitter åt under magen. Gå sedan ut och spänn sadelgjorden utomhus, gå lite och spänn sedan igen. Tålamod så försvinner detta med tiden, det gäller bara att ge henne nya positiva bilder!
Super att du pratar, kliar etc, ett jättebra tips är att klia och klappa henne under magen så att hon är förbered innan sadelgjorden kommer.

Lycka till!

måndag 14 februari 2011

Min ponny går inte på tygeln!

Fick ett brev som löd;

Hej!
Innan jag ställer min fråga måste jag bara säga att jag tycker din blogg är jättebra. Man får mycket tips och nyttigt att tänka på :)
Nu till min fråga. Jag har ridit på ridskola i cirka 10 år nu och har hittat en favoritponny som jag rider rätt så mycket. Det är en new forest D-ponny. Han går gärna i en öppen form och därför har jag tränat på att försöka länga ut tygeln lite (utan att den glappar) så att han sänker och länger ut halsen lite. Men nu när jag har försökt rida så ett tag (och mycket övergångar och sidförande) så har jag fortfarande väldigt svårt att få honom att gå fint på tygeln, utan han sänker och länger mest ut halsen bara. Har du något bra tips hur man kan göra för att få detta bättre? Skulle verkligen bli jätteglad för ett svar! Tack på förhand.
Mvh Emma och Bisse


Hej Emma!
Va kul att du har hittat en favoritpålle och att du verkar jobba på så bra! Måste säga att det låter som du gör alla rätt!
Det jag tänker på är att du säger att han mest sänker och länger halsen. Detta gör han troligtvis för att du vill så gärna att han ska gå i form så det ger honom "din hand" och länger lite på tygeln. Det din ponny gör är att leta efter din hand, risken är att du länger lite mer för du tänker Ja han är på väg att länga sig! men han sänker och länger sig bara mer för att din hand försvinner iväg och därmed hans stöd.
Prova när du rider att rida på samma sätt, mycket övergångar, minskningar, ökningar, sidförande och volter men håll hela tiden kvar handen. Visa att din hand stannar där och inte försvinner iväg. Håll kvar stödet, han kommer troligen testa om du menar allvar med att du finns där hela tiden men ha tålamod. Prova så tror jag det går bättre ;-)

Lycka till!

söndag 13 februari 2011

Nu behöver jag er hjälp!

Hej kära vänner, jag behöver er hjälp ;-)

Jag håller på att bygga upp en ny hemsida till ryttarcoach.se (alltså inte bloggen). Pga tidsbrist så har den de senaste 1,5 åren varit kopplad direkt till graneborg.se som handlar om vår gård men håller nu alltså på att bygga upp den igen!

Jag tänkte ha en sida som skulle handla om era åsikter, så jag skulle gärna vilja ha in lite ord/åsikter från er som har ridit/tränat för mig eller gått en kurs för mig. Så vill/kan du hjälpa mig?

Vad tycker du om mig som tränare/instruktör/föreläsare?

Kram på er ♥