lördag 28 augusti 2010

Snörvel........host

Ligger apförkyld här hemma..... Tog mig igenom två jobbiga dagar i slutet av förra veckan och nu har jag helt däckat. Skulle ha varit på födelsedagsfest idag men Kristian fick åka ensam, vilket känns tråkigt men jag orkar verkligen inte. Så jag ligger här i soffan och tittar på film vilket känns skönt ändå.
Nyheter på hästfronten på gång men berättar mer när allt är klart! Men imorn kväll förhoppningsvis eller i början av veckan får ni veta ;-)

fredag 27 augusti 2010

Korta och länga galoppsprången

Har skrivit och tipsat om denna ridövning innan men här kommer den igen eftersom den är superbra!

Den här övningen går ut på att få hästen att länga och korta sina galoppsprång, samt att rida hindren i olika tempon. Detta är viktigt att du har kontroll över när du börjar hoppa banor och tävla. Så detta är en suverän övning för er som har det som mål. Den övar även upp och hjälper dig att få en bättre ryttarkänsla!

galoppsprång.jpg

Hur gör man?

Rid först i normalt tempo, gärna ett par gånger, och räkna hur många språng du får mellan hindren. Om du har en tränare eller kompis med dig, räkna gärna högt då.

Försök sedan att få in fler galoppsprång mellan hindren (då måste du samla galoppen), och därefter så få galoppsprång som möjligt (då måste du öka galoppen).

Avsluta sedan med att växla genom att varannan gång rida samlad och varannan gång ökad galopp. Glöm inte bort att hela tiden räkna galoppsprången.

ATT TÄNKA PÅ!

  • Man räknar första galoppsprånget som det som hästen tar efter den landat. Många räknar fel och räknar landningen som ett galoppsprång. Så låt hästen landa helt och hållet, sedan räknar du.
  • Ha gärna med någon som kan hjälpa dig om du tycker det är svårt att räkna galoppsprång.

torsdag 26 augusti 2010

Vill du att hästen ska arbeta bättre bakifrån?

Skitbra övning detta!

För att kunna få en bra mellantrav eller mellangalopp krävs det styrka i din häst för att kunna bära vikten på sina bakben. En häst som ej klarar "sitta under sig" och samtidigt öka påskjutet kommer ramla fram på bogarna och någon längning går ej åstadkomma.

Den här övningen är därför bra där du förbereder din häst genom att rida en öppna. Öppnan är till hjälp att få din häst till bärighet, och därmed mer lätthet i sin framdel.

Kom därför i en öppna utmed långsidan och vänd sedan över på en kort diagonal där du länger traven eller galoppen. Var noga att bara rid med små skillnader till en början och låt inte halsen blir längre. Samma runda form och ryggverksamhet för att hästen ska känna att den behärskar längningen.

Tänk också på att avväga lagom antal ggr så du inte utsätter din häst för mjölksyra!

Lycka till och träna elactisiteten i din häst med bibehållen bärighet och ökat påskjut!!

onsdag 25 augusti 2010

Galoppbommar på volt

Den här övningen för hästen följsam och smidig eftersom att man tränar på att länga och korta galoppsprången på böjt spår.

galoppbommar.jpg

Hur gör man?

Den här övningen gjorde vi mycket när jag gick på Strömsholm och många av mina elever har fått slita i denna....

Du kan välja själv om du vill ha bommar på marken, eller upphöjda galoppbommar. Personligen skulle jag börja med bommar på marken, när allt känns bra skulle jag höja dem.

Börja med att försöka rida på fyra normala galoppsprång mellan bommarna. Sedan försöker du att lägga in ett femte. När det går bra så prövar du att rida på endast tre galoppsprång.

ATT TÄNKA PÅ!

  • Du minskar vägen genom att rida på en innerbåge, och ökar vägen när du tar ut bågen.
  • När du kortar galoppen, tänk då på att det du i varje språng förlorar i längd, ska du vinna i höjd.
  • Var noga med hur många galoppsprång det blir, och ge inte upp.

tisdag 24 augusti 2010

Ridning på kvartslinjen

av Mads Hendeliowitz

Ridning på kvartslinjen Att rida på kvartslinjen är ett utmärkt sätt att träna rakriktning. Det ger också ett kvitto på om hästen spårar och är liksidig.

- Ridning på kvartslinjen är inte så märkvärdigt i sig, det är som att rida på diagonal linjen eller vilken linje som helst. Det är en rak linje precis som medellinjen.

- Kvartslinjen är den linje som är mellan medellinjen och långsidan, om man delar banan i fyra längder. Om man tänker sig att man vänder halvt igenom så vänder man in på mitten, det vill säga på halva kortsidan. En kvartslinje är hälften av denna.

- Vi vill att hästen skall förhålla sig till en viss linje, oavsett om det är en volt eller rak linje. Den skall spåra på den linjen. Att hästen spårar är en värdemätare på om den är balanserad och mellan ryttarens hjälper. Ofta vill hästen gå med sitt svaga bakben utanför sin kropp och med mer vikt på den starka sidans bakben. Då gäller det att få framdelen i bakbenens spår under framåtridning så att man på så sätt försöker få hästen att kliva mer inunder sig med den svaga sidans bakben.

- Hästen måste vara mellan skänklarna i ärlig bjudning för att linjen skall bli rak. Det kräver att hästen måste balansera upp sig själv på bakdelen.

- Man kan variera att rida rakt fram på kvartslinjen och ställa inåt, rakställa och ställa utåt med hästen kvar på linjen i bakbenens spår. Det gör man för att få hästen mer känslig i munnen, få kontroll på nacken och för att ryttaren skall kunna kontrollera sina samverkande hjälper.

- Att rida på kvartslinjen kan man göra i alla gångarter. Man börjar i skritt, fortsätter i trav och har man en tillräckligt balanserad häst kan man göra det i galopp också.

- När det fungerar i alla gångarterna kan man växla mellan dessa och göra övergångarna på linjerna. Det har med hästens rakriktning att göra. Ju större krav, desto tydligare blir oliksidigheten. I övergångarna begär man korta moment av samling. Det krävs ingen särskild utbildningsnivå för att börja träna på kvartslinjen.

måndag 23 augusti 2010

Dålig motivation?

När jag satt och surfade runt hittade jag en lite rolig blogg som gav ett kanontips!
Hoppas att det är okej att förmedla vidare deras tips, gå gärna in och kolla på deras blogg http://rosagrep.blogspot.com/

Gör en slumpburk vettja! För de där kvällarna när inspirationen är nere i skorna och då inte "orkar" rida. Om du börjar rada upp ursäkter till varför då borde hoppa över ridningen redan innan du kommit till stallet kan det vara bra med en sådan burk. En burk, där du på förhand skrivit upp enklare rid- och hästövningar eller saker du kan göra med pållen. Så är det bara att stoppa ned handen, dra upp en lapp och konstatera att du ska intervallträna.

Exempel: I min slumpburk kommer dessa lappar finnas till en början: Skogstur skritt, Skogsritt, Promenad, Galoppfattningar, NTT, Klättring, Trafikritt, Intervallträning, Tömkörning, Övergångar, Tempoväxlingar, Ökning, Cavaletti, Ut & jogga, Longering, Klickerträning, Kroppspråk, Travrunda, Sitsträning, Ställning, Lydnad, Miljöträning, Samling, Vatten (menar vattenträning här, som att sätta hovarna i en vattenpöl), Skänkelvikning, Balansövning, Sluta, Barbackaritt, Flätning, Lång rykt, Massage, Ängsritt.

Lappar kommer läggas till när jag kommer på att det saknas något. Långritt & hoppning går bort för de är för avancerade för min slumpburk. Det ska vara saker man kan orka med eller hinna med de dåliga dagarna.

Fördelar: Du motiveras till att göra något istället för inget. Du slipper tänka och vela, så hinner du mer.

söndag 22 augusti 2010

Ang oseriösa hästmänniskor - vad tycker ni?

Har tidigare gjort ett inlägg om att det finns många oseriösa människor inom hästvärlden. Har nu på senare tid råkat ut för speciellt en som inte har en aning om vad denna person håller på med och orsakar hästarna mer skada än nytta. En person som bara gör vad den blir tillsagd av olika tränare och som inte har en förmåga att tänka själv, utan behandlar alla hästar likadant utan tanke på att de är levande djur och kräver olika övningar och träningsmetoder. Denna person har heller inte kunskapen av att kunna titta på hästen för att se om den arbetar på rätt sätt och därigenom korrigera träningssättet för att lyckas optimalt utan kör bara på i blindo för att "så ska hästen tränas, så har jag lärt mig för det har hon eller han sagt".
Usch vad jag blir arg på människor som inte kan tänka själva och som orsakar så mycket problem för både hästar, hästägare, elever etc!
Sitter lite i en dilemma situation för då jag å ena sidan vill gå ut och varna folk för en oseriös och väldigt okunnig person så att jag kan hindra fler personer att råka ut för denna person så är jag inte intresserad av att svartmåla människor. Dessutom tycker jag det hade varit oseriöst av mig att snacka skit om denna person eller någon annan för den delen heller. Nej tror jag bara får acceptera att det finns många okunniga hästmänniskor och arbeta för att hästar och elever i min omgivning ska må så bra som möjligt! Hur svårt och jobbigt det än må vara....

Trög pålle på ridbanan men het ute!

Fick ett brev som löd;

"Hej, jag skulle uppskatta om du kunde ge mej lite tips om en häst som jag rider just nu. Dock rider jag på lektion. Så egna övningar o sånt funkar inte så bra..
Det är en P.R.E.valack född 2001 som är väldigt rädd för ALLT! Han stegrar och sparkar sönder betongväggar och ryker sönder grimmor, grimmskaft you name it, i boxen. Finns det nått man kan göra för att lugna ner han när han är uppjagad och spänd?
När man rider han i paddocken är han väldigt lat och svår att få fram för skänkeln.. Få han att gå fram ordentligt och sidorörelser m.m. dock är han extremt känslig för galoppfattningen. Finns det nått jag kan tänka på när jag rider honom för att få han lite mer alert o framåt? liksom lite känsligare?
Men när man rider ut på han blir han helt förbytt.. Han bara drar upp hövvet och springer! I vintras gick det, eftersom att jag hade åkrar med 1,5 meters snö att leda ut han till.. Men nu är det lite svårare.. Har du nått tips för hur jag kan distrahera han från att sticka?
oj.. lååång text..
Men skulle bli jätte jätte glad om du kunde ge mej lite tips?"

Här nedan följer mitt svar;
Hej!
Dessvärre är jag helt övertygad om att han har jätteont då han visar klassiska symptom på smärta såsom att vara så ombytlig och så livrädd för saker i sin omgivning. PRE hästar är i grunden en verkligen lugn och trygg häst som dessutom är extremt tåliga vilket betyder att han verkligen försöker skrika efter hjälp eftersom ingen lyssnar!
Men om vi skulle låtsas att han hade blivit genomgången av kiropraktor och massör så råder jag dig till detta;
Jag vet inte var du bor men jag skulle råda dig att gå på en av Hästpedagogen Ann Lindberg´s clinic´s som hon har i hela Sverige regelbundet. Nackdelen är att du bara rider denna häst ibland och dessutom rider på lektion så att du inte kan lägga upp träningen själv för det är ganska enkelt att arbeta bort men då krävs det att det är ens "egen häst" eller iallafall att man har den som sin egen en period. Men när hästen blir rädd så se den inte i ögonen, se till att hela tiden hålla huvudet kallt. Du vet att den där hinken eller plastpåsen etc inte är ngn sabeltandad tiger som äter upp hästar utan var lugn, prata med honom, försök att även med ditt kroppsspåk vara lugn och stabil. Risken är att man själv blir rädd och håller avstånd från hästen för att undvika att bli skadad men det man gör då är att man signalerar fara och börjar skrika/gorma. Så var lugn och stabil och försök att inte bry dig (hur svårt det än kan vara i början) för är du lugn kommer det ge honom trygghet!

När det gäller ridning på ridbanan och att han är trög så skulle jag (och mycket av detta kan du göra fastän du rider lektion) när ni värmer upp dvs skrittar fram rida mycket med vikten och ditt säte. Skritta på långa tyglar och träna honom i att du rider med din kropp och vikt genom att med dessa två få honom att svänga, byta varv etc. Träna redan när du skrittar fram med att få honom att gå framåt, sätt igång ditt säte! För att öka skritten driver du på med ditt säte och för att minska stannar du upp sätet och slutar följa med så mycket. Skulle han inte riktigt vilja eller förstå måste du öka drivningen med sätet och då kan du nästan tänka att du (hmmm hur ska jag säga detta?) nästan "juckar" fram honom. Sedan gör du samma sak i alla gångarterna. Försök att undvika att banka fram honom med skänklarna och driv mer med sätet än benen.
Tänk bara på att om han inte är van att bli riden med sätet kan det ta lite tid för honom att förstå vad du menar eftersom han är van vid ryttare som hämmar hans rörelser och framåtbjudning. En ytterligare nackdel är att om det inte bara är du som rider så kommer du få rida till honom och börja om lite från ruta ett varje gång du rider.

När det gäller att han blir het och stark ute så är det svårt att svara på frågan varför han gör det eftersom jag gärna skulle vilja se hur han regarerar innan jag skulle ge några tips men det jag skulle göra är att för det första ha på tex en gramantygel eller liknande när jag rider ut. Jag är inget fan av hjälptyglar och använder dem aldrig men på en häst som blir olidligt stark ute så är gramantygeln bra eftersom det är lite lättare att hålla pållen då. Tänk även på de två andra sakerna som jag har skrivit ovan, för det första att hålla huvudet kallt - spänner du dig så känner han det och då kan han sticka bara pga att du signalerar fara. För det andra använd din kropp och säte! Sysselsätt honom med övningar såsom avsaktningar och igångsättningar, skänkelvikning från sida till sida på vägen, slalom mellan stenar/träd etc. Om du travar kan du prova att rida lätt riiiiktiiigt lååååångtsamt, rid inte lätt i hans takt utan skapa den takt du vill att han ska så kommer han att lugna ner sin trav och anpassa sig efter dig!
Hoppas jag har varit till ngn hjälp och lycka till!

Varning för mer starka bilder på träningssätt av hästar?

Hur många hästar bryter inte ben och nackar när man tränar hästar på detta sätt?! De som överlever blir totalt knäckta, för vad? Jo för att alla dessa jubelåsnor finns på vår jord! Jag röstar för att vi tar tillbaka dödsstraffet i form av stening och piskning!

Pat Parelli gör bort sig totalt!

Kärlek, kommunikation och ledarskap är Pat Parelli´s ledord som han bevisligen inte lever efter. Hur kan man förgripa sig på en häst som han gör här under en show 2010? Jag blir gråtfärdig!