torsdag 4 februari 2010

Kolla hur jag ser ut, man skulle kunna tro att min kille misshandlar mig...

Hästar är inte att leka med och jag var riktigt korkad. Stod inne hos Tvista, stoet som är lite "nervös", vet inte vad hon har varit med om här i livet men hon litar inte på människor iallafall!
Hon och jag kommer bra överens och jag stod inne i hennes box och rättade till hennes täcke. Var precis klar med det när Tyri kommer in genom dörren (han går lös in från hagen) men han stannar för att äta upp de andra hästarnas mat så jag ropade lite argt på honom något liknande som
-Nehe Tyri, gå därifrån!
Tvista blev livrädd, slängde sig bakåt, snurrade runt och slungade in sitt huvud i sidan på mitt.
Jäklar va hårt ett hästhuvud är! Ont gjorde det, så det svartnade för ögonen. Jag tog mig ut ur boxen och fick in Tyri i sin box innan han hade ätit upp alla andras mat.
Igår hade jag jätteont och var rejält svullen men vad tycker ni om min ögonskugga idag?
Det lustiga var att smällen tog på sidan vid ögonbynet inte över ögat.... Det värsta är att det har spridit sig lite till ikväll. *suck och aj*

Rätt vacker utsikt när man stå och mockar eller hur?! Men lite väl mycket snö!

Stod och tittade ut i morse när jag mockade och tittade på det vackra utsikten, den är inte så dum eller hur?
Lite väl mycket snö, eller hur? Vägen hade över 1,2-1,5 meter högt med snö! Hela gårdsplanen och ridbanan druknar ju i all snö. Grannen som är bonde (de brukar ju ha koll på vädret) sa att det skulle komma in ett nytt snöoväder nästa vecka med upp till 7 dm!!!! Jag orkar verkligen inte mer nu.....

onsdag 3 februari 2010

En vanvårdad häst´s väg tillbaka till livet!


Elfur köpte vi i augusti på den Islandshästauktion i Skåne som var mycket omtalad i press och radio. 36 hästar hade blivit beslagtagna av polisen då de hade stått instängda i ett kostall utan mat i över 5 månader. Jag har tänkt att jag skulle dela med mig av dessa bilder innan men har inte riktigt hunnit med. Men här kommer Elfurs vistelse hos oss i bilder!

Bild 1 och 2; Elfur i jourhemmet där hon befann sig mellan 13 maj till 2 augusti då vi hämtade hem henne. Är det inte fruktansvärt, kan knappt tro idag att hon såg ut så här.....
Bild 3; Elfur med sitt föl, då hade hon varit hos oss i 9 dagar. Utmärglad men man kan ändå se att på bara 9 dagar så har hon ätit upp sig en del, trots att hon har haft en begränsad foderstat sedan hon kom. Av erfarenhet ställer jag inte en utmärglad häst på fri tillgång på hösilage då deras magar inte klarar en sådan omställning utan ökningen har kommit succesivt, då de oftast även tillgodo gör sig fodret bättre.
Bild 4; Elfur efter 22 dagar, revbenen är inte lika synliga, halsen börjar komma tillbaka och till och med lite mer rumpa har kommit.
Bild 5; Elfur efter två månader, visserligen har lite vinterpäls kommit men revbenen är borta, halsen är till största delen tillbaka, även rumpan är betydligt bättre.
Elfur idag; Har inga dagsaktuella bilder till er men ska fixa det om ni inte vill se henne med vintertäcke i snöstorm? Idag är hon ganska fin i hullet. Halsen och rumpan är betydligt bättre men kommer nog aldrig bli vad de en gång var. Ryggen ä fortfarande ganska spetsig men vi kommer att börja träna henne nu under våren med mycket tömkörning etc så att vi kan bygga lite ryggmuskler på henne. Det är också av yttersta vikt att hon hålls fräsch då hon nu är 20 år i år. Plus att det märks på henne att hon vill göra något, hon är så fruktansvärt social, trevlig och arbetsvillig, underbarare häst får man leta efter!

Men jag kan inte låta bli att reagera på hur snabbt hon tog sig i hull här hemma bara på några dagar och veckor medan hon stod i jourhemmet i 2,5 månad utan att ha lagt på sig mer hull....

En röst i natten...

Är fortfarande vaken och kan inte alls sova, är helt enkelt inte ett dugg trött. Kan nog bero på det här vädret, då man i denna snöstorm inte gärna vistas ute och är insnöade så blir det att man sover middag och gör saker inomhus istället. Men är det inte lustigt, när man har tid att göra allt, jag menar när man ändå är insnöad, då gör man dem inte?! Visst har jag gjort bokföringen, betalat räkningar, fixat medlemslista och svarat på mail till föreningen och andra småsaker men resten tar man sig inte riktigt tid för. Skulle tex behöva storstäda huset och plocka bort alla julljusstakar men har dragit mig för det då julen med alla julljusstakar lyser upp denna mörka period! Usch vad filosofisk jag börjar bli såhär framåt småtimmarna.

Har spekulanter på både Aesa, det ena avelsstoet vi ska sälja samt våra två unghingstar Draupnir och Ofeigur, men det blir ju inte mycket affärer gjorda i det här vädret direkt. Verkar som vi har hittat jättebra hem till alla tre men vågar inte ropa hej förrän man är över ån direkt.
Lammen mår jättebra, trots denna kyla (till och med inne i stallet) och är väldigt pigga och busiga. Vi får ju stöd mata dem tre ggr/dag då tvillingarnas mamma inte har så mycket mjölk och det tar ju sin lilla tid, men det är så mysigt att gå ut i stallet och höra deras baby bäande samt se deras nyfikna blickar. Den andra tackan fick någon infektion då hon troligen inte riktigt släppte efterbörden men hon har fått antibiotika nu i 5 dagar och verkar må mycket bättre.

Träningarna skulle ha satt igång förra helgen men vädret tillsammans med migrän satte stopp för det och har vi bara tur med vädret sätter det nog igång i helgen istället. Har finurlat på fler träningstips till alla er som läser denna blogg men det gick lite i stöpet pga våra katter som ni nog vet, då de gnagde av kablarna till internet. Även om jag har flera olika träningstips på lager så har även jag lite svårt med motivationen när det är sådant här väder eftersom vädret inte är direkt ridvänligt och är det någon dag då det inte stormar eller snöar så rider nog de flesta ut eftersom jag är nog inte den enda med stenfrusen ridbana med 30-40 cm djup snö. Men det kommer håll ut! Längtar själv tills det blir lite bättre väder då vi har många hästar som ska sättas igång i träning. Eddie som nu blir 4 ska ridas in, Tyri som är 2 ska få en träningsperiod från marken samt lasttränas, Tvista ska börja marktränas och om allt går bra ska vi se om vi kan hoppa upp på henne såsmåningom, hon har ju haft det lite tufft i livet och är ganska rädd/osäker av sig. Sist men inte minst har vi Elfur vårt ena sto som inte är betäckt i år utan har ätit upp sig under hösten och vintern och ska nu också börja sättas i träning för att bygga upp musklerna igen. Dessutom har jag fått en del förfrågningar angående träningshästar men har inte några lediga platser förrän tidigast i mars så det återstår att se. En spännande vår helt enkelt! (Om det nu blir vår någon gång!)

tisdag 2 februari 2010

Äntligen internet!

Nu verkar mitt internet funka och anslutningen verkar stabil istället för att komma och gå som den vill. Så jäkla handikappad man blir utan internet! Speciellt eftersom jag arbetar med datorn och verkligen är beroende av att allt ska funka! Så med allt detta snöoväder och då vi har varit helt insnöad i flera dagar (tog 15 min så var allt igensnöat som vi hade plogat bort) har det blivit väldigt mycket dataspel på sistone. Gud va kul det är! Men precis som allt annat går det ju i perioder, när man har både tid och lust.
Så håll ut alla kära läsare, jag är tillbaka imorgon med fler uppdateringar, lite roliga filmer samt träningstipsen så klart!