fredag 13 november 2009
Töltövning
Skritta hästen och börja sedan succsesivt samla ihop hästen samtidigt som du börjar öka drivningen. Låt hästen komma fram i en långsam tölt för att sedan gå ner i skritt igen. Ibland kan det vara svårt att hitta ett bra flyt från skritt till tölt och tillbaka igen men huvudsaken är att (jag säger det ofta och jag säger det igen!) du STÄLLER HÖGA KRAV KORTA STUNDER! Det betyder att det aldrig blir för jobbigt för varken dig eller hästen utan ni orkar hela vägen. Skulle du ha en mer tränad häst låter du den gå lite längre avstånd i kort tölt alternativt ökar tölten om ni är mogna för det.
Lycka till!
Tvista frá Uxahrygg
f: Ófeigur frá Hemru
mf: Krummi frá Uxahrygg II
Är vår nya häst! Visst är hon otroligt vacker! Hon är ganska skygg och verkar ha vandrat runt lite hos olika människor så det är kanske inte så konstigt att hon inte riktigt litar på människor. Hennes stora problem är att hon är svårfångad i hagen annars verkar hon vara en mycket älskvärd individ. Hon kom i måndags och när jag skulle gå ut med henne till hagen i tisdags och onsdags så slet hon sig innan jag fick möjlighet att släppa henne men både i torsdags och i fredags kunde jag leda ut henne och släppa henne när jag ville. Så det går sakta men säkert framåt! Vi hoppas att vi ska kunna få ett föl efter henne någon dag!
Ber om ursäkt för de tråkiga bakgrunderna men denna årstid gör en inte direkt inspirerad att fotografera...
Roligt klipp som jag hoppas alla har sett!
torsdag 12 november 2009
Studs
Rekommenderade avstånd;
Häst 3 meter
D-ponny 2,75 meter
C-ponny 2,5 meter
B-ponny 2,25 meter
A-ponny 2 meter
Lycka till!
onsdag 11 november 2009
Otroligt klipp
De knäppa fåren och de rasade fårhuset....
Så fåren fick bo inne i stallet (coola hästar man har som inte bryr sig!) och släpptes ut på tisdagmorgonen. Men de rymde 2 ggr på tisdagen då de såg oss eftersom de troligen trodde att de kunde få mat. Idag onsdag så står ett av fåren (Betty) och betar utanför hagen när jag står och mockar. Jaja tänkte jag hon får väl stå där då. Hur ska jag få in henne själv i hagen? De andra stod snällt i hagen så jaja jag fortsätter att mocka tänker jag.
Helt plötsligt hör jag klopitiklop i stallgången, tittar ut ur en av boxarna och in i stallet går Betty (som stod och betade) och Boris (vår ena bagge). Jaha vad gör jag nu? Lyckades få in de båda i boxen med det sjuka fåret (som för övrigt är på förbättringsvägen). Jaha fortsätter mocka och när jag håller på i boxarna ser jag något svart i ögonvrån, Berta!!!!!!!! Jo där går vår svarta tacka Berta, jaha locka med henne in i boxen trots att de andra försöker bryta sig ut när jag öppnar dörren. Kvar i hagen är alltså enbart Bella som står och skriker. Jaha då får jag ta in henne men det var ett helsike att försöka med det själv, till slut efter en kvart fick jag till slut ut henne och sprang in i stallet med henne i hälarna. Så nu står de i stallet. Frågan är bara vad jag gör imorn?
Ser ni den vita i mitten av bilden? Betty anser att gräset är grönare på andra sidan (vilket i och för sig kan stämma)
Serpentiner
Serpentinbågar är ofta ett bortglömt redskap när man rider, oftast endast använd på ridskolor, tyvärr!
3 serpentinbågar är oftast det vanligaste man gör när man rider, men tänk på att du kan variera antalet bågar. Vid
ojämt antal bågar t ex 3, 5, 7 bågar kommer du ut i samma varv och vid jämt antal t ex 2,4,6 så byter du automatiskt varv.
Se till att du rider lika stora serpentinbågar över hela ridbanan. Håll hästen böjd i bågarna och endast vid medellinjen ska hästen vara rak innan du ställer om. Försök att få till flytet precis som i 8-volterna!
Tänk på att "en rak häst kan aldrig gå på ett böjt spår"!
Lycka till!
måndag 9 november 2009
Vad är rädsla?
Rädsla är en av grundkänslorna som är medfödda och är en reflexartad reaktion. Förutom medfödd rädsla finns även inlärd rädsla som oftast kommer ur en betingning, dvs att rädslan är förknippat med ett minne som kan vara medvetet eller omedvetet. Har vi upplevt något läskigt så skapar den negativa upplevelsen en associationsbana i hjärnan, gör jag si så kommer det och det att hända. Om t ex din mamma är rädd för spindlar och du utvecklar samma rädsla kallas det för socialt betingad rädsla. Den överförs från en person till en annan och vi kan alltså reagera som om vi blir smittade av andras rädslor.
”Bättre rädd än blind från mina känslor”
Rädsla är en känsla som varierar starkt från person till person. En del människor kan känna en lätt oro men andra utvecklar en extrem rädsla såsom skräck eller en fobi. Rädsla är något vi känner när vi är hotade eller står inför en riskfylld situation som kan vara både riktig eller inbillad.
Även om rädsla kan vara något bra och kan varna oss för fara, genom att adrenalin ger musklerna energi och ger oss tre alternativ – möta faran, bekämpa den eller fly bort från den så ger den oss ett obehag i form av hjärtklappning, skakningar, snabbare andning etc. Hur vi hanterar rädslan är olika, en del människor flyr, andra blir apatiska men de flesta av oss har nog upplevt någon typ av mental blockering som t ex när vi står och redovisar inför klassen, arbetskamrater eller liknande. Rädslan begränsar ofta våra liv och vår tillvaro, vi mår ofta sämre när vi i våra tankar ältar vad vi skulle göra eller vilja göra bara vi inte var rädda. Vi skyddar oss bakom denna mur för att slippa ta tag i det som är jobbigt. Tyvärr slösar vi ofta alldeles för mycket kraft och energi på rädslor som faktiskt är helt onödiga!
”Gör det du fruktar mest och rädslan kommer oundvikligen att dö” Mark Twain (1835-1910)
Våga prata om din rädsla med andra människor, våga öppna dig mot andra så ska du se att det finns många fler i din situation som är rädd för exakt samma saker som du. Träffar du andra, fråga dem om de har upplevt någon liknande situation eller känt på samma sätt som du och ta till dig vad de berättar om hur de har hanterat rädslan. Läs mycket för att få en större förståelse och även få en större kunskap för det du är rädd för.
”Varje gång du vinner, tar det bort en del av rädslan. Du förlorar aldrig rädslan för att förlora; du fortsätter att utmana den” Arthur Ashe (1943-1993)
Rädslan för hästar och ridning kan bero på många olika saker. Det kan vara att du är rädd för att rida och ramla av hästen samt skada dig, vara rädd för att hoppa och att hästen skall stanna, att hästen ska sticka eller skena iväg etc. Listan kan göras lång. Alla dessa har dock en sak gemensamt anser jag. Rädsla handlar om att man inte har kontroll. Vi blir rädda när vi inte har kontroll, för det är då saker kan hända som vi inte behärskar. Vid t ex hoppning kan vi inte ha 100 % kontroll eftersom hästen hoppar över själva hindret, vi kan inte lyfta honom över det. En lite osäker eller rädd ryttare har också mindre kontroll än vad en rutinerad tävlingsryttare har.
”Jag är aldrig rädd för det jag känner till” Anna Sewell (1820-1878)
Rida innanför spåret
Lycka till!
Vår nya vackra häst!
Nu ikväll när vi skulle ta in pållarna var det full storm. Hästarna var relativt lugna men man kände att det var lite stress/panik i luften och då såg vi.... Dels hade alla hinderstöd trillat på ridbanan och sedan hade hela fårhuset vält och låg upp och ned!!!
Så in med alla hästar, vår vackra nya häst vid namn Tvista ville inte bli fångad så vi lät henne gå in i stallet själv, slängde in alla andra hästar och sedan fick vi ta in alla fåren. Men fåren blev bara glada verkade det som. Slängde på alla fleecetäcken, så att de får torka upp och ingen bryr sig om Tvista utan hon bara finns, det är bara total harmoni i stallet - gud så skönt! Vi visste att hon var skygg innan och att hon var svårfångad i hagen, men allt har gått jättebra, visst kunde vi inte fånga henne idag utan hon fick gå in i stallet men hon måste ju också få lära känna oss. I boxen är hon mkt tveksam men backar inte undan när jag kommer in. Står bara helt stilla och väntar medan jag satte på henne i fleecetäcket. Ni ska bara veta hur söt hon är! Bilder kommer!
Snart ska vi hämta nya hästen!
söndag 8 november 2009
Markarbete
En jättebra övning som Erik Berggren fick oss att göra när jag gick på Strömsholm ser ut så här;
Du rider denna övning i trav och börjar i vänster varv vid A (kort sidan längst ned på bilden) travar upp till mitten av långsidan och gör en relativt skrap volt tillbaka så att du kommer över travbommarna. Travar sedan som som gröna strecket för att vända snettigenom till X, vid X gör du en volt utått dvs till vänster över bommarna. Vänd sedan snett igenom, tillbaka till samma långsida. Följ fyrkantsspåret och i mitten på andra långsidan gör en relativt skarp volt tillbaka så att du kommer över travbommarna. Trava sedan längs med hela fyrkantsspåret tills du kommer tillbaka till början.
Tänk på att när du lägger volter över bommarna så försök håll dig inom samma färgfält på alla tre bommarna, så att du inte går snävt och flyter ut allt eftersom!
Lycka till
Ofeigur från Ritz
e: Meistari frá Vestri-Leirárgörðum
u: Elfur 012 frá Búðarhóli
ue: Blakkur frá Reykjum
Ofeigur är Elfur´s föl i år, född den 5 juni. Underbart söt och charmig med mycket tölt. Föddes som en brunblack men sedan kunde man se det svarta komma fram och idag är han svart!!!