fredag 22 januari 2010

Var med och rösta, vilken är den bästa hästtidningen tycker du?

Säg vad du tycker, vilken hästtidning tycker DU är bäst? Titta i högra ramen och börja rösta!

Möt våra tvillingbebisar, tänk att årets första lamm redan har kommit!!!

Allt har gått jättebra och bebisarna har tom fått varsitt namn idag, vi har Ceasar med mörk nos och jättekrullig päls och sedan Conny som har röd nos och enbart lite lätt vågig päls! De är så fruktansvärt söta!!! Deras liv just nu består enbart av mat och sova.
Vi får dock ge lite mjölkersättning då Bärta (mamma fåret) enbart har mjölk i sitt ena juver. Veterinären säger att det kommer igång om några dagar och inte är någon fara så vi får väl bara vänta....

Jag kan sätta vad som helst på att ni aldrig kan gissa vad som har hänt!!!!!!!!

Vi har haft det på känn men trodde det skulle dröja några veckor till iallafall!

När vi gick ut för att kvällsfodra vid 22, gick vi ut för att kolla de tre fåren som går ute för den ena tackan har legat mycket i deras lilla fårhus. Vi gick ut men vi såg inte alla tre, först kom den ena tackan och sedan baggen, men den tredje tackan syntes inte. Kristian gick in i hagen men såg henne inte, han tittade i fårhuset men där var hon inte. Och till slut bakom butiken såg han henne.
-Hon är här! ropade han.
-Va bra, ropade jag.
Då såg han ett litet huvud som tittade fram bakom henne.
-Hon har fött!
-Va?! skriker jag.
Då ser Kristian ett till litet vitt huvud som sticker fram.
-Hon har fått tvillingar!

Panik! I denna kyla och blåst med djup snö överallt! Så jag bar de två små bebisarna medans Kristian tog tackan i halsbandet och så sprang vi in i stallet. Lammen bäade efter sin mamma och mamman bäade efter sina bebisar. Snacka om snopna hästar där vi kom inspringande!
Så det blev till att bygga en tillfällig box av halmbalar, in med halm, vatten och hö till mamman.
Efter att ha druckit lite så slocknade de små liven i halmen lungt sussande. Visst är det lite kallt i stallet, men tänk om vi inte hade gått ut och kollat! Jag tror inte att de hade överlevt natten!

Så den 21 januari fick Bärta två fina vita killar! Fler bilder kommer i bättre kvalitet... Nu ska vi försöka sova lite innan vi ska ut och kolla dem igen om någon timme!

torsdag 21 januari 2010

Lite bilder i vintervädret
Min häst står inte still vid uppsittning!

Fick en fråga som löd;

Hej ryttarcochen, Jag har ett problem med min 20-åriga häst: Varje gång jag skall sitta upp på honom (en vallack) tar han ett eller två steg bakåt. Jag går upp på en pall och bara han ser att jag ställer pallen bredvid honom eller tar tag i tygeln och man backar han. Han tittar i ögonvrån om jag tänker gå upp och när han förstår att så skall ske tar han ett eller två steg bakåt.Jag har prövat att sitta upp både utanför och inne i hagen, jag har även prövat att gå upp utan pall och att stå på en sten istället men ingenting hjälper. Min man har stått framför honom och ibland hållit löst i tyglarna och då har det fungerat. Vi har "övat" kanske tjugo - trettio gånger per dag men vi åstadkommer ingen förbättring. Jag har gjort Join-up med honom och han lyssnar mycket bra. Han följer mig precis vart jag går i Follow-up. När jag sedan försöker sitta upp är vi tillbaka på ruta 1.Vad gör jag för fel? Har Du några förslag eller tips? Tack på förhand!

Det finns flera olika saker man kan prova, så försök hitta något som passar dig/er! Grundregeln vid all typ av träning är att det gäller att vara konsekvent och ha samma rutin varje dag, inte "låt gå för idag". Då lär de sig ofta att komma undan....
 • Grundtipset (som du redan provat är) Ta god tid på dig. Börja med att ställa upp hästen. När hästen står stilla, greppa tyglarna. Gör detta om och om igen tills hästen står stilla under hela tiden. Sätt foten i stigbygeln och vänta. Detta kan behövas göra 20-30 gånger innan hästen står blickstilla. När hästen väl står stilla genom hela proceduren - häv dig upp. Står hästen inte still när du kommit upp i sadeln - Hoppa av och börja om från början, hästen tröttnar tids nog, och står stilla.
 • Ge mycket beröm när din häst står still vid pallen och sedan igen när du kommit upp i sadeln och han står stilla!
 • Sitt upp på samma ställe varje gång.
 • Hästar kan läsa av kroppspråk och hållning otroligt väl så se till att du inte kommer för långt bak eftersom han då av respekt backar för att få dig vid hans huvud. När du sitter upp rikta hela tiden din kropp framåt och inte mot hästen.
 • "Ryt" ifrån med bestämd röst när hästen börjar backa
 • Se till att inte peta hästen i sidan med foten.
 • Kolla att hästen har balans, dvs står med alla fyra fossingarna under sig och inte vilar på en fot eller står ojämnt med benen.
 • Prova att sitt upp från andra sidan, gör han samma sak där?
 • Ett alternativ är ju att fortsätta att backa honom. Vill han backa så får han, men han får backa betydligt längre än han tänkt sig.
 • ställ er mot en vägg/staket eller liknande så hästen inte kan gå iväg eller backa.
 • Vissa personer tränar sina unghästar genom att en person ger en godisbit medan/när du sitter upp, ofta står hästen still då. Gör detta ett par gånger, sedan kan du sluta med att ge godis. Ofta har de då glömt bort att de inte kunde stå stilla och står lugnt och stilla kvar.
 • Eller så kan du visa hästen något gott tex. en morotsbit. Så fort du suttit upp ger du hästen godiset. Efter ett tag kommer hästen automatiskt leta efter godiset när du suttit upp.
 • Andra böjer bort hästens huvud, så att hästen står böjd i halsen när du hoppar upp
 • En del säger tvärtom, dvs böj hästens hals MOT dig. Om hästen skulle bli rädd eller dra iväg så kommer den ingenstans. Man kan göra likadant vid avsittning.
 • Ta ut en equiterapeut/massör/kiropraktor som kan kolla att han inte har ont någonstans eller någon låsning.
Lycka till och hoppas det ska lösa sig!

Serpentiner ännu ett alternativ

Ytterligare en jättebra övning när man rider serpentiner är att rida dem i trav och varje gång du kommer till medellinjen saktar du av till skritt och skrittar 3-6 steg innan du kommer fram i trav igen. På detta sätt tränar du igångsättningar och avsaktningar (hästen måste sätta under sig) samtidigt som du får lösgjordhet, smidighet och lydighet!

onsdag 20 januari 2010

Tog lite bilder på unghingstarna i snöstormen

Vår utsikt går inte av för hackor eller hur!

Fler hästar som drömmer och snarkartisdag 19 januari 2010

Sover era hästar och drömmer?

Jag har aldrig sett en häst drömma eller snarka så snacka om min förvåning när jag hittade flera olika video´s på you tube. Har ni sett era hästar drömma?

Fotsättning på serpentinövningen

Lägg en 10 meters volt i varje serpentinhörn (dvs varje gång när du svänger) detta ökar hästens lösgjordhet ytterliggare!

måndag 18 januari 2010

Är det bara jag som har så knäppa katter?


Våra katter är verkligen inte normala! Speciellt inte Fläckan, hon gillar att ligga i trånga utrymmen, lådor etc men det vet jag många katter som gör. Ikväll tog jag den sista förpackningen med hushållspapper från en bal vi har köpt. All denna plast som har suttit runt denna jättebal la jag i köket. Nu en stund senare har Fläckan gått och lagt sig på plasten! Knäppa katt!

Falabella föl endast 1 dag gammal! Tänk så mycket spring man kan ha i benen!

Serpentinövning Special

Serpentiner är en väldigt bra lösgörande övning i både skritt och trav som passar alla hästar oavsett ålder eller utbildningsnivå men vad många glömmer är att den går att variera oerhört mycket.
En bra serpentinövning är att se hur många bågar du kan få in! 2-3-4 st är vanligt att man rider men varför inte se hur många du kan få in, dvs 5-6-7 eller till och med fler bågar?
Alla serpentiner behöver heller inte göras på längden utan går även att göra på kortsidan/tvären!

En annan jättebra serpentinövning är att rida varannan serpentin i hel båge och varannan halv båge. Lycka till!

söndag 17 januari 2010

Det här med badrumsspeglar på hotell

Jag har ju varit uppe i Alvesta och bott på hotell fredag till lördag då det var tentahelg. Det gick sådär, praktiska provet gick superbra men det teoretiska var lite värre.

Men nog om det, när man bor på hotell så har de ofta enorma badrusspeglar och det är verkligen inte kul. Jag säger bara fy farao för dem! De är hur stora som helst och du ser varenda skavank på hela din kropp, ljuset i badrum på hotell är inte heller direkt smickrande! Efter att ha råkat se mig själv i spegeln höll jag nästan på att deppa ihop! Jag kände nästan inte för att äta något mer - någonsin! Tack gudskelov att jag inte har sådana speglar hemma! Men förresten det kanske man skulle ha?

Ni måste se den här också, så jäkla söt!