lördag 13 mars 2010

Usch vad födslar är jobbiga!

Men nu är lilla Cissi född! En liten söt helsvart tjej (både mamma och pappa är helvita???!!!) såg dagens ljus i dag ca halv två och mamman Betty skötte allt själv helt galant. Men jag med min förlossningsskräck tycker det är lite jobbigt med allt slem och blod, det får mig bara att må illa, så min underbara Kristian får ta hand om och kolla att allt är okej medan jag står längre bort och har kväljningar.... Knappt 35 minuter tog det innan han stod upp själv och diade, visst är hon söt!

fredag 12 mars 2010

De tre musketörerna!


Måste bara visa en bild på de söta killarna!
Från vänster; Tyri 2 år, Draupnir 1 år och Eddie 4 år.

Då var det filat på alla hästarnas fossingar!

Idag har hovslagaren varit här och verkat alla pållarna, vi tittade och småfilade lite på fölisarna också. Herregud de blir ju snart ett år så de måste lära sig nu men de har jättefina hovar så det var mest att "låtsafila". Dock gillar inte Ofeigur att man lyfter bakbenen, nej han fattar inte vad vi människor har där att göra, hålla fast bakhoven, vilket sätt!

Nu blir det till att gå ut och mocka, inte så kul när de har stått inne till lunchen.... Stackars Carina (hovslagaren) hade blivit sparkad för några dagar sedan och var öm och stel men med våra snälla hästar så skulle hon klara av det ändå och när hon säger det, då blir man lite glad och stolt!

torsdag 11 mars 2010

Rid utan att använda händerna!

På tok för många ryttare rider för mycket med händerna och glömmer att rida framåt, använda sätet samt vikthjälperna. Detta får oss osökt att komma fram till dagens träningstips!

Försök att rida ett helt ridpass utan att rida med dina händer!
Så ta tyglarna och sedan håller du i tyglarna och INGET MER!
Ska du byta varv eller lägga en volt, använd skänklar, säte och vikthjälper.
Ska du sakta av, använd återigen ditt säte och dina vikthjälper.
Blir din häst stark eller het, försök att lösa problemet utan att använda handen, ta i tu med problemet och en viktig sak till, ge inte upp efter 20 meter eller ett varv i ridhuset/på ridbanan. Ha tålamod och se vad kan du åstadkomma under säg 5-10-15 minuter!

Lycka till!

Draupnir är nu helt avvänjd!


Kvika är så trött på Draupnir och vi såg i helgen hur hon inte ville låta honom dia så vi insåg att nu är det dags att ta bort honom helt! Så nu har Draupnir blivit stor kille och får gå med Eddie och Tyri! (Bortse från Eddies fula pissfläckar)

De tycker han är lite jobbig men det är roligt att se att det verkar turas om att "leka" med honom så att någon hela tiden får vila, för han är ett riktigt busfrö......

måndag 8 mars 2010

Förvänd galopp, inte så svårt som det verkar!


Många instruktörer tycker det att man kan börja med förvänd galopp först när man har en välbalanserad och bärig galopp. Absolut måste man ha en bra grundgalopp men ibland så kan man få hjälp av att använda den förvända galoppen i enkla övningar och tom förbättra balansen. Man måste våga prova och inte göra det så himla svårt!

En enkel övning för att börja med förvänd galopp är att tex rida vänster galopp i vänster varv (dvs rätt galopp) och på långsidan göra små serpentiner (vissa kallar dem bågar). Ställ ut en kon så du vet hur långt ut du ska rida.

I början gör du bara svaga bågar för att successivt öka bågen och därmed svårigheten allt eftersom du utvecklas.

Se till att sitta kvar på ytter sittben och håll även om din häst med ytterskänkeln. Tänk på att hela tiden hjälpa din häst att bibehålla galoppen genom att hålla skänklarna kvar som i en galoppfattningen. Håll hästen så rak så möjligt (börjar du ställa är risken att hästen inte orkar och därför tappar hela bakdelen och antingen bryter av eller saktar av). Så stöd upp på ytter tygeln och sitt kvar i sadeln, du får inte lätta!

söndag 7 mars 2010

Så trött...

Igår vad det fullt upp, massor med folk i butiken och inte han jag träna några hästar inte för vi var alldeles för mycket försenade för kl 5 skulle vi köra till Malmö för att träffa några gamla vänner till Kristian. Så vi gick ut och åt, var allmänt trevligt men vi var inte i säng förrän efter kl 02....

Så imorse var det storstädning som tog hela dagen, stallet som skulle göras, butiken därimellan för att kl 15 ha styrelsemöte här. Men det är alltid lika trevligt, har alltid lika kul ihop! Men kl blev 19 när mötet var slut och vi hade tagit in hästarna. Fixade lite på hemsidan men nu är jag så trött...

Förlåt blev inga träningstips varken igår eller idag men det kommer när jag är lite piggare