lördag 21 november 2009

Har ni sett bilderna i senaste Ridsport Special? Helt otroliga!

Helt sjuka men vackra! Helt otroliga, de berör, de upprör ja ingen kan låta bli att reagera på dessa bilder!

Min sambo "the horsewisperer"

Sänder här med en hyllning till min sambo, som var livrädd för hästar när vi träffades men som på några år har förvandlats till en riktig hästkarl och som dessutom tycker det är roligt!
Týri vår 1-åriga hingst var ju i stort sett helt ohanterad när vi köpte honom och fullständigt livrädd för människor, kom du överhuvudtaget i närheten av honom så sparkade han...
Kristian har arbetat med honom och för några dagar sedan var det första gången vi kunde borsta honom och kratsade ALLA hans hovar så nu har vi äntligen bokat tid hos hovslagarn. Både igår och idag så har Kristian lett Týri både in och ut till hagen.
Kristian, måste bara säga att jag är väldigt imponerad och beundrar vad du gör!
Älskar dig du är mitt allt!
Puss på dig!

Ryggningar

Från halter kommer vi osökt in på ryggningar, som är en mycket bra övning för lyhördheten. Dessutom måste hästen stoppa in rumpan under sig! Så lägg in ryggningar i ditt ridpass!
Kan du kontrollera hur många steg du ska rygga, så att de inte blir fler eller färre? Kan du rygga rakt?

En bra övning är att skritta in mellan två bommar och göra halt för att sedan rygga tillbaka.
Göra det lite mer avancerat? Lägg två bommar som ett I (så att du kan rida mellan) och sedan 2 bommar som ett - så att de tillsammans blir ett L (som du kan rida mellan) och lär dig rygga även i en sväng utan att några hovar kommer utanför.

Lycka till!

fredag 20 november 2009

Unik länk, kolla in detta - hästälskare ni måste se detta!


Gå in på sidan http://www.rense.com/general70/drift.htm och läs mer!!! Det är konst!

Så jäkla roligt hästklipp, tänk dig för!!!!


Halter

Halter glömmer man ofta bort att träna på, så dagens träningstips är just halter!
Gör halter lite då och då över ridbanan, alternativt vänd upp på medellinjen och
gör halt vid X precis som vid ridning av ett dressyrprogram.
Glöm inte att rida fram i halten, så att du inte bara gör halten med händerna!
Likaså är det även viktigt att träna på att rida fram ur halten!

Vill din häst inte riktigt stanna? Prova att tryck till/ifrån med händerna på manken när du ska stanna.
Har din häst svårt att stå still och börjar t ex snurra? Träna då på halter längs med staketet/väggen,
rid fram innan din häst börjar steppa. Så i början är kanske bara halten 1-2 sekunder men allt eftersom kommer träningen göra nytta och du kommer då kunna stå lite längre för varje träningspass. Tillåt övningarna att sjunka in hos hästen så att den förstår vad det är du vill att den ska göra!

Kom ihåg, ha tålamåd och ställ höga krav korta stunder!

Lycka till!

torsdag 19 november 2009

Problem med din häst? I behov att tips? - Ställ din fråga till Ryttarcoachen

Alla har inte tid och råd med att rida regelbundet för tränare, men nu finns din virituella ridinstruktör här!

Har du kanske problem med din häst/ponny att den gör si eller så? Är det kanske något du skulle vilja bli bättre/träna på men vet inte hur? Foder, skötsel, alternativbehandling? Du bestämmer ämnet!

Nu har du möjlighet att fråga vad du vill inom hästvärlden så ska jag svara (i mån av tid) efter min bästa förmåga!
Maila din fråga till info"snabela"ryttarcoach.se så kommer din fråga och ditt svar upp på bloggen snarast möjligt!
Självklart går det bra att vara anonym!

Din virutuella ridinstruktör ;-)

Hoppning på volt

Ställ 4 st hinder, i inskan hinderhöjd (lämplig höjd 60-80 cm), jämnt fördelat på volten (ca 20 meters volt) med lika långt avstånd mellan dem. Försök att hitta en bra arbetsgalopp och hoppa sedan varv efter varv, så länge du och hästen orkar. Tag sedan en paus och byt varv.
Du som ryttare försöker hitta en bra neutral fältsits, så din balans och dina ben får arbeta. Jobba på att hitta ett bra tempo och få avstånden att stämma.
Kommer du för nära eller för långt ifrån hinderna? Rid ut vägen på volten eller gena lite, så stämmer avståndet bättre. Har du en väldigt pigg/het eller hoppglad häst så ha tålamod, efter några varv kommer din häst att tröttna på att springa eftersom det blir jobbigt och då det kommer hinder efter hinder efter hinder, upptäcker de flesta att det inte är något att stressa upp sig för.
Att hoppa på denna volt i 30-60 min är det ingen som klarar av, men rekommenderat är ca 5 min i varje varv. Har du en häst som hetsar upp sig rekommenderar jag istället 2-3 min i varje varv men i två omgångar.
Förbered dig och din häst på att detta är en styrketräningsövning!
Lycka till!

onsdag 18 november 2009

Helt jävla otroligt, fårhuset har landat vid min bil!!!!

Denna jäkla storm, gissa vad som händer då?
Jag och Kristian var ute för att ge hästarna kvällsmat, när vi går in så tittar Kristian av en händelse ut mot parkeringen och vad ser han? Jo det jäkla fårhuset som har stått helt stilla under flera stormar under nästan 1,5 års tid har slungats omkull av stormen en andra gång inom en månad. Nu ligger hushelvetet upp och ner (igen!) vid min bil och har smält hela kofångaren..... Så det blir bara till att ringa försäkringsbolaget imorn. Lät min bil stå kvar för den är liksom fastkilad vid fårhuset så jag kan ta foton av det hela idagsljuset imorn. Ursäkta språket men fan, fan, fan, fan!!!
Stackars de tre fåren som går i den hagen, som nu inte har någonstans att ta skydd men det har iallafall slutat regna, det är väl någonting... Som tur var är stängslet helt även om fårhuset har krossat stolparna. Så jag sprang ut i hagen för att se att fåren var okej, de kom till slut springande mot mig, alla tre, så de verkade inte skadade eller halta vad jag kunde se i mörkret med en mobil ficklampa. Skönt att de iallafall var kvar i hagen, sist (i augusti) jagade vi dem i 2,5 timme innan vi äntligen fick fast dem! De två tackorna är väldigt skygga och när vi köpte dem så var skötseln av dem väldigt eftersatt/under all kritik.

Vilken dyr kväll det här blev, dessutom har jag beställt 6 täcken till pållarna, hoppas det nu inte blir några problem med försäkringsbolaget!

Pat Parelli en av gudarna i hästvärlden och inom horsemanship


Gympa till häst del II

Idag har vi total storm och regnoväder här nere i Skåne så igentligen borde jag säga vila men det är klart jag ska lägga in dagens träningstips idag också!

Gymnastikövningar till häst del II
I denna övning är det bra om du kan ha en vän, kompis eller familjemedlem som longerar dig. Har du en häst som inte kan gå i bra arbetstrav av sig själv är det en bra idé att sätta på inspänningstyglar.
-Trava och försök bara att sitta ned utan stigbyglar och utan att hålla i tyglarna
-Medan du sitter ned i trav, gör kvarnövningen både framåt och bakåt (raka armar snurras framåt och sedan bakåt)
-Dra upp axlarna så högt upp du kan, håll i 5 sekunder och slappna sedan av. Gör detta 5 ggr
-Medan du sitter ned i trav, lyft vänster knä rakt upp i luften utan att nudda sadeln och klappa till vänster knä med vänster hand, släpp ned benet och lyft upp höger knä upp i luften utan att nudda sadeln och klappa till höger knä med höger hand, släpp ned benet. Gör nu tio stycken - vartannat ben.
-Medan du sitter ned i trav, vik upp vänster fot så att du kan klappa till vänster häl med vänster hand, släpp ned benet, vik upp höger fot så att du kan klappa till höger häl med höger hand, släpp ned benet. Gör nu tio stycken - vartannat ben.
-Medan du sitter ned, lyft upp båda knäna rakt upp i luften, utan att nudda sadeln, så att du enbart balanserar på rumpan och dina sittben. Hur långe orkar du sitta så här?
-Medan du sitter ned, lyft knäna upp i luften igen och släpp ned dem, gör nu detta om och om igen tills du hittar takten i traven, tänk på att då måste du göra det rätt snabbt! Du kommer upptäcka hur lätt det är att sitta ned när du hittar takten!
-Trava och rid lätt (utan stigbyglar och tyglar)
-Trava och ta stigbyglarna, rid lätt utan att ta tyglarna
-Trava och rid lätt (utan att hålla i tyglarna), rid lätt genom att sitta ned 2 steg och stå upp 1 steg, sitta ned 1 steg och stå upp 3, sitta ned 4 steg, stå upp 4 osv. Endast din fantasi sätter gränserna! Eller låt den som longerar dig säga hur många du ska sitta ned och stå upp
-Trava och stå upp i fältsits. Prova sedan att lägga händerna på huvudet, på axlarna, i midjan, i kors på bröstet och på rumpan. Vilket är lättast?
-Galoppera och variera mellan att sitta ned och stå upp i fältsits

Lycka till!

tisdag 17 november 2009

Hästälskare? Ni måste se dessa Budweiser reklamer!!!!!


Budweiserreklam så jäkla knäpp!!!


Budweiserreklam så jäkla underbara!!!!


Ett till otroligt Budweiserklipp!!!


Nästa underbara Budweiserreklam!


Har ni sett de underbara Budweiserreklamerna? Hästälskare se detta!!!


måndag 16 november 2009

Ännu ett helt otroligt hästklipp! Måste ses!!!


söndag 15 november 2009

Hoppning på serpentinbåge

Tre hinder i önskad hinderhöjd placeras på medellinjen vid C, X och A. Försök att hitta flytet, bra vägar och runda bågar. De tre hindrerna bildar alltså tre serpentinbågar. När du har hoppat alla tre serpentinbågarna fortsätter du att hoppa de tre bågarna tillbaka, om och om igen.
Stöter du på problem, lös dem under tiden! På en hopptävling kan du inte göra halt, sakta av eller göra en volt för att få hästen att lyssna eller samla hästen mellan hinderna! Visst kan det kännas för jäkligt i något/några varv men det kommer att bli lättare och du kommer utvecklas till en bättre ryttare om du lär dig hantera situationen/problem när de dyker upp!
Om din häst blir stark och drar eller inte riktigt lyssnar, så för det första kommer hästen att tröttna efter några hinder/varv och bli tvungen att börja lyssna och för det andra arbeta med vägarna, forma hästen runt innerskänkeln, använd bågarna (det är ändå en halv volt)!

Håll ut, ha tålamod och lycka till!

Svininfluensan...

Skrev ingenting igår då jag har varit rätt risig och haft feber. Var i fredags och fick influensavaccin, en del har sagt att sprutan gör ont och att man får jätteont i armen efteråt. Jag kände knappt sprutan och mådde hur bra som helst på kvällen men sambon fick jätteont och hade världens frossa. När vi vaknade dagen efter mådde Kristian jättebra men jag mådde skit och har haft feber nu i 2 dagar och ont i lederna. Fick tom ställa in dagens träningar idag, känner mig så dum när man är sjuk! Förlåt mina elever men jag orkade verkligen inte idag!