lördag 2 januari 2010

Dessa vackra underbara hästar!


Världens lyckligaste får!

Idag har dagen ägnats åt att bygga en ny större box till de 5 får som är inne, med foderbord... Så nu ikväll var det 5 lyckliga får som stod och åt utmed foderbordet och slapp slåss om maten! Äntligen! Ska ta bild imorn så ni får se hur söta de är!
För övrigt blev det till att inventera butiken idag, trodde det skulle ta längre tid än vad det gjorde men tack vare bra planering gick det på några timmar!

Imorgon ska Ofeigur få en egen box, vilket nog blir skönt för mamma, så nu ska vi få upp henne lite till i hull. Har ju varit svårt att ge henne specialfoder sedan Ofeigur började äta maten också. Tänkte jag skulle lägga upp lite bilder på hur hon såg ut när vi hämtade henne kontra idag, så ha tålamod det kommer!
Får se även om vi hinner få upp lite anslagstavlor och diverse saker i sadelkammaren, men det var ju det här med pluggandet också....

fredag 1 januari 2010

Vill bara önska er alla ett gott nytt år och hoppas att allt ska bara bli bättre i år! Bamsekramar

Hoppas att allt ni har önskat ska falla in...

onsdag 30 december 2009

Intresserad av att gå en kurs?

Vill du lära dig mer om hästar? Gå på en föreläsning? Eller en kurs? Horsemanship?
Vill du ta del av t ex kunniga dressyrryttares, hästmassörers och WM-ryttares kunskaper?
Då måste jag tipsa dig om Örlingur Islandshästförening!

Håller du på med "vanliga" hästar är du varmt välkommen också!
Oavsett hästras vill vi skapa en gemenskap så att fler hästintresserade kan samlas!

Gå genast in på www.orlingur.se

tisdag 29 december 2009

Min häst har svårt att bygga muskler!

Fick ett mail som löd;

"Hej! Jag rider en islänning som sedan i somras arbetats allt mer. Problemet är att hans ryggrad har blivit väldigt framträdande, det borde vara tvärt om då han jobbas i fin form. Vi funderar på om han behöver högre proteinhalt? Han är jättepigg och glad så kraftfodret verkar fungera bra. Han går i hage dygnet runt med täcke då han är lite klippt. Han äter hö med lägre proteinhalt då han haft problem med protein innan. Tacksam för svar/funderingar!"

Det är ju jättesvårt att svara på detta utan att ha sett din häst eller hur han rids etc men jag ska försöka ge ett så övergripande svar som möjligt!

Min första koll hade varit, jobbar han verkligen i korrekt form eller knäpper han av och det ser bara ut som han går i fin form? Om du lättar i handen och ger efter på tygeln, vad gör han då? Söker han sig framåt nedåt för att hitta dig igen? Om du ändå upplever att han går i fin form och kan länga sig så skulle jag börja rida honom mycket barbacka. När du rider hästen barbacka kan du direkt känna om hästen arbetar med ryggen eller stänger av den. Så allmänt råd, alla ska börja rida barbacka lite oftare!

Sadeln kan också vara ett problem då den kanske trycker på musklerna längs med ryggraden och då vill inte musklerna arbeta riktigt utan de blir underutvecklade. Så tips kolla även sadeln. Ett jättebra knep för att kolla hur din sadel ligger på hästen är att ta ett vitt lakan, klipp ut som ett stort schabrak och lägg det mellan sadeln och hästens rygg (använd alltså ingen vojlock eller schabrak), rid sedan ett helt ridpass. Efteråt kan du se på lakanet var sadeln trycker eller kanske till och med var sadeln inte ligger till alls! Detta skulle alla göra en gång i halvåret då hästar hela tiden musklar sig och ändras. Samma sadel passar tyvärr nästan aldrig hela tiden.

Fodret är också precis som du skriver en stor, viktig bit. Vissa hästar (precis som människor) har jättelätt för att bygga muskler medan andra har jättesvårt. En del behöver bara titta på en godisbit så sväller de upp medans andra kan äta precis hur mycket som helst utan att gå upp ett gram!
När det gäller MJ (energi) och SMRP (protein) så försöker man eftersträva en balans. För mycket energi ger en piggare och smalare häst och för mycket protein ger en lat och tjock häst. Med en balans mellan dessa får du en häst som är bra i hullet och lagom i temperamentet. Har man en häst som har svårt att bygga muskler så har Dodson & Horrell ett kanonfoder som heter Build Up som är som anabola för hästar (men utan giftiga otillåtna tillsatser) och har fungerat dunderbra på alla som jag har hört provat det (förlåt kändes som lite smygreklam).

Men sådana helfoder (där du får ett korrekt avvägd balans på MJ, SMRP, mineraler, vitaminer etc) kostar också. Ca pris 240 kr för 20 kg. Har man råd är det ett enkelt och bra sätt att prova, tänk på att när det gäller alla foderförändringar eller byten så måsta man vara beredd på att det kan ta minst 2-3 veckor innan man ser en förändring!!! Så det funkar inte, oavsett foder att prova några dagar och sedan strunta i det!
I annat fall är det bara att sätta sig och räkna en foderstat och ta analyser av hö´t och eventuellt kraftfoder.

Är du osäker på hur du räkna ut en foderstat är det bara att säga till!

Du bor inte i Skåne? Vi har nämligen en hästmassör och framgångsrik dressyrryttare som ska komma och föreläsa om hur hästen bygger ryggmuskler samt styrketräning till häst nu under våren 2010.

Hoppas du har fått ngn hjälp och lycka till!

Lite små lyx till mig!

Nu har jag mockat och gjort ordning hela stallet så jag ska ta en välbehövlig dusch innan det bär iväg på lite lyxbehandling. Ska nämligen åka iväg och få en ansiktsbehandling, ska bli så skönt! Visst gör det jäkligt ont när de klämmer polmaskar etc men annars år det så skönt så jag somnar nästan.....

måndag 28 december 2009

Lite busiga hästar idag!

Idag blev det till att hämta butiksinredning som vi hade köpt i höör och sedan bar det av hemåt för att ta hand om hästarna. Först mockning och sedan longerade jag Tvista vilket gick jättebra, hon är ju rätt reserverad och rädd av sig men det gick super! Jag riktigt kände hur hela hon slappnade av när hon förstod vad jag ville.
Sedan släppte vi de två gamla damerna och Draupnir (fölisen nr 1) på ridbanan och jäklar vad de brallade och höll på! Man kan inte tro att de är dräktiga direkt!!! Så synd att jag inte filmade för det var så kul att se dem, men det var alldeles för mörkt. Har tänkt att vi skulle fixa en film på varje häst någon dag jag får tid....

Vet ni hur knäpp jag är?

När jag var ute och kvällsfodrade hästarna ikväll började jag nynna på låten från Dallas. Var fasiken kom den ifrån??? Så då blev det automatiskt att vi började diskutera J.R. Ewing och Bobby som dog men nej vänta det var en dröm!!! Va knäpp serien blev efter det, där försvann all trovärdigheten. Kommer ni ihåg Sue-Ellen och Lucy? Men gud nu började jag tänka på Falcon Crest......

söndag 27 december 2009

Prins Kraftur från Òs betäcker hos oss säsongen 2010 *jipiee*

Prins Kraftur från Òs SE2001106886 (bror till VM vinnaren Kraftur frá Bringu) kommer att betäcka hos oss på Graneborg utanför Tomelilla under senare delen av säsongen 2010. Då Prins Kraftur kommer att visas om under våren samtidigt som han matchas mot SM kommer Prins Kraftur att stå till tjänst hos oss efter SM 2010 fram till i mitten av augusti.

Prins Kraftur är efter den legendariska hingsten Gustur frá Hóli som med över 600 avkommor har över 200 godkända. Gustur frá Hóli har ridegenskaper på 9,01 och en 10 poängare på vilja. Prins Kraftur är undan ett bedömt sto efter en Otur frá Saudakroki son.
Prins Kraftur är 135 cm hög, fyrgångare, silverbrun med stjärna och det har visats i hans avkommor, den första avkomman efter honom reds in 2009, jättetrevlig som sin far med lika fin trav. De flesta av hans föl har visats på fölmönstringar och alla med otroligt bra resultat. Trots att han kommer visas om har Prins Kraftur redan 9,0 för både trav och galopp och 8,5 för tölt. Totalt ligger Prins Kraftur på en totalpoäng på 7,83 och har en blup på 108. Han har ett otroligt lynne men alltid pigg och framåt. Prins Kraftur har även 120 blup för trav, delad 1:a plats (i Sverige), men kommer på en andra plats pga den extriör bedömmningen är högre för den andra hingsten.

Bokar du en betäckning med Prins Kraftur frá Òs senast den 31 mars 2010 är priset per betäckning 6000 kr (företagare= exkl moms) betesavgift ingår. Endast SIF´s avgifter tillkommer. Efter den 1 april är ordinarie pris 7000 kr (exkl moms)

Nyårslöfte? Ska du ge något?

Jag har bestämt mig för att mitt nyårslöfte är att slutligen ta tag i mina extrakilo, jag vet vilket typiskt nyårslöfte eller hur? Men jag är så trött på dessa extrakilon och på hur jag ser ut. De håller mig tillbaka det känner jag och ärligt talat det är enbart fördelar med att gå ner i vikt. Den enda nackdelen är väl att det blir lite dyrt då jag måste köpa en ny garderob (men det är ju positivt också).
Var på ännu en rea idag och fy fan för provrum måste jag säga! Varför har de alltid en belysning och en spegel som är så osmickrande som det kan bli? Borde det inte vara tvärtom? Dämpa ljuset lite, ändra spegelns placering lite så att alla ens skavanker doldes, borde man inte sälja mer kläder då?