lördag 12 december 2009

Återigen i skolbänken

Det är löpande bokföring, avskrivningar och perodiseringar på schemat idag. Rätt kul men det är ätt skönt att man har läst detta innan, det är så mycket lättare att hänga med när man förstår. Plus att det är lite roligare när man får rätt på alla resultat- och balansrapporter och momsrapporter!
Sedan bär det av hemmåt, slutar kl 15 och har ca 20 mil att köra. Längtar så efter sambon, hästarna, vovvarna och katterna!
Så håll ut, snart är jag tillbaka med de dagliga uppdateringarna!

fredag 11 december 2009

Dagens bild - Min söta vovve Cooper i julrosett

Sitter på föreläsning....

Är nu uppe i Alvesta på ekonomiutbildningen. Har ny lärare idag som verkar rätt bra men han är så himla lugn och pedagogisk så hans röst blir så fruktansvärt sövande.... Zzzzzz
Ska sitta här nu till klockan 21 sedan är det snabbt till hotellet för att kolla idol-finalen!
Jag håller tummarna för Erik! Vem tror ni vinner? Fast Calle är ruggigt bra också!

torsdag 10 december 2009

Styrelsemöte, intervjuer och bankmöte

idag har vi haft styrelsemöte, vilket alltid är lika roligt! Vi turas om att vara hemma hos olika styrelsemedlemmar och jäklar vilken standard vi har satt på fikat! Sedan blev vår Islandshästförening (Örlingur www.orlingur.se) intervjuade av Österlenmagasinet vilket också var jättekul! Hoppas det blir ett dunderreportage!!! Sedan bar det av till banken för att fixa konto och bankgiro som nu är klart!

Våra stackars kissar mår äntligen lite bättre efter att Fläckan, Loppan och Dalle blev steriliserade igår. Usch va taskig jag känner mig men det är ju för allas bästa! Livet är hårt...

Dagens bild - fältävlanstävling i Stockholm

onsdag 9 december 2009

Länge sedan ni fick ett roligt videoklipp!!!






Varför jag sadlade om till Islandshäst?

Eftersom några stycken har frågat hur det kommer sig att jag sadlade om till islandshästar så kommer här min historia om hur jag kom in i islandshästvärlden:

I mina ungdomsår tävlade jag en hel del fältävlan och i hoppning, relativt framgångsrikt men jag tappade bort glädjen när det blev för mycket tuffa hästar som jag hade hand om och sadlade sedan om till dressyr. Efter en ridolycka i jan 2001 var jag ordentligt skadad och rädd. Drev då ett eget stall med 12 hästar, hade 4 egna, några inackorderade samt resten av hästarna hade jag för tillridning/utbildning, tävling och försäljning. Har alltid haft en förkärlek för problemhästar men nu vågade jag inte rida dessa hästar längre! Till och med på min trygga gamla gentleman var jag rädd...

En av mina elever kom ner till mig på våren 2001 och eftersom jag inte hade några hästar hon kunde rida bestämde vi oss för att prova på att rida islandshäst, vilket ingen av oss hade gjort förrut. Jag var nog lite av en snobb på den tiden för jag tyckte att islandshästar var bara små lurviga ponnyer som man bara kunde lulla runt med i skogen. När vi kom till turridningsstallet fick jag en 27 årig valack som var trög som sjutton, ordentligt halt och såg ut som ett riktigt ök! Trots att alla mina fördomar mot islandshästar borde ha spätts på, var det ändå så jäkla kul!

Började sedan rida för Thorir (Foje Hof) när han låg utanför Smedstorp, red turridningar och/eller lektioner så fort jag hade tid och råd. Började rida några unghästar och fastän de kunde ta ett jämfotahopp åt sidan eller ett krumsprång i vild galopp så var jag aldrig rädd! Jag hade verkligen hittat hem. Red sedan lite privata islänningar och var aktiv i Ofeigur som funktionär. Red även lektioner för bla Alexandra Montan på Margaretehof.

Har haft en fot i islandshästvärlden och en fot i "stor häst världen" fram till 2008 då min "stor häst" tävlingshäst blev triangelmärkt. Jag kände att jag inte var klar med dressyren, men kom då på att jag kan faktiskt rida dressyr på en islandshäst! Efter att ha sett och ridit en del islandshästar under åren så måste jag säga att dressyrridning/träning inte är vanligt på islandshästar och här hoppas jag att jag kan bidra med mina dressyrkunskaper! Köpte min första egna islänning för något år sedan och sedan dess har det bara rullat på och de har verkligen en tendens att bli fler och fler!

Slalom mellan koner

Sätt upp ca 8 koner med ett mellanrum på ca 3 meter mellan varje. Börja rida slalom mellan konerna i skritt för att sedan öka till trav. Träna dig att rida med vikt, säte och skänklar och så lite som möjligt med tyglarna. Ju mer du svänger, desto större svängar blir det och desto svårare blir det att rida slalom, så rid slalom på en så rak linje som möjligt!

Lycka till!

Ridhusmöte!

Har varit på möte ikväll angående ett nytt ridhus som har byggts på Svabesholms Kungsgård. Verkar jätte spännande, ska bli en hel del träningar, clinics etc. Det är även tanken att jag ska ha en del träningar där. Skitkul!

Fältävlan på Strömsholm

Intern fältävlanstävling på Strömsholm -98

Rodrigo Pessoa och Ludger Beerbaum vill godkänna dopinglistan!

IJRC (International Jumping Riders Club) där Rodrigo Pessoa är ordförande och Ludger Beerbaum är vice ordförande har sänt ett öppet brev till FEIs ordförande prinsessan Haya om att den progressiva listan för smärtstillande medel ska införas. De tycker vi måste bli mer tidsenliga - att det är dags att tillåta vissa medel.
Det har ju varit stora diskussioner om att butta ska bli godkänt.
Tycker det är helt sanslöst, dessutom när två så stora namn också vill införa t ex butta.
Ja vad ska man säga?!

tisdag 8 december 2009

Vid kvällsfodringen blev det till att undersöka pungkulor!

När vi skulle kvällsfodra ikväll så började vi diskutera hingstarnas pungkulor, vår snart 2 åriga hingst har vi bara känt en av pungkulorna på, men han är så jäkla kittlig och drar upp dem så fort du kommer i närheten för ibland känner man ingen. Men jag kan glädjande nog säga att båda pungkulorna på fölen är nere!
Haha jag vet att vi är knäppa men så är hästlivet! ;-)

Fast det roligaste var när sambon skulle känna och han frågade mig hur det skulle kännas och jag svarade
-Men gå in och känn på Eddies (vår 3-åring som är hur snäll som helst) var på min sambo sa
-Men han är ju valack
Jag skrattade så jag höll på dö! Snacka om att man är trött och fick hjärnsläpp! Klart han inte kan känna hur pungkulorna känns på en valack eftersom han inte har några kvar!

Vikthjälperna

Vikthjälperna är ovärderliga när vi rider men ofta glöms det bort trots att vi ofta automatiskt använder dem, tex vid hoppning, så använder du blicken vilket gör att du automatiskt fördelar din vikt dit du ska.
Skritta din häst på långa tyglar och träna på att använda dina vikthjälper så att din häst följer dig åt alla håll. Men glöm inte att vikthjälpena är inte enbart användbara för att svänga till höger och vänster utan även för att stanna och minska tempot (om du rättar upp dig och lägger vikten ngt bakåt) och att öka tempot (om du lägger vikten framåt).

Lycka till!

Ridning vid solnedgång

Martini-avkomma jag red för ett antal år sedan....

Dags att avvänja fölen

Börjar bli dags att avvänja fölen. Man kan nu se på mammorna att de börjar bli lite trötta på sina bebisar. Dessutom är båda killarna väldigt självständiga så vi ska snart låta killarna flytta in i varsin egen box brevid sina respektive mammor men så får de gå med mammorna på dagarna.

måndag 7 december 2009

Vad var det för varelse, en varg??? *gulp*

Har precis varit inne i "storstaden" Tomelilla och ätit när vi var på väg hem, vid brevlådan spinger en jättestor varelse ca 2 meter från bilen! Gulp, jag blev skiträdd!!! När den sprang förbi billjuset var ögonen knallröda (jag vet att de lätt bli det av ljus) men det såg ut som ur en skräckfilm. Riktigt stor var den också, vi har en boxer och en rottweiler men denna var betydligt större! Den såg hel svart ut, det talar ju mot en varg men kan det verkligen vara en hund? Den sprang ut på åkern och sambon backade runt för att lysa ut på åkern men den var borta.

Känner mig lite lätt hysterisk, är visserligen rätt mörkrädd men saken blev inte bättre av att jag började läsa en ny bok igå kväll, som var så läskig, håriga varelser som var hälften hund och hälften människor attakerade och slet människor i stycken och åt upp dem.... Huhaaaa!

Har du anlitat en fysioterapeut för din hästs ryggproblem?

I Ridsport kan du läsa om Maria Johansson som läser andra året på djursjukvårdarprogrammet på SLU i Skara, och har valt att skriva om fysioterapi som behandling av ryggproblem hos häst i sitt examensarbete. Examensarbetet ska, utöver forskning, baseras på studier av behandlingsformen och de hästar den använts på.

Maria söker därför hästägare som har anlitat en fysioterapeut för att behandla ryggproblem hos sin häst. Det kan även vara en häst som haft en diffus hälta men som efter behandling av ryggen blivit fri från sin hälta.
Vill du delta i studien? Kontakta Maria Johansson på majo0021@stud.slu.se före årsskiftet.

Men jag blev nyfiken, har du anlitat fysioterapeut, equiterapeut, kiropraktor eller massö till din häst? Gör du det regelbundet, isåfall hur ofta?

Tänk på att du kan följa min blogg med bloglovin!
Följ min blogg med bloglovin

Horsemanship

Horemanship är ett underbart verktyg när du arbetar med din häst. Att bara bli vänner och arbeta din häst från marken är ngt många glömmer, men det är från maken allt börjar.
Jag rekommenderar att ni går en kurs, några bra tänare i Sverige är t ex Ellen Ofstaad och Ann Lindberg (som är den enda Monty Roberts utbildade instruktören i hela Sverige). Köp någon bok t ex någon av Monty Roberts böcker "Mannen som lyssnar till hästar" och "Från mina händer till dina" eller Kelly Marks bok "Perfekt uppförande".
Videofilmer finns det flera som Monty Roberts har gjort och även Ellen Ofstaad har gjort flera bra!

Visst kan du inte lära dig allt av att läsa en bok eller se en film men du kan få upp ögonen för din häst och börja läsa din hästs kroppsspråk och bli medveten om hur du kan använda ditt kroppsspråk när du är hos hästen!
Kom ihåg att njuta av din tid med hästen!

Lycka till!

Löshoppning

Lite då och då erbjduer vi löshoppning här hemma och här är en jättesöt shettistjej som var här och hoppade.

söndag 6 december 2009

Så mycket knäppa människor inom hästvälden!

Måste avreagera mig på alla dessa knäppa människor som finns inom hästvärlden.
Människor som säger att de har hästar på tillridning/utbildning eller tävling fastän de har hästarna på vanligt fodervärdsavtal. Men vill förmodligen gärna låta så himla proffsiga. Patetiskt!
Människor som säger att de har tävlat höga klasser t ex nationella men när man kollar upp dem har de startat några lokala. Förstår ni inte att man kan kolla upp tävlingsresultaten??? Ska ni ljuga kan ni väl göra det om något som är lite svårt att kolla upp!
Människor som köper hästar och bedyrar vilken underbar häst som de ser en framtid i och sedan 5 dagar senare så ligger hästen ute till försäljning. Likaväl hästar de säger att de aldrig ska sälja, några dagar senare är även de ute till försäljning. Eller köper hästar på polisens auktion helt utmärglade för att sälja dem dyrt 2 månader senare.
Männsikor som inte ser till hästens bästa och gör rent olagliga saker enligt jordbruksverket regler.

Fy fasiken va trött jag är på dessa oproffessionella männsikor!

Jag driver eget företag och självfallet vill jag att mitt företag ska gå med vinst men inte på bekostnad av hästarna! Vissa människor inom hästvärlden, kända som okända tar ofta så hiskeligt betalt, varför? Jag försöker hålla lite normala priser så att jag klarar mig men också så att mina elever har råd att rida för mig! Jag tycker inte man får glömma varför man arbetar med hästar. Jag gör det inte för att bli rik utan för att det är så jäkla roligt! Så ni som håller på detta för att bli rika, byt yrke och håll för fasen inte på med djur om ni inte kan se till deras bästa!

Robban min första pålle

Volter och rakt spår


När man ska börja att rida på rakt spår är det vanligt att man tyvärr tappar hästen och har svårt att hålla ihop den. En jättebra övning är att rida på fyrkantsspåret och sedan lägga volter eftersom du då hela tiden kan fånga upp hästen på volten. Bra även för heta hästar eftersom du hela tiden kan lägga en volt för att få tillbaka den.

Första övningen är att följa fyrkantsspåret i trav och sedan lägga en volt vid varannan bokstav, dvs vid A, P, R, C, S och V. I början läggs lite större volter upp till 20 meter men allt efter som du och hästen hittar varandra kan volterna succesivt minskas ned till 10 meters volter.