lördag 8 januari 2011

Blir alldeles generad

Av alla gulliga, positiva kommentarer som kommer från er läsare både här på bloggen och i mail.
Tack det värmer! Har fått hur många som helst idag, blir ju generad ;-)

måndag 3 januari 2011

Hur lär man hästen galoppombyten och hur ska man hålla händerna?

Fick ett brev som löd;

Hej! ;D Tänkte först skriva att jag hittade din blogg när jag sökte på google ridövningar så kom de fram bloggtoppen.se och där var du först på listan!
Sedan har jag ett par frågor.

1. Hur lär man sin häst galoppombyte?

2. Kan du ge ett par tips på vad man kan göra för övningar när man rider, vad övningen hjälper till och gärna bilder hur man skall rida ;D

3. Vad skall jag göra för att lära mej ha händerna på rätt plats? När jag rider "min" ponny har jag händerna nästan nere vid manken, om jag har dem "på rätt plats" får jag inte henne i form och jag glömmer fort att hålla dem uppe.

4. Dum fråga men vill helt enkelt få reda på det här och kanske du har nått tips ;D här kommer den:
Vad finns det för hästraser som e rätt små (gärna nästan ponny), ganska "stadiga", "kan" gå dressyr och hoppning?

//anonym xD

Roligt att höra att jag kommer så högt upp när man söker på nätet!

Svar på fråga 1; Det enklaste sättet enligt mig att lära hästen galoppombyten är att göra den galoppövningen jag har beskrivit sedan innan, du hittar den på http://ryttarcoach.blogspot.com/2009/11/galoppombyten-och-omhoppning.html Det krävs noggrann ridning och hittar man bara känslan är det hur lätt som helst då!

Svar på fråga 2; Har lite svårt att svara på den frågan eftersom det finns så fruktansvärt mycket olika ridövningar för 1000 olika ändamål och därför är det jättesvårt att beskriva någon konkret utan att veta vad man har problem med eller vad man vill uppnå. Är ju inte heller så lätt att sätta in bilder till alla övningar..... Dessutom är det fruktansvärt tråkigt väder nu och både mina och mina elevers hästar har vintervila vilket gör att det är lite svårt att fotografera aktuella bilder, hoppas du förstår!

Fråga 3; Det enklaste tipset för att få händerna på rätt ställe är att slappna av, låt axlarna och armarna bara trilla ned, böj armbågen och låt armbågen ta ett lätt stöd mot midjan och vips så har du händerna på rätt ställe! För det kan variera beroende på om man är smal eller kraftig, lång eller kort, långa eller korta armar etc var händerna ska vara eller hur brett man ska ha mellan händerna! Se till att du inte får för raka armar för då blir du stum och hård i handen och det är då handen oftast är nere vid manken. Ha inte för kraftig vinkling på armbågen för då kan händerna lätt komma för högt upp och då får du en ostadig och okänslig hand! En annan sak som är viktig för dina händer är din sits, faller du fram och är obalanserad kommer handen att påverkas, men med en stabil välbalanserad sits får du betydligt lättare att hålla händerna rätt!

Fråga 4; Det finns många olika mindre raser som är väldigt bra hopp- och dressyrhästar, det är väldigt vanligt att man korsar tex fullblod eller mindre halvblod med ponnyraser för att få fram bra allroundhästar. Två ponnyraser som ibland går över ponnymåttet är Connemara och New Forest. Båda dessa är väldigt framgångsrika på både hopp- och dressyrbanorna. Även Welshponnyn finns i olika storlekar där Cob är den största och en trevlig allroundhäst!

Hoppas jag att kunnat ge dig de svar du ville ha och lycka till!

söndag 2 januari 2011

Bygga upp muskulaturen!

Fick ett brev som löd;

Hallå,hallå!

Malin heter jag och jag hittade din blogg när jag satt och googlade på "hästblogg" Gillar ditt upplägg och att du ger bra tips!

Jag tänkte faktiskt höra om du kanske skulle kunna hjälpa mig!

Jag har hållt på med dessa underbara djur så länge jag kan minnas men har haft ett uppehåll på snart 5 år pga barn och studier. Men som inbiten hästtjej så gjorde sig intresset påmint och nu är jag i farten igen =)

Till saken hör att jag precis köpt en fullblodsvalack på 3 år, han var egentligen INTE alls vad jag letade efter, för mitt mål när jag började leta häst var att hitta en stabil 10-15 åring som jag kunde sätta i gång med på en gång men efter att jag tittat på många hästar i den kategorin som inte klickade alls med mig föll jag för min "fula ankunge". Missförstå mig rätt han är en stjärna och faktiskt allt man inte skulle kunna förvänta sig av ett ungt fullblod, lugn, stabil och trygg.

Nu är det dock så att han har varit lite av baksidan på galoppsportens medalj, han var ingen stjärna på banan och har därför inte heller blivit prioriterad på ngt sätt utan bara stått för sig själv.

När jag hämtade honom stod han i en liiiiiten hage på 5*5 m och kunde inte göra mycket mer än och vanka fram och tillbaka.

Det som är mitt lilla "problem"´nu är att jag behöver lite tips på hur jag bäst arbetar upp en frisk muskulatur på min lillgrabb då han nuvarande muskler är obefintliga..

Tömkörning har jag tänkt jag skulle börja med men vad kan man göra mer? helst från marken då jag vill låta honom vila från belastning ovan ifrån fram tills våren.

är nyfiken på ditt svar! Mvh Malin

Hej Malin!
Tack för komplimangen! Kul att höra att du har hittat tillbaka! Jag tror visst det kanske var meningen att era vägar skulle mötas nu så att du kunde ge honom ett bättre liv! Känns skönt att veta att han får leva ett riktigt värdigt hästliv hos dig, känner allt för väl till galoppens fram och baksida då jag var flera år på Täby Galopp (när jag var ung och smal ;-)

Här kommer lite tips på träning både för muskulaturen men som även har den positiva bieffekten att man lär känna varandra :-)

  • Tömkörning, precis som du själv nämner så har du tänkt på det. Oslagbart och kan anpassas allt eftersom!
  • Gå ut och gå med honom, klättra i backar, gå slalom mellan träd etc, ut i terrängen så att han även tränar sig var man ska sätta fossingarna.
  • Handhäst är ovärderligt! Har du ngn trygg snäll ridhäst du kan låna? Rid denna och ha din kille som handhäst så får han motion men utan belastning!
  • Löshoppning är superbra för muskelaturen, men med en 3 åring tar man det enkelt och lågt samt gör det riktigt kul! Det kommer ge mkt muskler!
  • Långlina honom, (vet du hur man gör) då kan man verkligen hjälpa hästen att jobba bakifrån. Träna mkt vägar = följsamhet!
  • Känner du till Agility (hundhoppning)? Bygg upp en bana med hinder att gå runt, över, under, mellan, slalom ja det är fantasin som sätter gränserna. Ger en enorm kroppskontroll!
  • Sist men inte minst (förrutom mkt utevistelse helst i kuperad terräng) skulle jag ägna tid till massage och stretchning, för att hela tiden underhålla musklerna på bästa sätt!

Det är väl det jag skulle rekommendera så här på rak arm, kanske någon annan som har andra bra tips?
Lycka till, vet att det kommer gå jättebra för er!

Måste göra lite reklam!


För det första vill jag göra reklam för ett otroligt projekt som heter Ystad-Österlenregionens Ridledsförening. De arbetar för att vi ska få bättre ridvägar och ridmöjligheter i trakterna. Så kolla in deras hemsida!

För det andra vill jag göra reklam för en konstnär som heter Magnus Weinsjo som gör en del väldigt fina tavlor bla på islandshästar..... Kolla in hans hemsida på