onsdag 18 maj 2011

Lämnade iväg min häst men fick mer än jag ville tillbaka!

Fick ett brev som löd;

Hejsan, kom in på din blogg när jag satt och letade efter lite info om problem med hästar. Väldig bra blogg måste jag säga=) Jag har en halvblods valack på 6år efter Briar, 170cm. Han är min egen uppfödning. Nu har han dock varit bort i några år.
Allra först var han hos en tjej i skåne som brukar ta emot unghästar från på inridning och det var just därför som han var där. Så redan där började egentligen problemen fast ej så allvarliga som nu. Det han gjorde då var att kasta av ryttaren och han blev själv väldigt rädd när de ramlade av honom. Hästen har genomgått röntgen under tiden han stod hos henne för att jag funderade på om han hade något problem. Vid röntgen visade det sig att han hade en låsning i nacken och en i korset. Efter det har han gått på regelbunden massage, fick vila en hel sommar och lite till och skall nu vara helt frisk. Efter att han var hos henne stod han hos en mycket känd och duktig ryttare. Eftersom att hon inte ville rida honom mer då hon ansåg att hon inte klarade det.
Men efter några veckor hos denna tränare så säger de med att hästen ej går att rida, står inte still, och går ej att komma upp på. De säger sen att de hade satt honom i skritt maskin, (vilket han aldrig tidigare har gått i tidigare) och att det tydligen enligt dem hade gått bra. Detta tror jag då inte ett skvatt på. Utan jag är rädd att han har gått kull el något liknade. Han står just nu nere i Skåne hos en mycket duktig tränare som har stor vana av unghästar, hästar överlag och lång erfarenhet, en vän till mig. Men trots detta så är det väldigt stora problem med denna häst. För när den här vännen till mig skulle hämta honom så var han totalt livrädd. Hon har nu haft honom i ca 6-7 månader, hon jobbar honom från marken vilket hon är duktig på och vunnit mycket priser m.m, och har även ridit honom lite men med blandat resultat. Han är oerhört spörädd och väldigt, väldigt misstänksam för människor och i stort sett allt. Han står som sagt inte still vid uppsittning, kastar av ryttaren och bara får panik. Redan vid sadling blir han mycket spänd. Hon har tömkört, longerat, ja allt vad man kan komma på. Jag funderarnu på om han ska komma hem till mig för att jag själv ska jobba med honom.Har funderingar på att bara släppa honom i hagen och låta honom gå där i ca 2 år och bara borsta och mysa med honom för att visa att man ej är farlig och efter det sen sakta, sakta börja om. Jag ska nog säga att jag själv inte är så stor utan bara 1,60cm och väger kanske 55kg. Vad ska jag göra? var ska jag börja och hur? Tack på förhand

Även till dig kan jag bara beklaga det som har hänt! Vi tror man ska få hjälp av proffessionella hästmänniskor men många gånger skapar det bara mer problem. Finns allt för mycket okunniga och oseriösa hästmänniskor därute och jag förvånas fortfarande av hur de kan fortsätta att driva sin verksamhet trots alla negativa omdömmen som finns om man bara letar lite.

För dig gäller samma svar som för läsarbrevet innan, du måste bli en trygg ledare och många av svaren finns i tidigare svar så sätt dig och läs :-)
Hade det varit min häst så hade jag också ställt av honom och bara låtit honom vara samt umgåtts, myst och pysslat med honom som du skriver. Dock hade jag inte låtit honom stå i 2 år utan enbart i någon, några månader för problemen kommer inte vara borta om två år. Bilderna finns kvar och kommer visa sig igen. Men låt honom få hämta sig först och börja sedan om lite från början med honom, första månaden jobbar du tex bara från marken för att succesivt komma upp i sadeln. Har du inte bråttom så kommer det gå fort!
Bli en trygg ledare och vän och visa honom att inget ont kan hända när du finns där, låt honom möta problemen med dig vid sin sida så kommer du ha en vän för livet.

Vet att jag är tjatig men det finns ingen bättre och kunnigare än Monty Roberts så kolla på hans filmer finns både att köpa och på nätet. I Sverige finns det en person som är certifierad av Monty Roberts och det är Ann Lindberg - Hästpedagogen, sök även på henne så kan du få mycket hjälp!

Ett varmt lycka till men ni har framtiden för er! Hör av dig om du har fler frågor!

tisdag 17 maj 2011

Två hästproblem

Fick ett brev som löd;

Hejsan! Jag har nu fått problem med båda mina hästar, vill gärna ställa allt till rätta men jag vet inte hur. Den första hästen som jag har problem med är ett sto, hon är 6 år och vi har fött upp henne själv. Hon blir jättebråkig och sur när hon får stå. Fick efter mycket kämpande ordning på hästen och jag lämnade ut henne på foder. Foderägaren var icke seriös och när hon tröttnade lämnade hon hästen kvar och flyttade, hästen stod då i 2 månader och när hon kom tillbaka till mig var vi tillbaka på ruta ett igen + några nya problem...
För det första är hon jättejobbig att sadla, man får brottas med henne för att få på sadeln. Det tar väldigt lång tid.. Hon verkar väldigt spänd och orolig och när sadeln väl är på trampar hon på stället.. aldrig är alla fötterna i marken. För det andra är hon jobbig och svår att komma upp på, det backas, går framåt, åt sidan och överallt bara för att slippa ryttaren ( hon bits också). Det tar mig mellan 10-45 min att komma upp på henne.. För det tredje har hon nästan av vissa ryttare när dom rider henne ( sån tur är har det inte hänt mig än så länge, men nästan alla andra). hon bockar och slutar inte förns hon har vunnit. Jag var med första gången detta hände och det var med hennes fd foderägare. Det som hände då var att min häst blev väldigt stressad när vi hade ridit vilse i skogen ( jag var med på en annan häst) då vi inte kunde ta oss hem pg av ett berg där hästarna inte kunde ta sig fram. foderägaren var mkt stressad och när jag bestämde mig för att försöka hitta en väg tillbaka med hästen jag red fick min häst panik och började bockade tills ryttaren skrämt kastade sig av. Min häst är också väldigt negativ till arbete. Hon är ofta orolig och rädd men absolut inte tittig på föremål eller så.. utan hon är mer rädd vid olika tillfällen. Hur kan hon bli trygg/bättre?


Min andra häst är en liten ponny på 5 år. Hon är en körhäst som jag kört in själv, allt har verkligen gått jättebra med henne men för en vecka sen förändrades allt. När jag körde började hon skena och efter att försökt få stopp på henne föll jag ur, min ponny skenade iväg rakt genom staketet och ut på vägen och försvann. Hon hittades ca en timme senare en bit bort, oskadd, trodde jag. Jag tog henne till vagnen och hon fick gå runt med den efter sig ( den var inte fastspänd utan drogs av medhjälpare) och allt verkade bra.. Problemet är nu att efter det här är hon livrädd. I hagen verkar hon trygg men så fort jag tar ut henne eller in henne i stallet blir hon stressad. jag brukar gå ut och gå med henne men nu går inte det längre eftersom hon får panik och vill springa hem. Hon är verkligen skräckslagen och är svår att få kontakt med. Fast även om hon är svår att hålla i verkar hon trött.. förut var hon en glad och framåt ponny.
Tack på förhand! / orolig hästägare till två hästar som en gång var underbara.


Måste bara beklaga vad som har hänt med dina två hästar och om det inte redan har blivit bättre så hoppas jag att det snart ska bli det.
Vad som är väldigt tydligt med din stora häst är att hon saknar ett trygg ledare. Eftersom hon saknar det så måste hon ta över, för tar hon inte över så kommer hon bli uppäten (hästens instinkter). För att du ska bli en trygg ledare så skulle du läsa några tidigare svar jag har gett då jag har tagit upp i stort sett samma sak;
http://ryttarcoach.blogspot.com/search/label/L%C3%A4sarbrev
-Kan inte stå själv i stallet
-Omöjlig att hantera eller rida, dessutom spränger han staketet!
-Bockar och sticker...
-Min häst är jättesur att dra sadelgjorden!
-Är min häst en problemhäst?
m.m.

Även om en del av svaren kanske inte rör dina problem till 100% så tränas problemen likadant.

Får du bara henne att känna trygghet från marken så kommer alla dina problem lösa sig. Du måste förstå vad mycket dåliga bilder hon har fått av människor och du måste se till att skapa fler bra bilder än de dåliga... Så lägg all ridning åt sidan ett tag och umgås med henne och träna henne från marken, dock kan den träningen bestå av att stå själv i stallet, sadlas, tömköras etc.

Var bor du? Har du möjlighet skulle jag ringa Hästpedagogen Ann Lindberg för hjälp (Skåne) i annat fall sök på nätet och titta på filmer med Monty Roberts så ser du hur du tränar hästar med dessa typer av problem utan våld eller tvång!

Din ponny är ett liknande problem även om hon visar det genom att bli mer rädd. Något hände när ni var ute och körde och detta måste du hjälpa henne att komma igenom. Det gäller att du bara är lugn och trygg med henne och inte börjar skrika, rycka och slita i henne när hon stressar upp sig för då eldar du på hennes beteende och varför skulle hon då vilja kvar hos dig?
Om båda två får panik, vem ska då lösa situationen? Du måste hålla huvudet kallt i alla lägen!

Jag är ledsen att du får ett så tråkigt svar men den enda vägen till lösningen ligger hos dig och att du kan stå för tryggheten samt ledarskapet. Så läs här på bloggen så kommer du hitta massor med sätt att träna på och glöm inte, ha tålamod!
Sist men inte minst ett råd - titta inte någon av dina hästar i ögonen när de blir rädda eller stressar upp sig!

Lycka till och hör av dig om du har fler frågor!

måndag 16 maj 2011

Min häst gapar jättemycket!

Fick ett brev som löd;

hej igen
tycker mycket om din blogg:))
mitt problem gäller min häst.som vi har haft nu i 3 månader.Hon är en unghäst.(f.d travare)När jag ska tränsa henne gapar hon snällt,bara att styra in bettet.Hon gapar hela tiden,ut med tungan i mungipan.....Tuggar onormalt mycket på bettet.Upplever att hon tycker det är obehagligt på nåt sätt.I början testade jag ett 2-delat bett,sen ett 3- delat bett ,samma sak ingen förändring.Tänkte att hon kanske byter tänder just nu,försökt att titta i munnen,ser bra ut tycker jag.Hon luktar inte illa heller i munnen.
Hon äter bra,lämnar ingen mat.Bra hull har hon också.
Idag har jag ringt en häst veterinär för att få råd.Hon var mer inne på bett sidan.Att jag skulle kolla med hästens gamla skötare ifall hon körts med uppkäk(om det blivit nån skada då)Hon tyckte jag skulle testa med ett helt rakt bett.Eftersom hon tuggar o äter bra trodde hon ej på tandproblemet.........
Jag har även testat olika nosgrimmor,utan resultat.
Tacksam för råd,vad tror du? (imorgon ska jag testa med ett rakt bett)
(ditt råd tidigare ang.att hon var sur när jag drog sadelgjorden tidigare funkar.-tack

Om jag var du skulle jag bara göra en sak och det är att ringa en riktig hästtandläkare (kolla upp på nätet finns en del skojare). Jag personligen skulle inte kunna förlåta mig själv om jag hade ridit min häst och den har problem eller ont, jag hade velat ha det svart på vitt innan jag hade fortsatt att hitta lösningar - eftersom problemen består! För hästens käke och tänder går in betydligt längre än vad vi kan se in....

Uppkäk kan absolut skada om de har använts på fel sätt. Hästar kan också få dåliga ovanor och leka med tungan, hänga den utanför munnen eller lägga den över bettet. Dessa problem är svåra att åtgärda. Ett rakt bett kan hjälpa för på en del hästar ligger det bättre i munnen dock är ett rakt bett (samtidigt som det är snällare) även skarpare, så tänkt bara på det!

Lycka till och hoppas det har löst sig!

söndag 15 maj 2011

Duktig!

Är jätteledsen att jag inte har orkat svara på alla läsarbrev som jag har fått! Men nu har jag tagit mig i kragen och börjat besvara dem i tur och ordning. Vissa är lite "gamla" vid det här laget och man kanske har kommit fram till en lösning men jag svarar på dem ändå :-)

Mina dagar går åt till jobba som en galning men jag stortrivs :-) så det är bara kul! Det ända som är tråkigt är att jag skulle önska att jag hade lite mer tid till mina egna pållar...
Har haft massor med träningar senaste tiden vilket också är DUNDERKUL (satan va duktiga mina elever är!) och jag skulle ALDRIG vilja vara utan det men det tar ju också tid från pållarna när man jobbar så mkt.

Har haft kurs med duktiga Hästpedagogen Ann Lindberg i lördags vilket alltid är lika roligt och lärorikt! Hade inte med mig någon egen häst men Ann såg till att jag fick jobba ändå!

Har också varit ute och hjälpt flera stycken som har haft problem med lasthästar och det är ju så lärorikt varje gång, dessutom är uppskattningen helt enorm av hästägarna då de har spenderat flera timmar tidigare och nu har hästar som går rätt på! Är så lycklig att jag får ägna mitt liv åt detta! Vad mer kan man begära?