lördag 20 mars 2010

Andra dagen avklarad!

Rätt trötta men laddade började då dag 2! Vi började med en liten genomgång om vad vi skulle göra idag samt gå igenom alla de 8 (fy farao för att hålla reda och framför allt hålla isär allihopa!) olika momenten för att jobba hästen från marken i enbart träns á la Skúlason-metoden.

Dagen började med att alla arbetade två åt gången med sina egna hästar i rundcorall där de fick känna på sina egna hästar och arbeta med lång lina. I lång lina arbetade vi mycket med framförallt balans men även med ställning, böjning och att arbeta med bakdelen så att hela hästen tiden tänker framåt.

Kan bara säga så här, OJOJOJ vilken förändring på ALLA hästarna från igår! De var mycket mer välbalanserade, avslappnade, arbetsvilliga än vad de var igår, dessutom vilka gångarter de flesta hästar fick till idag när pusselbitarna började falla på plats.....

När man hade arbetat sina hästar i rundcorallen gick man ut därifrån och började då jobba hästen för hand enbart med träns, tygel och spö. Här kunde vi då leka fram (eller försöka iallafall) ställning, böjning, vändningar, skänkelvikning, öppna, sluta m.m. Detta medan två nya gick in och började arbeta sina hästar i varsin rundcorall.
Dessutom var det extra kul idag för vi fick hjälpa varandra! Jag hade ju tyvärr ingen häst med mig då alla ridplatser (eller vad man ska kalla dem) var fulla, men genom att vi fick hjälpa varandra fick vi tre som inte hade häst med oss också vara delaktiga och hjälpa till.

På eftermiddagen blev det återigen träning, denna gång i grupper om tre stycken då vi fortsatte jobba hästarna för hand i öppna, slutor, skänkelvikningar etc. Fy farao vad kul det har varit idag och vilka framsteg alla har gjort, vissa har ju självklart gjort större än andra men alla har gått stora kliv framåt! Jag säger bara stackars mina hästar, vilken träning de ska sättas i efter denna helg....

En annan sak jag bara måste ta upp efter att ha haft mycket funderingar kring detta både igår och idag är det här med ryttarens storlek och vikt kontra hästens storlek och kroppstyp. Ni som känner mig vet att jag inte är någon spinkig tjej utan är en kraftig kvinna i mina bästa år. Jag har efter mycket funderande länge och tagit beslutet att min 4-åring är för liten och för ädel för mig. Även om jag håller på och ska gå ner i vikt och komma i form igen så är jag ingen fotomodell och kommer aldrig till att bli heller, det är bara att acceptera läget, jag kommer alltid att vara "kraftigt byggd", sån är jag helt enkelt.
På kursen så var det en tjej som var jättelång (ca 1,85) och ganska kraftig, inte tjock överhuvudtaget men rätt grov ändå. Hennes häst var ett litet ädelt sto. En kille var ganska lång och rätt kraftig han hade visserligen en lite kraftigare häst men den var relativt liten, det fanns flera exempel på detta bland kursdeltagarna. Frågan är, överdriver jag egentligen med min storlek och underskattar jag min 4årings storlek och modell?
Jag pratade lite snabbt med Anna om detta, ifall jag överdriver och hon sa att de ofta fick frågan "kan jag verkligen rida den här hästen" och ja det kan du sa hon! Hon påpekade att en erfaren ryttare på 120 kg inte påverkar sin häst speciellt nämnvärt jämfört med en nybörjare på 50 kg som inte har någon balans. Självklart ska inte en 120 kg ryttare rida en smal, ädel unghäst som inte har hittat sin egen balans, det gör inte ens de stora isländska gubbarna. Det var rätt skönt att höra, för jag har ett antal kilo kvar till 120!

fredag 19 mars 2010

Rapport från första dagen

Första dagen är nu avklarad och jag här helt slutkörd, sitter nästan och somnar men vill ju veta om Willy äntligen åker ut eller inte....

Dagen började med teori, vi var 15 deltagare där det var 9 (eller var det 10) som hade med sig egen häst. Vi pratade om hur kursen kommer vara upplagd, hur arbetets gång skulle se ut, hur vi går vidare samt vad vi tittar på när det gäller exteriören på hästarna för att se deras förutsättningar.
Därefter arbetade Magnús med alla hästarna i ca 30 min inkl avbrott för lunch.
Det var väldigt varierade nivå på hästarna vilket var jättekul, det var några riktiga skogsmullar, några väldigt självständiga pållar som inte riktigt ville släppa till riktigt, några stela plankor samt några riktigt fina exemplar.
Först tittade vi på respektive häst exteriör för att säga vad vi tyckte, vad hästen har för förutsättningar för arbete etc. Därefter longerade Magnús dem i en rundcorall iförda en kapson med lina, då kunde vi lätt se vad varje häst hade lätt respektive svårt för. Därefter släpptes hästen fri och Magnús gjorde en snabb join up för att klargöra ledarskapet men hästarnas karaktär kom väldigt tydligt fram då.

Arbetet fortsatte med att Magnús tog tillbaka hästen i lina för att jobba med den väldigt nära och se hur hästen kunde böja sig, trampa under sig samt det viktigaste; hur balanserad hästen var. Han arbetade så med hästarna för att sedan longera dem några varv och då kunde man se förbättringarna i både balans, steg, ryggverksamhet och hur rumpan började komma in under hästarna. På vissa av hästarna som var mogna för det satte han i två tömmar i kapsonen så att det blev som om han nästan tömkörde dem men med en väldigt lös kontakt (eftersom hästen ska balansera upp sig själv samt att vi vill ha lätta hästar som är lätta i handen). Den yttre tömmen lät han gå ner bakom rumpan så att han kunde kontrollera bakdelen på hästen och få hästen att dra in rumpan och på det sättet få en bättre balans, bättre ryggverksamhet, bättre undertramp etc.

Det var några hästar där som var bedömda där i första klass med typ 8,1 8,2 och 8,3. Alla tyckte dessa var så fina, men jag såg verkligen inte vad det var som var så himla snyggt? Dessa hästar var väldigt taniga och smala, (i min mening) dåligt musklade samt hade sjukt fula sluttande kors! Jaja det är väl tur att jag inte är någon avelsdomare....

torsdag 18 mars 2010

Nu bär det snart iväg på kurs hos VM-ryttarna Skulason!

Fredag till Söndag ska jag till Anna & Magnus på kurs, ska bli så kul! Hoppas jag ska orka uppdatera er någonting under dagarna så ni får veta vad vi ska syssla med. Det blir mycket markarbetesträning samt om Skulason-metoden, dessutom ska vi vara i deras nybyggda ridhus!
Hihi!

Ridbanans vägar!

Har fått in förslag på serpentiner, kan ni inga fler ridvägar på ridbanan?

Serpentiner kan ni hitta flera olika alternativ av samt bilder på hur de ska ridas under träningstips.

onsdag 17 mars 2010

Har du koll på ridbanans vägar?

Detta är något som alla lär sig men som med åldern ofta faller i glömska, inte alla men många av dem. Så nu är det dags för uppdatering av ridbanans alla vägar!

Kan du alla? Min utmaning till er, kan ni komma på fler?


Fyrkantsspåret

Stora volterna vid C, mittvolten samt A Vänd rätt upp Vänd halvt igenom Vänd snett igenom Vänd igenom volten Byte av volt Volt tillbaka