lördag 16 januari 2010

Miniatyrföl på rymmen! Bland det sötaste jag sett!

fredag 15 januari 2010

Lite reklam!

torsdag 14 januari 2010

Danmarks bästa Islandshästtränare!? Se videon

Träningstipsen kommer!

Tills nästa vecka får ni tyvärr hålla ut ni som vi ha träningstips då jag kommer vara i Alvesta nästan hela helgen och på söndag är det årsmöte i föreningen. Så håll ut!

Några hästar till salu

Har nu lagt ut annons på de hästar vi har till salu, bla ett avelssto med föl i magen samt 2 hingstföl från 2009 med jättebra stam och supertemperament. När man föder upp hästar kan man ju tyvärr inte behålla alla hästar även om det är vad man kanske helst av allt vill. Dessutom har vi för lite mark för att kunna ordna en riktig lösdriftshage till alla unghingstar, plus att vi har föl på väg till 2010. Vi har ju tänkt att behålla en av våra hingstföl från 2009 men vi kan inte riktigt bestämma oss för vilken vi ska sälja och vilken vi ska behålla så vi la ut båda på annons så får "ödet" avgöra för oss! Så vi får se hur det går!

Vill du veta mer kan du gå in och titta på vår hemsida http://www.graneborg.se

Nytt annonstorg för allt inom häst- och ridsport!

Har ni inte kollat in det innan så gör det nu http://hastfynd.se

Hästfynd.se är Sveriges nya annonstorg för allt inom häst- och ridsport. Köp, byt, sälj och efterlys tillbehör, stallplatser, medryttare och självklart, hästar!

onsdag 13 januari 2010

Måste ju komma i shape!


Idag har jag fått hem mitt Wii Fitness Cardio Wokout! Wii är ju skitkul träning och speciellt boxningen tycker jag är rolig och lagom jobbig. Men Cardio Workout, fy va jobbigt det var att boxas! Mina vader bränner efter bara några minuter! Men måste ju shapa till mig det kan ju hända roliga saker i sommar....

Se denna video! Gräset är alltid grönare på andra sidan

tisdag 12 januari 2010

Fy farao vad det här programmet är bra!

Gud vad jag älskar det här programmet! Men jag är ju lite besatt av dansprogram och dansfilmer. Om jag fick en talang (vid låtsas att det kommer en fé) så skulle jag välja att bli professionell dansare! Utan tvekan!

Hur kan man få hästen possitivare till paddockridning?

Fick ett brev som löd;

Hej! Jag har en islandsvalack på 10år, vi har kompanjerat i snart fem år. Nu under höst/vintermånaderna blir vi tyvärr tvingade till att vara i paddock/rundcorallen för att kunna hålla igång någon form av träning. Liten beskriving av mitt problem; Hästen min har väldigt mkt energi och kraft när vi rider ute, ibland till gränsen till okontrollerbar light, därför försöker jag jobba mkt med lydnad eftergift på bana men även när jag rider ut. Tyvärr är han ju en helt annan häst på banan, ibland känns det som han faktiskt "dör".. Dock känner jag denna kille så pass bra att jag vet att han bara maskar men måste ju finnas en anledning till att han finner ridande på bana tråkigt? Försöker varva med att träna olika saker varje pass och tränar hellre kortare fast intensivare pass exempelvis vill jag jobba övergångar gör jag det kanske i 30min max osv, ibland tömkörning eller lite NH i rundcorallen, ska väl passa på att erkänna att jag själv inte är ngt stort fan av att rida på bana heller, smittar ev sig eller? Men jag brukar som sagt vara väldigt ambitös när jag väl bestämt mig för att rida i paddocken även om jag hellre rider ut:) Lite frustrerande då jag upplever att jag kan nå en helt annan nivå av samling och aktion ute men att i paddock får man kämpa som en gnu för att få honom att överhuvudtaget anstränga sig och ha ngn form av bjudning.Känns trist att dels själv känna att det är tråkigt att rida i paddock men ska jag behöva "tvinga" hästapållen blir det än värre:) Några ideér för hur jag ska kunna öka hans arbetsanda på bana? Eller ska jag bara vara hårdare mot honom? Hoppas du har några förslag! //Mvh Lisa
Detta är ett problem som ganska många hästägare har. Tycker dock du gör ett jättebra jobb med att variera ridningen och även lägga in lite NH och horsemanship! Bra att du också rider kortare men intensivare pass, men nu har ni hamnat i en ond cirkel och ja tyvärr så smittar din inställning av sig! Men det är ju inte så konstigt att det blir så, du vet ju hur din häst kommer att vara redan innan du har suttit upp... Hur skulle du kunna tro att det skulle bli annorlunda idag?

För att bryta denna onda cirkel ska du få ändra på en hel del! För ni måste hitta tillbaka till glädjen igen, både du och din häst! Man ska ha kul tillsammans och om man gör något som man tycker är kul gör man det också bra!

Så vi börjar på ruta ett igen, glöm det här med formen för ska vi säga två veckor? Ärligt talat vad spelar formen för roll när din häst inte går fram eller tycke det är roligt, eller hur? På dessa två veckor borde du ha sett en viss förändring och då ska du småningom börja inkludera lite mer ridövningar och krav på formen igen men bara i mycket små doser i början för att succesivt öka.
Det är möjligt att du kanske inte har vänt den onda cirkeln helt och hållet efter två veckor, ta då någon vecka till eller om du saknar ridningen för mycket försök att få ihop ridningen med de tips jag ger nedan.
 • Ta och håll på med din häst från marken, inte i form av ren NH nu i rundcorall utan bli vänner från marken först. Allt handlar ju inte om att rida! Sätt på ett långt grimskaft eller en longerlina och led honom över presseningar, ha presseningar på ryggen etc. Ta två hinderstöd och lägg en bom på en höjd av ca 1, 50-1,60 och gå under denna med din häst. Ta sedan så småningom flera likadana hinderstöd med bommar på rad och gå under dem allihopa. Lägg presseningen över alla hinderstöd och gå under alltihopa, gå även in och vänd mitt under.
 • Gå ut och gå med honom, har du en skog i närheten kan du gå slalom mellan träd och få honom att följa dig över stock och sten.
 • Rid barbacka lite mer så tränar du din balans dessutom, träna på att öppna och stänga grindar från hästryggen etc.
 • Löshoppa är jättebra både för din hästs muskler, han lär sig att lyfta på benen och får vara lite fri och busa!
 • Släpp honom lös på ridbanan och busa med honom!
 • Gör en trailbana, med konor, bommar och eventuellt små hinder att hoppa över, rygga mellan bommar, rida slalom etc
 • Även om du rider normalt, använd gärna lite bommar och småhinder när du rider, brukar bli lite roligare då! Tycker din häst att det är kul, kan han få hoppa ett hinder som belöning t ex.
 • När du rider "vanligt", minska kraven avsevärt och ta en sak i taget i början. Vill du att han ska gå fram? Kräv då det men kanske bara 10-15 meter i början och skippa formen. Gör han som du vill låt honom då pausa, så att han direkt får en belöning för att han gjorde som du ville. Vill du att han ska gå i fin form så begär det, men bara i 10-15 meter och låt honom pausa igen och då skippar du framåtbjudningen.
 • Var noga med att beröm honom direkt när han gör rätt, med rösten och med massor med pauser och smekningar på halsen. Med positiv förstärkning (finns mycket att läsa om på nätet) kan du lätt få honom att tycka saker är roliga och få honom att vilja jobba för att kunna få mer beröm av dig. Så överdriv, massor med beröm! Det kan knappast bli för mycket, speciellt när du nu ska vända denna dåliga trend.
 • Rid ihop med några kompisar och hoppa, rid över bommar eller bara vanlig ridning. Ni kan göra lite lekar (du vet som man gjorde när man var liten) t ex följa john, gymkhana m.m.
 • Gör lite gympa till häst (se t ex mina inlägg "gympa till häst del 1 och 2)
 • Släpp fokuset från honom och lägg fokuset på att ha kul!
 • Rid på ridbanan och låt honom gå som han vill, i det tempo han vill och vart han vill. Skulle han stanna? Driv på honom men låt honom gå sedan. Träna dig på att åka häst just nu och att du inte behöver rida varje steg.
 • När du rider på ridbanan träna vikthjälpena i alla gångarterna. Kan du vända över ridbanan med hjälp av bara vikten?
 • Fläng rid lite tex i form av ökningar och minskningar, (se mitt inlägg tempoväxlingar) hur fort kan du skritta utan att han börjar trava eller tölta? Hur långsamt kan du skritta utan att han stannar? Hur fort kan du trava utan att han börjar galoppera? Hur långsamt kan du trava utan att han saktar av till skritt eller tölt? Men kom ihåg bara korta perioder!
 • Ändra gångarter ofta (se mitt inlägg gångartsväxlingar) så att ni aldrig fastnar i någon gångart utan ändra din ridning hela tiden.
 • Byt varv ofta!
Nu har du fått lite tips och jag hoppas det ska vända för er! Är det något du undrar över så hör av dig och håll mig gäna uppdaterad om hur det går! Kom ihåg att din nya livsfilosofi är "idag ska vi ha kul"!

Jag ska bara....

Skulle behöva sitta och plugga då jag har en stor ekonomi tenta på fredag men hitintills har bara andra saker kommit mellan, såsom fixa föreningens hemsida, föreningens blogg, annonsera ut årsmötet, lägga sista touchen vid affischerna och broschyrerna, svara på mail och andra frågor, jaaa helt enkelt allt annat. Men nu måste jag sätta mig och plugga en stund innan jag måste gå ut i stallet och mocka....

måndag 11 januari 2010

Jäkligt upprörande tycker jag det är!


nej så allvarligt är det inte men lite irriterande tycker jag det är även om jag säger detta med glimten i ögat. Eller har jag kanske blivit så deprimerad pga vädret och kylan?

Mitt irritationsobjekt! Grytvantar

Varför görs grytvantar alltid till högerhänder? Varför säljs aldrig grytvantar i par? Finns det verkligen ingen som tillverkar grytvantar i par? Eller är det bara jag som ofta använder två grytvantar? Men tvingas köpa två högervantar.... Dessutom vad är det för diskriminering till vänsterhänta även om majoriteten är högerhänta? Ingen annan som har reagerat på detta?

Vill ni ha fler ridtips?

Har fått några kommentarer och flera mail på läsare som saknar mina ridtips och ridövningar vilket känns jättekul. Blir jätteglad att det är så uppskattat!

Måste erkänna att jag dock blev ganska förvånad då jag trodde ingen red i detta vädret fastän det är kanske bara vi här på Österlen i Skåne som har snöoväder, storm eller nu senast jordstorm.....

Självklart ska jag tillgodose era önskningar och isåfall börja med träningstipsen igen! Allt för er kära läsare!

Är det några speciella övningar eller tips ni vill ha?
Helt enkelt finns det något speciellt ni vill ha hjälp med?

Har inte hunnit hälften av vad jag skulle ha gjort idag

men det gå väl jämt upp med de dagar då jag ibland hinner ganska mycket.
Men det jobbigaste idag vet ni vad det har varit? Jo när man har mockat så ska man gå ut och tömma skottkärran och det är inte kul i den här blåsten! All skitig halm flyger upp i ansiktet på en, man kommer knappt fram utan det är som att köra in i en vägg, till råga på allt så är gödselstacken full så det är ett helvete om man inte kan tippa skottkärran. Nej man måste kasta upp skiten och det är ju jättelätt sådana här blåsiga dagar!

Till råga på allt så flög en hö-påse iväg från mig och jag kunde se den flyga i hisklig fart över fälten det var bara att vinka hej då och se den försvinna i fjärran....

De otroligt vackra lipizzanerhingstarna, se denna video!

söndag 10 januari 2010

Madeleine McCann flickan som försvann i Portugal


Går en dokumentär (från 2007) just nu på tv 4+ om Madeleine som försvann från sina föräldrar i maj 2007. Kommer så väl ihåg hela den här storyn och allt skrivande i tidningarna, men jag tycker att hela den här storyn var/är lite skum.

Nu har jag visserligen inga barn, men om du var utomlands och dina tre barn sov vid halv 8 tiden på kvällen, skulle du då kunna gå ut och äta på en restaurang utanför hotellområdet? Jag hade då inte kunnat det! Tänk om barnen hade vaknat upp, vad rädda de måste ha blivit?

Föräldrarna har erkänt att de gav Madeleine sömnmedel vid flera tillfällen. Jag vet många föräldrar som vid jobbiga tillfällen mer än gärna hade önskat sig lite sömnmedel till sitt barn men hade det fått sömnmedlet i sin hand tvivlar jag på att någon skulle använda det!

Ja jag vet inte, har sagt hela tiden att jag inte tror de är helt oskyldiga. Kan inte grunda det på något speciellt men hela den här berättelsen är skumm! Jag hoppas vi någon gång får reda på vad som hände!

Svart arbete på svensk ridskola

Burlövs Ryttarförening i Skåne kräver stalltjänstgöring för ridskoleelever som är över 16 år.
- En form av svartarbete, menar Kicki Ronnerberg, chef för avdelningen Förbund och samhälle på Svenska Ridsportförbundet.

Källa: Tidningen Ridsport

Global uppvärmning pyttsan!

Äntligen har temperaturen gått upp lite och det är inte -15 grader längre på dagarna men snö är det och fasiken vad det blåser. Vindstyrkor har mätts till 25-26 m/sek och det går knappt att vara ute. Hästarna står inne för även om det kanske vill ut så vill de inte vara ute, så vi släpper ut dem medan vi mockar etc i efm istället.

I det här vädret vill man inte göra ngt i allafall! Kristian fick ett ryck och ska försöka ploga bort all snö från vägen, han har inte kommit in ännu så jag vet inte hur det har gått. Sedan blir det till att klyva lite ved för låter vi enbart jordvärmen arbeta så klarar den inte av det utan vi får 15 grader inne och elpatronen går in. Brrrrrrr

Den här globala uppvämningen som man pratar om, kan det verkligen vara sant när vi får allt kallare och längre vintrar här, så kallade riktiga vargavintrar? Det skulle ju bli varmare?
Men är det inte skumt att vi här längs ned på sydöstra kusten av Sverige kan ha så här kallt medan längst upp i norrland så har de 2 plusgrader! Vad fasiken har de vänt på Sverige?