lördag 24 september 2011

Min islänning tar betet och flyter iväg

Fick ett brev som löd;

Hej!
jag såg din blogg när jag sökte på google, ;)
jag har en islandshäst på 17 år som jag har lite probelm med. Han har jag haft i en månad den 4 september.
när jag vill arbeta med honom så antingen tar har betet eller går fram. men tex om jag ska in på en volt och sedan göra lite skänkevikning så springer han ifrån när jag lägger dit en skänken.
jag har försökt att styra upp honom med då kör hans oftast ner huvudet och sticker i väg.
spelar ingen roll om jag är inne eller ute.
men nu på den senaste tiden så han lyssnar vissa dagar, men andra inte.
tacksam för svar :)

Hej!
Tyvärr är detta ett ganska vanligt beteende bland islandshästar att de är lite skänkelskygga och ovana att man tar dem i munnen. Nu vet jag inte så mycket om din häst, om han är svensk eller islandsfödd etc men det är framförallt vanligt på islandsfödda som har blivit importerade då det är främst män som rider men långa ben - vilket gör att de kan inte använda skänklar som vi är vana vid att göra på stora hästar. Dessutom har man överlag (även om det börjar bli oändligt mycket bättre) något intresse av att skola sin islandshäst i dressyr. Dvs man ställer inte sådana krav på sina hästar!
Jag vet heller inte hur gammal din islänning är eller hur mycket han är riden men oavsett vilket så hade jag backat flera steg bakåt. Jag tror att du ställer för stora krav på honom och behandlar honom som om han är en "stor häst". Gå tillbaka till ruta ett och börja med grundläggande dressyr, att han ska lyssna för framåtdrivande och förhållande hjälper etc. Kan han det här är det bara bra som en repetition (både för dig och honom) och ni kan gå fortare framåt plus att ni kan börja förstå varandra lite bättre!
Lycka till!

fredag 23 september 2011

Trampas vid sadling

Fick ett brev som löd;

Hej!
Jag undrar om du har något tips för att vänja av min häst med att försöka trampas vid sadlingen. för några år sedan började vi få problem med vår ena häst, han blev allt svårare att fånga i hagenoch började tillslut att sparka efter oss och uppträda riktigt hotfullt. Detta var under sommaren såtill en början trodde vi att han ville bestämma, att han trivdes så bra med att gå på bete och heltenkelt inte ville att vi skulle störa och tvinga honom att jobba lite. Men ungefär i samma veva börjadevi få problem vid sadlingen med att ha lyfte på frambenet och försökte trampa på oss, från att sadelnskulle läggas på till att jorden var ordentligt spänd. Efter det och med ridnig och annan hantering vardet inga som helst problem. Vi misstänkte ändå att han hade ont i ryggen, så var också fallet och vihade en kiropraktor som hjälpte oss och han blev bra igen. Så småningom slutade beteendet i hagenmen än idag försöker han trampa på oss när vi sadlar. Jag förstår att det sitter som en vana och att han kopplar ihop det med smärtan men detta var flera år sedan nu, och han har inte ont. Hur ska jag få honom att sluta försöka trampa på mig?
Vi har provat massor, det hjälper inte att distrahera honom med vare sig klappar, något att tuggapå eller kliande, vi har försökt att ha honom i grimskaft istället för uppbunden och på så sätt backa honom ett par steg som "bestraffning" när han sätter igång, vilket har hjälpt litegran, men det är inte alltid man är två som kan hjälpas åt. Allt det här gör ju att själva sadlingsproceduren inte blir en lugn och stilla situation som visar honom att det är ofarligt, istället blir det jättejobbigt för både honom och mig.
Jag skulle vara så väldigt tacksam om du hade något tips!

Hej!
Superbra, stor eloge till er att ni kollade upp honom, vad det var som var fel, man ska alltid lyssna på sina häst! En fråga dock, kollade ni sadeln när ni utredde honom och har ni kollat att sadeln fortfarande passar?
Nu förutsätter jag att sadeln fortfarande passar, men har hästen haft ont tidigare så är det ofta så att den är rädd för att det ska göra ont fastän problemet är borta.
Gör så här; En person håller din häst medan en har hand om sadeln. I början kanske jag hade valt att jobba hästen på ridbanan eller dylikt då den förknippar stallgången med sadling. Den som håller i hästen ska hela tiden vara lugn, ingen av er får titta hästen i ögonen och oavsett om hästen försöker gå iväg så ska denna person som håller hästen bara stå kvar och försöka hålla kvar hästen (dock utan ryck och slit). Personen med sadeln kan i början gå fram med ett schabrak och låta det röra hästen. Står hästen lungt och avslappnat kvar går denna person därifrån (räknar långtsamt till 3 och gör om samma procedur igen. Skulle hästen gå iväg, går man bara efter med schabraket, när hästen har stannat och du nuddat den med schabraket går du återigen därifrån (räknar långsamt till 3) och gör om samma sak igen.

När du kan lägga schabraket på schabraket, lägg på en täckesgjord. Reagerar hästen stannar du där och jobbar så här tills hästen inte bryr sig längre, Reagerar inte hästen så spänn täckesgjorden och låt den som leder hästen gå ett varv för att komma tillbaka till samma plats igen. Sedan jobbar ni på samma sätt med sadeln och sadelgjorden, små microsteg hela tiden.
Beröm får hästen genom att du går ifrån den och släpper "trycket" genom att räkna långsamt till 3. Hästen förstår alltså att det gör rätt och kommer välja att göra det rätta (i ditt fall att stå stilla utan att trampas) när du tar bort det det jobbiga när den gör rätt.
Allteftersom din häst tränas och den förstår, håller du på en längre stund innan du går ifrån den. Så småningom kan du även flytta in i stallgången ev får du nog backa några steg där eftersom den förknippar mycket av sadlingen därifrån.
Har svarat på en annat läsarbrev tidigare om en häst som blev arg när man spände sadelgjorden, där har du liknande träning, så läs den med!
Ha tålamod och lycka till!

torsdag 22 september 2011

Det går inte att skilja dem åt!

Fick ett brev som löd;

Hej! Min häst blir galen när jag tar en annan hästen i från henne. Det spelar ingen roll om hon har en annan häst som sällskap, utan hon måste ha just den här hästen vid sig hela tiden. Det första hon gör när jag går iväg med den andra hästen är att springa som en galning och skrika, sedan ser det ut som hon tänker ta sats och hoppa ut- där kliver jag in och tar ut henne då hon har hoppat många gånger förut, vill inte att hon börjar med det igen! Sedan låter jag henne vara med när jag rider men det går inte heller, för hon springer runt och sprakar och har sig så fort hästen jag rider gnäggar lite åt hästar som står i en hage bredvid. Jag måste såklart hoppa av och fånga henne för annars sparkar hon väl av mig benen eller något när jag rider. Så nu är det inte så kul längre. Inte heller kan jag släppa ihop mina hästar med nya hästar ( jag har 3), för då skyddar min häst den här hästen som hon ej kan vara utan ( plus att hon ganska ofta vill ut från den hagen, som att hon inte gillar de andra hästarna?). Förövrigt är hon ganska fin men har svårt att slappna av, hon har även haft en del beteendestörningar och jag vet att jag aldrig borde ha låtit henne bli så beroende av min andra häst- men jag hade inte räknat med att det skulle gå så här fort. Jag undrar nu hur ska jag göra för att det här ska gå bort? Det går att ta ifrån henne från hästen hon måste ha vid sig men hon blir ganska konstig då och försöker kasta av mig ( antar att hon vill springa hem?). Kankse ska lägga till att den här hästen alltid har varit ledare sedan hon var ca 1 år, trots att hennes mamma är 10 år äldre än henne och hon även har gått med 25åriga ston! (Det är hennes mamma som hon inte kan vara utan, men det borde hon inte fatta eftersom de har varit ifrån varandra en hel del under åren. ) Jag har ingen möjlighet att köpa en till häst så att hon kan få gå med någon ranghög- inte heller har jag råd att ställa henne någon annanstans. Så har jag ingen utväg annat än att sälja henne pga dethär? Min andra häst bryr sig inte alls om denhär hästen.
OCH Är det möjligt att ston inte gillar valackar annat än när de är brunstiga?

Hej!
Det är jättesvårt att uttala mig utan att ha sett henne med egna ögon men jag tror inte din häst igentligen är ledare utan hon verkar bara vara det genom hennes betende. Troligen bryr sig inte dina andra två hästar om henne när hon blir hysterisk utan de behandlar henne genom att att ignorera hennes galna beteende. En ledare är sällan den som reagerar så kraftigt, dock har hästarna oftast var sitt "ansvarsområde" som de är ledare för.
Dina hästar har skapat en flock och därför vill de inte ha in en ny individ eftersom det då påverkar hela flock sammansättningen. Hästar är precis som vi människor, vissa kommer vi överens med och vissa tycker vi inte om utan att ens lärt känna dem! Det är svaret på din fråga både gäller varför dina hästar inte vill släppa in någon ny men även till varför ston ibland inte gillar valacker annat än när de är brunstiga. Det är alltså helt individuellt.

Men åter till ditt problem för det kommer inte lösa sig av sig själv. Jag hade tagit ut din andra häst från hagen (den som inte bryr sig-mamman?) och stått med den på andra sidan tills ditt sto hade insett att det inte är någon fara utan börjar slappna av. När hon gör det hade jag flyttat mig 1 meter längre bort och gjort om denna procedur om och om igen, flera gånger per dag tills hon inser att det inte är någon fara, mamman kommer alltid tillbaka. Till slut ska hon inte bry sig så mycket om du kommer och hämtar mamman. När detta funkar hade jag tagit ut och jobbat med ditt sto på samma sätt. Men jag hade valt att jobba med henne i hagen först eftersom hon kan vara farlig att hantera tills hon har kommit över det första trappsteget.
Har du möjlighet att ha dem i hagarna bredvid varandra?
Har du en ridbana i anslutning till hagen? Kan du jobba ditt sto där med mamman är i hagen brevid? Din uppgift är att sysselsätta henne hela tiden så att hon koncentrerar sig mer på dig än på mamman (spelar ingen roll om det är ridning eller du jobbar från marken).
Så du har mycket jobb framför dig men har du bara tålamod så kommer det går fort!
Glöm inte bort att när hon stressar upp sig får du INTE stressa upp dig och bli arg, rädd eller dylikt utan du håller huvudet kallt! För om två individer båda får panik vem ska då lösa situationen? Så ta det lugnt, var lugn så kommer det lösa sig!
Lycka till!

onsdag 21 september 2011

Känseldöd i munnen

Fick ett brev som löd;

Hej igen Camilla!
Har ett problem som jag länge klurat på men egentligen inte hittat något svar på.
Mitt halvblodssto verkar ofta vara helt känseldöd i munnen när man rider, bryr sig inte nämnvärt hur mycket man än tar i! Hon tar upp med huvudet och bara går i sin värld, ser ut som en korsning varmblod/älg i dessa lägen. :-)
Har sett att förra ägaren verkligen har dragit och slitit henne i munnen, därför försöker jag vara så lätt på handen som möjligt (utan att förlora stödet) för att hon inte ska tycka att det är obehagligt.
Just nu rids hon på tre-delat, ibland fasta ringar ibland rörliga. Har även testat pelham men det sket hon fullständigt i.
Tänderna är fina och kan inte hitta något annat mer än att hon bara inte bryr sig.
Kom gärna med så mycket idéer du bara kan så jag kanske kan hitta något som fungerar! Annat bett, annan ridmetod, annan träning?
Tack på förhand,

Hej!
Tänderna ser fina ut säger du men har en hästtandläkare kollat dem? För de tänder som vi kan se med blotta ögat påverkar inte hästen nämnvärt (ridmässigt) och det är inte där bettet ligger.
Så undersök henne först! Jag skulle behålla det tredelade bettet alternativt välja ett tvådelat. Ta hjälp av en duktig dressyrtränare för det är jättesvårt att säga vad du ska göra eftersom jag inte ser när du rider. Jag tycker du gör rätt i att vara lätt på handen utan att förlora kontakten så fortsätt hela tiden med det! Här på bloggen kan se flera jättebra ridövningar som du kan utnyttja men jag skulle vilja säga så här; släpp fokuset på hennes huvud och koncentrera dig på rygg och rumpa, att hennes kraft, styrka och framåtbjudning kommer bakifrån så kommer formen komma som ett brev på posten! Rid mycket tempoväxlingar, ändra gångart och gärna klättring!
Lycka till!

tisdag 20 september 2011

Min unghäst bara stannar

Fick ett brev som löd;

Hej!
Jag har ett varmblodssto på 5 år. Hon är nu riden i lite mer än 1 år.
Jag har själv ridit in henne och det har funkat bra.
Men vi har några problem som måste lösas.
När jag rider i ridhuset eller paddocken så kan hon rätt som det är bara stanna och vägra gå framåt.
Även från trav, stannar hon bara.
Driver jag på henne kan hon ibland backa eller ställa sig.
Hon är en väldigt bestämd dam som gärna vill bestämma i båda ridningen och hanteringen.
Men vilket går bättre för varje dag.
Jag undrar om du har något tips hur jag kan göra när hon stannar.
Gärna någon bra ridövning för unghästar också.

Hej!
Det kan vara en kombination av saker varför hon stannar. Jag skulle kolla upp henne med en equiterapeut om hon har ont någonstans. Har du samma sadel som när du red in henne? Har du kollat så att den sadeln fortfarande passar henne? En unghäst ändrar sig väldigt mycket från förvandlingen av att vara unghäst till att bli ridhäst! Kollat tänderna ifall hon har några hakar eller andra problem?
Om hon har blivit fullständigt genomgången så kanske hon associerar ridbanan med att det är tråkigt och därför stannar! Men jag vill inte ge dig några övningar än som du ska "tvinga" henne att göra om hon har ont för det är inte normalt att en häst stannar ofta eller reser sig, då är något fel! Så lyssna på din häst!
Lycka till!

måndag 19 september 2011

Sticker, bockar och tvärnitar....

Fick ett brev som löd;

Hej!
Jag hjälper till och rider en bekants häst några dagar i veckan, när det behövs. Mitt problem är att den här hästen är att hon är okänslig i munnen och känner knappt när man tar i henne. Ägaren till hästen tar hjälp av allt starkare bett. Nu har hon i och för sig hittat ett bett som fungerar okej. Men med detta problem kommer andra problem, hästen försöker ständigt ta kontroll över situationen och när man rider henne och hittar hela tiden på nya dumheter. det verkar som hon på något sätt låser sig i munnen och sen bestämmer sig för att hit ska jag och så rusar hon dit. Ett tag bockade hon så fort man började trava och även om man så minsta använde skänkelt. När vi till slut satt stopp för detta kom nästa problem Som var att som jag nämnde innan "låsa" sig i munnen och rusa mot paddockens staket och sedan tvärnita. Hon brukar även skena iväg när jag rider ut och det kan ta upp till 10 minuter att få stopp på henne. Det känns som att problemen aldrig slutar. Just nu har hon börjat göra så mycket dumt att jag inte vågar rida henne och har börjat köra markarbete med henne istället. Jag är jätte frustrerad över detta och mina nära säger till mig att jag borde sluta rida henne, att det kommer sluta illa. men det vill jag inte. Samtidigt vet jag att det bara är en tidsfråga innan någon blir skadad.
Har du något tips på hur man skulle kunna rädda situationen? Berätta vad du tycker att jag ska göra och hur jag ska gå till väga.
Hade varit jättetacksam för svar!

Hej!
En häst med okänslig mun har oftast en extremt känslig mun men skyddar sig genom att bita fast och verka okänslig. Att bara sätta på skarpare och skarpare bett gör att man bara gräver en grop åt sig själv... Med denna häst finns bara en sak att göra och det är att undersöka den! Den behöver undersökas av både en bra veterinär, hästtandläkare, sadelutprovare samt equiterapeut!
Hon har garanterat väldigt ont och försöker visa/få er att förstå det och när ni behandlar henne som om hon bara är dum så måste hon försöka hitta ett annat sätt och visa er!
Så sök hjälp omedelbart för hennes skull! Lyssna på henne så kommer det lösa sig!
Lycka till!

söndag 18 september 2011

Jag kan inte rida ensam!

Fick ett brev som löd;

Hej!
När jag rider ut ensam på min ponny går det oftast bra i början, men ungefär i mitten av ridturen börjar han bråka, han vänder och drar hemåt eller så går han rätt in i skogen. Han är också hård i munnen vilket han varit sen jag köpte honom. Både jag och han blir stressade av det och jag är rädd att någon ska komma till skada! Med andra hästar och när jag leder honom funkar det för det mesta jättebra. Tacksam för svar!

Hej!
Din häst har en stark flockmentalitet och känner sig inte trygg när den inte har sina kompisar runt omkring sig. När du rider ut ensam så är det dömt att misslyckas redan från början eftersom hästen inte känner sig trygg med dig.
För att du ska få det här och vända till något positivt så rid bara ut korta sträckor i början men inte så långt så det blir bråk! Sedan vänder du och rider hem igen! Hästen får en positiv syn på ridturen, du känner dig trygg och säker! Succesivt ökar du sedan längden du rider ut...
Ett tips - sitt inte och åk häst utan se till att rid hela tiden! Sysselsätt din häst med olika uppgifter (tempoväxlingar, ändra gångart, skänkelvikning etc bara din fantasi sätter gränserna) så att din häst koncentrerar sig på dig och är med dig här och nu istället för att tänka/koncentrerar sig på kompisarna där hemma!

Du skriver inte om han alltid är hård i munnen eller bara när du rider ut? Är han det bara när du rider ut och han sticker hemåt så är det för att han tar bettet. Är han det vid all ridning beror det oftast på att ryttaren har en hård hand men jag skulle för säkerhets skull be en hästtandläkare kolla honom i munnen samt kolla det bett du har om det passar honom. Är han ok i munnen är det bara att hitta en bra dressyrtränare :-)

Lycka till!