lördag 31 oktober 2009

Stacy Westfall - Ritten som gjorde henne berömd! Utan sadel och träns - vilken harmoni!






Ska ni bara se en video, kolla in Stacy Westfall - Hon är verkligen min idol!!!!!!






Draupnir från Graneborg

Född 2009-05-24

e: Tonn fra Audsholtshjáleigu

u: Kvika frá Kopavogi

ue:Páfi fra Kirkjubæ


Draupnir såg dagens ljus här hemma den 24 maj 2009. Vi hade våra förhoppningar på en annorlunda färg och ett sto men ut kommer ett brunt hingstföl utan några som helst tecken. Men fin var han! Dessutom föddes han ca 2 veckor för tidigt men var stor redan vid födseln.
Vi tror stenhårt på vår lilla Draupnir och det som är jättekul är att det inte verkar finnas några andra Tónn-avkommer i Sverige och han är ju Danmarks näst högst bedömda hingst!

Galoppfattning

Problem med galoppfattningen?

Mycket bra övning (och enkel) för att få under sig bakdelen och på detta sätt få till en korrekt galoppfattning är;

Vid A eller C vänd rätt upp och varannan gång, rid skänkelvikning till höger och varannan gång rid skänkelvikning till vänster. T ex om du rider skänkelvikning till vänster, direkt när du kommer ut på spåret fattar du höger galopp. Hästen har då lättare att fatta korrekt galopp då bakbenen är under sig och på detta sätt på fram det korrekta yttre bak som börjar galoppen. Galoppera ett halvt varv ca, sakta sedan av till trav samt vänd rätt upp igen för att rida skänkelvikning till höger och fatta vänster galopp när du kommer ut på spåret.
Har du en häst som tänder till ordentligt? Då kan du prova att rida skänkelvikningen både med och utan mycket tvärande så att du inte kommer ut vid exakt samma punkt hela tiden.
Men tänk på att ni måste rida fram. Även i en halvhalt ska tanken vara FRAMÅT!

Lycka till!

Andreas Helgstrand med Blue Hors Matiné

Väldigt vackert ekipage och vilken trav! Visst är detta ett äldre klipp men väl värt att se!






Fårrapport

Ja vår lilla 6:a (som fåret heter) mår inte så mycket bättre. Dock trodde vi att det hade vänt då hon i över ett dygn drack och åt med god aptit. Men nu vill hon inte dricka längre, trots att vi går ut flera ggr per dag och tvingar i henne vatten och vätskeersättning. Sambon ska ringa en jättestor fårbonde och höra sig för vad det kan vara.
Betet är helt slut till fåren så tänk om hon har ätit ngt giftigt?
Men vi har pratat om att separera fåren så att de stora "mobbarna" dvs 2 ryatackor och en ryabagge får gå kvar i vinterhagen så flyttar vi de andra till sommarhagen. Nu när man har kunnat och klämt och känt på de som står inne börjar man inte att de som är ute förmodligen är rätt smala....

Vilken häst! Blev alldeles tårögd!






fredag 30 oktober 2009

Tempoväxlingar

Tempoväxlingar är verkligen superbra att använda för att öka smidigheten hos hästen, få den till att bli lyhörd för ryttaren samt få ryttaren att kombinera sin hjälper! Eftersom du måste driva så mycket så att hästen inte saktar av men samtidigt bromsa så mycket så att hästen inte springer ifrån dig.

Så testa dig själv;
  • Hur långsamt kan du skritta utan att hästen stannar? (tänk dig att ni ska smyyyyga fram, ta ett steg i taget)
  • Hur fort kan du skritta utan att börja trava?
  • Hur långsamt kan du trava utan att hästen bryter av till skritt?
  • Hur fort kan du trava utan att börja galoppera?
Se till att inte mesa utan våga ställ krav!
Jag brukar tjata på mina elever så deras öron nästan trillar av men det tål att sägas igen,
STÄLL HÖGA KRAV KORTA STUNDER!

Lycka till ;-)
Född 1994

e: Páfi fra Kirkjubæ

u: Kolla fra Kópavogi

ue: Hrafnkell fra Ólafsvöllum

Kvika är ett av våra avelsston, som är helt svart. Hon har eksem men har hos oss är hon nästintill symptomfri så det är inte helt negativt att inte ha några träd... Kvika är jättesnäll och rida och ska sättas igång nu ordentligt. Hon är i år betäckt med Pontius frá Haeli.

Hämtade ny häst

Var med en av mina elever idag för att hämta hennes nya islänning.
Hon bestämde sig för att hon ville köpa en häst till men att det skulle vara en snäll, väluppfostrad gentleman då hon har varit med om lite olycksamma händelser med hästar som inte har varit helt lämpliga...
Efter ett visst letande så hittade jag honom och när jag presenterade dem för varandra så blev det kärlek vid första ögonkastet! Det är så roligt när man hittar så rätt!
Och ändå tvingade ägaren henne att rida och hon var rädd men så bra det gick!
Vi åkte alltså och hämtade honom idag och han var så snäll, tvekade max 10 sekunder innan han gick in i transporten och då har han inte blivit lastad på 7 år!
Väl hemma så efter lite nosande på hennes två ston (en shettis och ett jättefint islandssto) i varsin hage så struntade de i varandra, då öppnade vi mellan hagarna och de bara tittade på varandra, nosade kort på varandra och sedan började alla tre beta. Inget skrik, inga sparkar - ingenting. Bara ren harmoni!
Så varmt lycka till med honom, jag tror att ni kommer få ett toppenliv tillsammans!

torsdag 29 oktober 2009

Volter


En väldigt bra övning är att rida volter på en 8:a. I början rider du större volter för att sedan kunna göra mindre volter allt eftersom du och hästen börjar bli varma och mjuka. Övningen är jättebra eftersom du får träna dig i all rida båda varven, att bli mjuk och inte rida så mycket med händerna/tyglarna utan hitta följsamheten med din sits.

Dock vill jag påpeka att inte sitta och rida volter ett helt ridpass. När jag använder mig av denna övning brukar jag använda den som en av övningarna vid uppvärmning i upp till 10 minuter och sedan som nedvarvning i upp till 5 minuter, för att stämma av om hästen är lösgjord, följer mig och om det har hänt något sedan uppvärmningen.

Lycka till!

Sjukt får!

Usch vad det är jobbigt med sjuka djur... Har ett får som mår jättedåligt. Har haft världens diarré i några dagar och idag kan hon inte resa sig upp och gå då hon är så svag. Får massor med vätskeersättning och tvingar upp henne regelbundet. Igår var veterinären här och gav henne selen, b-vitamin och antibiotika, Antibiotika har hon fått idag också. Men vi får se, jag hoppas det vänder annars måste vi ta ett väldigt jobbigt beslut. Dessutom är hon så himla mager men hon äter och dricker och det måste ju ses som ett friskhetstecken iallafall. Ja jag håller tummarna!

Det här med hästar och rädsla del I

Alla som har ridit och hållit på med hästar under en längre tid har alla någon gång blivit rädda. Det kan vara att man ridit en häst som har blivit rädd för någonting eller och hoppar till eller skyggar till, stegrat, bockat, skenat, vägrar vid ett hinder eller springer förbi, bits, sparkas eller trampas. Det är klart att vi måste ha respekt för hästen då det är ett stort och tungt djur men att låta den hälsosamma respekten bli till rädsla blir lätt en ond cirkel. Vissa ryttare kan komma över en del av sin rädsla enbart genom att byta häst men det blir lätt att man sitter och väntar på att hästen ska bli rädd för något och eftersom hästen känner din rädsla kommer han eller hon högst troligt bli rädd, pga dig, vilket blir till en enda ond cirkel.

Självfallet finns det en större risk att en ovan ryttare blir rädd än en erfaren. Även övervikt kan påverka ryttarens balans, kroppsuppfattning samt smidighet i sadeln och i vissa fall vara en bidragande orsak till varför en ryttare kanske trillar av. Därför är det av yttersta vikt att träna först och främst avslappning men även balans, sitsen och kroppsuppfattningen vilket ger dig som ryttare ett större självförtroende när du kan reda ut situationer utan att trilla av.

”Att vara avslappnad utan att vara slapp. Att vara avspänd utan att vara spänd.”

Kyra Kyrklund

Hur hopplöst det än känns, kom ihåg att det går att komma över din rädsla, allt går bara man vill!

Eidfaxi från Bernalt

Född 2006, valack

e: Torsteinn fra Tjotanda

u: Dama fra Skammbeinsstödum

ue: Stigandi fra Hvolsvelli

En av de första islänningar jag köpte var Eddie, han var då precis 2 år fyllda och knappt hanterad. Dock har han ett hjärta av guld och har en personlighet som långben ;-) Han är en häst som hela tiden vill vara med och är mister nyfiken! Förrutom för vattenslangar de är lite läskiga...
Om några månader till våren ska vi börja hänga på honom då han är 4 år. Har inte jättebråttom med honom då han är valack och relativt liten i storleken.
Han är Isabell till färgen men blir i stort sett vit på vintern och riktigt creamfärgad på sommaren
Det enda nackdelen som Eddie har är hans fölpannlugg som är ett riktigt afrokrull! Jag som vill att han ska få en "normal" pannlugg!

Dessa islandshästar!



En av de första gångerna jag provade islandshäst. Året efter min ridolycka är det (2002) och jag var rätt rädd men ser jag inte lycklig ut?

onsdag 28 oktober 2009

Kul att du har hittat hit!

Här kommer du att hitta information om mig och mina hästar men jag hoppas även du skall fina flera nyttig träningstips till häst etc!