fredag 4 mars 2011

Omöjlig att hantera eller rida, dessutom spränger han staketen!

Fick ett brev som löd;

Hej och tack för en trevlig blogg!

Jag har problem med min valack. Han är 8 år, 180 cm hög och jag vet inte speciellt mycket om honom annat än att han flyttade hemifrån sommaren 2010. Jag köpte honom i november 2010 från ett försäljningsstall och de vet inte särskilt mycket om honom heller. Han är inte speciellt mycket riden. Fram till januari var han i princip omöjlig att rida på, han var otroligt spänd och rädd och fick panik av att ha någon som satt ovanför (ljud+rörelse). När jag efter en månads vila (slutet på dec-jan) satt upp första gången var det som om allt bara hade släppt och han gick hur bra som helst att rida på, inte ett dugg rädd. Kanske hade han landat lite och kände sig mer hemma? När jag sedan en dag ca 2 v senare skulle rida igen var han spänd vid uppsittningen men jag tänkte att han skulle lugna sig snart. Det hade under natten blåst storm och fortfarande blåste och snöade det lite. Jag red iväg och han kändes något spänd men inte alls på samma sätt som innan. Rätt som det var kom en vindpust och sen stack han. Det är på samma sätt han reagerade innan årsskiftet, med att bara skena iväg tills jag ramlar av. Efter det var han otroligt stressad.
För övrigt är det inte bara ridningen som det varit problem med, även fånga i hagen, lägga på täcken, tränsa, sätta på grimma, flytta sig för tryck etc. Han är rädd för yviga rörelser och om man ställer sig på något så att man kommer upp en bit från marken och även om man höjer en hand eller något. Täcken är livsfarliga, men det går bättre än när han kom till mig. När jag fick honom gick det inte heller att lyfta hovarna på honom. Från att det första veckan tog 2 h varje dag att lyfta alla fötterna en gång till att nu kunna lyfta de helt utan problem, det känns som om jag gjort ett framsteg i alla fall.. Han är väldigt avvisande och inte ett dugg intresserad eller nyfiken på vad man gör. Senaste månaden har han dessutom börjat spränga staket. Det började med att han reste sig när han lekte med en häst på andra sidan staketet och landade på det. Därefter har han sprungit igenom grindar och bara gått igenom staket. Han bryr sig inte ett dugg om el. Jag känner att man inte riktigt får kontakt med honom, han bryr sig inte och lyssnar inte.. Kort sagt ingen respekt. När han nu dessutom totalt tappat respekten mot staket och elband/tråd så känns det ganska hopplöst. Jag tragglar själv en hel del med NH-övningar men känner inte att jag når fram. Vad ska jag göra? Vem kan jag ta kontakt med och få hjälp av? Har googlat (och frågat bekanta) men tycker det är svårt att veta vilka som är seriösa och som kan hjälpa mig med just mitt problem (ledarskap?). Vet du någon eller några runt Uppsala-trakten?

Hej! Jag svarar dig på ungefär samma sätt som en tidigare fråga jag har fått men har gjort om svaret lite så att det ska passa dig/er.
För det första, det var ingen liten häst du har hittat :-) och jag förstår att det måste vara väldigt jobbigt med en sådan stor häst som inte har någon respekt för dig, självklart kan en shettis orsaka lika mycket problem men storleken kan också kännas väldigt skrämmande/avskräckande.

Mitt första påpekande är att han har garanterat ont och som min mentor säger; Hästar får också blåmärken, de syns bara inte. Så han måste gås igenom av en kiropraktor eller equiterapeut.
För det dyker en så enkel sak upp som vad för foder får han och hur mycket? En sådan här häst ska helst inte ha något kraftfoder utan helst enbart grovfoder (hö/hösilage) i större mängd istället.

Angående ditt problem med att han har börjat spränga eltrådar och staket dyker en fråga direkt upp i mitt huvud. Har det blivit någon förändring i stallet där hans står? Har det kommit någon ny häst eller har någon häst flyttat? Vem går han med i hagen? Jag skulle analysera omständigheterna kring att det började så tror jag att svaret finns där någonstans för jag får en känsla av att han är olycklig.

Jag vet speciellt en person som verkligen skulle kunna hjälpa dig men tyvärr bor hon i Skåne (och det är ju några mil från Uppsala) men ska kolla runt lite vad jag vet för duktiga människor där uppe. Skulle du ändå vara intresserad av att lämna iväg honom så tar Ann Lindberg (den främsta jag kan rekommendera) http://www.hästpedagogen.se/ emot hästar och jag kan GARANTERA att du kommer få resultat! I annat fall ger jag dig personligen pengarna tillbaka :-)

Tillbaka till ditt problem; Jag skulle råda dig att börja från marken, för löser man inte problemen på marken så kommer de aldrig försvinna när du rider. Din kille har troligen haft människor omkring sig som har låtit honom ta över och inte varit någon tydlig ledare (även om jag inte tycker om det ordet).
Ditt jobb blir att du ska bli en tydlig människa som ger honom trygghet. Hans hispighet visar att han inte är trygg utan måste hela tiden måste ha koll på omgivningen, söka efter faror etc och tyvärr är du då i vägen ibland....
Du måste ta kontrollen här, genom att kräva att han ska lyssna på dig (självfallet utan någon typ av våld) och för att göra det krävs det att du är EXTREMT påhittig, med en sådan häst kan du inte stanna upp och fundera på vad du ska göra härnäst utan du måste ha en plan redan klar framför dig. Planera exakt vad du ska göra, när du ska göra det och vad du ska göra om han gör si eller så, har du gjort en sådan planering är du också mycket mer tydlig vilket kommer avspegla sig på din häst och det ni gör. Du måste vara närvarande varje sekund med honom och när du är det kan du kräva att han ska vara det med dig också.

Om du har en rundcorall eller ridbana (som han inte spränger) släpp honom lös där och bara umgås med honom, lek med honom, arbeta med att få hans uppmärksamhet, få honom att följa dig, stanna när du stannar, gå när du går, backa när du backar etc. Detta gör du bara genom att umgås med honom och kommer ta mycket tid, men skyndar du långsamt och kan tillbringa mycket tid varje dag med honom kan du troligen göra detta grundläggande arbete på en vecka. Går lika bra att göra i hagen men då kan det vara vissa störningsmoment i form av andra hästar.

Ta i början att arbeta honom mycket hemmavid. Senare kan du börja promenera med honom eller tömköra honom ute men tills han är trygg med dig och du inte har sällskap ute så skulle jag de första veckorna ta det säkra före det osäkra och hålla mig där han är någorlunda trygg.

Träna på att gå, stanna, backa när du leder honom (med grimma och grimskaft denna gång). Sätt upp en hinderbana med slalom att gå mellan, bommar att gå över, trånga passager att gå mellan eller vända i, lägg bommar att backa ut, enbart din fantasi sätter gränserna! Gör massor med sådana här "uppgifter" som ni ska lösa tillsammans, ert samspel kommer öka och du kommer bli en trygg punkt för honom som kommer visa att vi löser det här tillsammans! Var tydlig och konsekvent.

Lägg även in saker som tömkörning, löshoppning etc så att han får ur sig sin överskottsenergi och kan arbeta på rätt sätt samtidigt som han kan bli trött inte bara mentalt som i tidigare övningar utan även fysiskt.

Angående problemet med pall vid uppsittning och livsfarliga täcken:
För att lösa det problemet måste du skapa nya bra bilder hos honom. Med täcket kan du jobba inomhus om han är tryggare där. Smek, klia och klappa honom där täcket ska ligga för att förbereda honom. Gå emot honom med täcket, står han inte still, följer du bara efter med täcket och väntar tills han står still då går du ifrån honom någon meter, gör om massor med gånger tills han står still helt avslappnat. Sedan är det dags för att lägga täcket över manken/ryggen och arbeta på samma sätt för att sedan sätta på täcket. Gör om detta massor med gånger tills han är avslappnad och står still. Att gå ifrån hästen är berömmet, då får den vila och slipper arbeta. Jobba på samma sätt med pallen, ställ pallen vid sidan om honom. Går han iväg följer du efter och när han stannar går du ifrån honom. När han sedan står still så kliv upp på första steget på pallen, står han fortfarande still kliver du ner och går iväg från honom. Träna sedan på att stå en längre stund på pallen och att kliva högre upp på pallen på samma sätt. När allt detta görs med en lugn och trygg häst så kan du börja hänga lite över ryggen på honom eller börja pilla med stigbygeln (då kan du alltså ha honom sadlad) som om du skulle sätta foten i stigbygeln.
Går han i från dig, följer du bara efter och fortsätter, står han still gör du din grej och går sedan därifrån i några sekunder. Ställ höga krav med korta stunder samt börja från början!
Ofta vill man hoppa över de första bokstäverna i alfabetet eftersom man tycker att -Men jaja det kan ju min häst, det är ju inte där mina problem sitter! Men sitter inte ABC varför skulle MNO då fungera?
När jag säger att du ska gå iväg från din häst, rekommenderar jag att du har ett långt grimskaft så att du kan gå ifrån några meter (men fortfarande hålla i din häst). Jag kan varmt rekommendera att du köper/hyr eller gogglar på tex Youtube efter Monty Roberts (förväxla honom inte med NH!) så kommer du förstå hur jag och många andra (samt Ann Linberg jobbar).
Jag hade en häst som jag red för två år sedan som man inte hade kunnat sitta upp på via pall under 5-6 år och han var livrädd för pallar. Men genom att göra som ovan kunde jag sitta upp via pall på en lugn stabil häst som stod helt still efter bara 10-15 minuter!

Tänk på några viktiga saker! Titta honom aldrig rakt i ögonen när han stressar upp sig, se till att du hela tiden är lugn och håller nere din puls samt adrenalin nivå. För detta läser hästar av lättare än vad man kan tro....

Ge inte upp, utan ha tålamod och se till att hela tiden sysselsätta honom, för han behöver vara här och nu med dig mentalt istället för att ta ansvar för alla och allt som händer runtomkring. Sist men inte minst beröm honom jättemycket för minsta lilla framsteg han gör i rätt riktning!

När du sedan kommer upp i sadeln igen om några veckor kommer du se att massor av problem har löst sig men om du inte redan har gjort det så gå igenom honom både kroppsligt (typ kiropraktor eller equiterapeut) och tänderna (veterinär) så att han inte har ont någonstans i kroppen eller har problem med tänderna tex skav av tänder, vargtand etc.

Lycka till, det här kommer ni fixa tillsammans!

torsdag 3 mars 2011

Min häst går bakom hand!

Fick ett brev som löd;

Hej, Tack för en super bra blogg!! Det du skriver har verkligen suddat ut mina frågetecken ang, olika grejer inom hästar.
Men det jag undrar är, min häst får bakom hand och han vill verkligen inte jobba. jag gör verkligen allt möjligt för att han inte ska kröka aldelles för mycket på nacken men gör det iallafall. Jag har även försökt att sänka handen och driva på när han gör så då travar han bara iväg och tar upp huvudet. Har du något tips på hur jag kan göra? för jag vill verkligen inte att han ska få ont utav det.
/Emilia

Hej! Tack för ditt beröm :-)
Det finns lite olika typer av tips när det gäller en häst som går bakom hand. Oftast går de i ett för lågt grundtempo så att driva på och öka tempot ska du definitivt göra. Han tar upp huvudet då eftersom han förlorar sin balans och "trygghet".

Rid mycket tempoväxlingar samt igångsättningar och avsaktningar för det gäller att din häst sätter igång bakdelen dvs motorn, då kommer formen komma som ett brev på posten.
Ha ett bättre grundtempo när du rider så att både du och din häst tänker framåt! Skulle han ända "knäppa av" och gå bakom hand så kan du höja handen något men annars skulle jag försöka rida honom lång och låg så att han verkligen sträcker ut överlinjen och följer din hand.
Ditt mål är att han ska följa din hand oavsett om du vill ha honom låg eller i hög form, ta hjälp av volter, serpentiner så att du får honom att riktigt forma och böja sig också.
I början kommer det nog kännas jobbigt för du tar honom ur hans (och kanske din) "comfort zone" och ut i det okända där han inte är lika stark men det gäller att ha mycket tålamod, vara tydlig och konsekvent.
Ett annat bra tips är att rida mycket över bommar och cavaletti för då måste din häst tänka framåt samt använda rumpan + ryggen och har då svårt att knäppa av.
Vad du än gör så rid inte med några hjälptyglar som inspänningstyglar eller graman, oftast är de den stora boven som "lär" hästarna att gå bakom hand.

Var noga med din sits och hand så att du hela tiden är i balans samt har en stadig jämn kontakt i tygeln och som jag alltid säger beröm mycket när han gör rätt!

Ha tålamod och lycka till!

onsdag 2 mars 2011

Min häst bara sticker!

Fick ett brev som löd;

Hej! Jag har en föredetta travare. Han har gått på travet i ca tio år. Och jag har haft han i fyra år. Han är nu 19 år gammal och pigg som en unghäst!
Men vårat promblem är att han är väligt pigg och stressad i skogen, och jag kan inte få han i galopp. Antingen så börjar han stortrava eller så sticker han i galopp och det går väldigt väldigt fort då. Han är mycket värre i sällskap med andra hästar. "tävlingsinstikten" sätter verkligen i.
I Paddocken är han hur lugn som helst, lite svårare att fatta galopp i höger. Nå tips på de ? Och hur kan jag få han att bli lugnare i skogen och kunna galoppera samlat som han kan i paddocken.

Tacksam för svar !! :)
MVH Louise

Hej! Jag skulle vilja svara dig på samma sätt som en tidigare fråga ang att träna galoppen på travare men har gjort om svaret lite så det ska passa dig/er!

Jag har själv ägt fd travare och vet vilka underbara hästar de är, så skatta dig lycklig ;-)
Det som är problemet med dessa underbara hästar är just galoppen och att balansera upp sig på volter, böjda spår och dylikt. Det man måste förstå är hur travare tränas, de får INTE galopperas, någonsin och tränas enbart att gå rakt fram vilket då ger en mycket att arbeta med. Dessutom har din travare gått på banan i 10 år vilket gör att han måste ha en otrolig tävlingsinstinkt för att kunna ha hållt i så många år och denna instinkt som har växt sig stark i så många år kan ta lång tid att dämpa!

Longera ibland och träna in galoppen men rösten som du skriver och om du har möjlighet så börja löshoppa henne. Bara ett enkelt hinder i början men så att han får springa på ordentligt på hela ridbanan (utan ryttare) och vid hoppning är det lättare att det blir några steg i galopp efter hindret när han är tvungen att hoppa ett hinder. Dessutom tvingas hon att arbeta med ryggen vid löshoppning och det är ngt travare behöver då de ofta går med höga huvud (pga uppkäket) och sänkt rygg när de körs. Dessutom gör det inget om han brallar iväg på ridbanan :-) Fixar han detta utan problem kan du sätta upp lite svårare kombinationer, höja lite eller ha studs beroende på hur erfaren du är av att löshoppa hästar.

Det du måste ha är tålamod, det är inte omöjligt att det kan ta några månader innan han kan galoppera lugnt i skogen. I början skulle jag inte galoppera honom alls ute utan däremot träna mycket dressyr i skritt och trav ute i skogen. Grunden för att du ska kunna rida en samlad galopp är träning (dvs dressyr), träning och återigen träning!
Det är också oerhört viktigt att du är avslappnad och lugn i din sits när du är ute och rider. Det är så lätt att vi börjar dra och slita i våra hästar när de sticker och både travare och galoppörer tränas genom att ju mer vi "drar" i munnen på dem desto fortare ska de springa (de hittar sin balans så), när man vill att de ska sakta av så släpper man tygeln/tömmen. Så träna mycket på förhållningar dvs att ta och ge så du inte blir hängande/dragande i tygeln. För ur den synvinkeln gör din häst som du vill fastän du vill något annat.......

Så fortsätt precis som du gör, var tydlig och konsekvent samt ha tålamod. Sist men inte minst överös honom med beröm för minsta lilla framsteg eller lugnt galoppsteg, så att han verkligen förstår att han har gjort rätt! Du kan aldrig ge för lite beröm!

Lycka till!

tisdag 1 mars 2011

Ska jag sälja min häst?

Fick ett brev som löd;

Hej! Jag behöver ett råd! Vet varken ut eller in och grubblar snart ihjäl mig....
Jag har hållit på med andras hästar i cirka 20 år och har haft förmånen att dela mitt intresse med min dotter som nu är 16 år. Efter flera år som medryttare, halvfodervärdar etc så tog vi ett halvblod på foder sommaren 2009. Vi fäste oss snabbt vid denna härliga individ och i mars 2010 blev hon äntligen vår! Vi delar ridningen ganska rättvist, men min dotter har nu utvecklats så mycket i dressyren att hon vill börja tävla på lite högre nivå än vad vår häst klarar av. Hon har inte de fysiska förutsättningarna till detta, men gör allt hon kan för att vara till lags. Nu till problemet: Hästen är tekniskt min=jag betalar allt. Vi delar på ridning och jobb. Hästen är min drömhäst och passar mig på alla vis, utom just hennes kapacitet i dressyren, vilket jag nog kan förlika mig med eftersom jag älskar henne och trots allt inte har tävlingsambitioner. MEN min dotter måste byta häst för att fortsätta utvecklas. Nu rider hon inte gärna vår egen häst i dressyren utan tar varje tillfälle i akt att hjälpa till med andras hästar, vilket inte ger den kontinuitet och den utveckling hon behöver. Jag har inte råd att ha två hästar. Ska jag sälja min/vår häst för min dotters utveckling??
Undrar en rådvill mamma

Hej!
Förstår verkligen att det känns jobbigt och det är jättesvårt att tala om för dig hur du ska göra, för det är ju bara du som vet hur du känner....
Men trots att jag absolut inte vill eller kan tala om för dig hur du ska göra så ska jag försöka ge dig några förslag.
Hur viktigt är det för dig att utvecklas och komma vidare? Eller är du nöjd som det är med din häst?
Förstår självfallet att du inte har råd med två hästar men ett alternativ är att ni hittar ett bra stall eller tränare i närheten där din dotter kan få rida gratis. Är man bara duktig brukar man få tävla och kunna kvitta jobbet man lägger ner mot lektioner. Vill man utvecklas och komma vidare när man själv inte har enorma summor pengar på banken är det här den vägen man går, dessutom är det ofantligt lärorikt. Speciellt aktuellt är det med Angelica Augustsson som vann Världscupen i Göteborg Horse Show i helgen. Hon började på samma sätt!
På detta sätt skulle din dotter kunna komma vidare och få rida bra hästar utan att det kostar dig en krona och du kunde behålla din älsklingshäst. Personen i fråga kanske tom erbjuder stallplatser så ni kan ha er häst på samma ställe?
Jag började också på detta sätt, red andras hästar och hade dem som mina egna, tränade och tävlade. När jag hade visat framfötterna efter några år, började jag tom få betalt för det jag gjorde :-)

Skulle du känna att nja jag vill nog utvecklas lite mer då kanske det är lämpligt att sälja er häst och söka efter en som har mer kapacitet. Men vad du än väljer, så låt det mogna inom dig och förhasta dig inte. Prova att ta ett beslut mentalt och smaka på den karamellen i några dagar, hur känns det, känns det okej, kan du förlika dig med tanken eller inte?

En ytterligare sak man ska beakta är att din dotter är 16 år, vad händer om ni köper en ny häst och din dotter har hittat mer spännande saker i livet än hästar om ett år? I första hand måste det ju vara en häst som passar dig, för även om din dotter kommer fortsätta med hästar är hon ju i en "riskålder".

Lycka till, det kommer lösa sig det är jag säker på!