lördag 21 augusti 2010

Ahhhhh besöksräknaren har pajat!


Har haft besöksräknare via webbverktygen men har inte lyckats komma åt deras sida på länge nu och senaste tiden har även räknaren på min sida försvunnit! De måste ha lagt ned *grrrr*! Helt sanslöst hur jobbigt det känns när man inte har kunnat kolla hur många som har varit inne etc. Jag vet vilket i-lands problem, eller hur!
Nu har jag iallafall fixat en ny räknare, krävdes lite html korrigeringar etc för det går ju knappt att få tag på en räknare som visar statistik (såsom besökare per dag/vecka/månad och totalt) utan de visar bara totalt antal besökare och är så fruktansvärt fula. De få räknare som finns med statistik visar ju ingen statistik på ens egen sida utan då får man hela tiden gå och kolla in deras hemsida vilket jag inte hade ngn lust att göra! Nu är den igång iallafall, inte världens snyggaste men den funkar! Tyvärr har jag tappat alla antal besökare, lyckades bara se det totala numret men tänk att jag har haft över 12500 unika besökare under denna tid! Det tycker jag är väldigt bra för en opretentiös blogg som skrivs bara för att det är kul och kul har jag verkligen haft!

Varning för starka bilder och en riktig jubelidiot!

Det här är en av de värsta träningsmetoder jag har sett, blir så arg och upprörd. Ville inte ens titta på den för att jag visste att jag skulle bli så ledsen. Velade sedan länge på om jag överhuvudtaget skulle lägga upp den här på bloggen så ni själva får se och till slut bestämde jag mig för att göra det. Vi kan inte blunda för dessa hemska metoder utan vara medvetna om dem samt göra ett ställningstagande att så tänker jag ALDRIG behandla min häst!
Jävla idiot helt enkelt!!!!!!!!

Uppläggning av träningsprogram!

Fick ett brev som löd;
"Jag har en isiskille som blir 6 år nu i aug (04). Han är inte "töltsatt" Jag köpte honom i februari i år och jag vet inte hur mkt inriden han egentligen är men han är riden två omgångar hösten 07 och sen igen hösten 08. Han var hingst fram till april 08. Vet som sagt inte hur mkt det blev gjort med honom han var iväg första omgången på inridning men var tydligen inte så hanterbar då så dom kom aldrig utanför en korall. Och andra omgången så var han hemma hos förra ägarna och då red dom bara på en grusplan men gjorde inte så mkt med honom. Så han hade aldrig varit ute i skogen innan. Han vilade sen vintern och när jag tog hem honom i feb så skulle jag börja sätta igång honom och fortsätta med honom. Promenerade och tömkörde mest. Var ut i skog och mark från början utan problem. Har inte haft några hanteringsproblem med honom.
hur som
I maj så tog jag ut en fysioteraput för jag hade märkt att allt inte riktigt var som det skulle. Han blev även påflugen av en annan häst som skulle slåss med honom så det gjorde det han redan hade lite värre. Han hade ont i Hals, upp från frambenen (han hade hemska hovar som var boven där) rygg, rumpa. Så sen slutet på maj fram till slutet på juni var det bara promenader och tömkörning i skritt som gällde. Från slutet på juni så blev det in med uppsuttna skrittrundor och sen från igår så var det dags att börja med lite trav och så igen. Den 30 är det dags för hans 4 behandling. Han är som en helt annan häst nu.

Men:
Nu ville jag ha lite tips och råd hur jag ska gå vidare med allt detta i bagaget.
Han har en stark travare och har inte självmant visat någon tölt (men förståligt med allt de onda han hade i kroppen.)
Han är passtakig i skritt och ibland även i traven men de blir bättre när han mjukat upp sig. Men det finns där.
Galoppen det lilla jag hunnit med av den kände jag i våras var hans starkaste gångart.
Hans underhals visar ju upp att han inte är riden med någon överlinje och den försöker vi ju hitta och stärka.

Hur tycker du jag ska lägga upp:
igångsättandet nu med trav, galopp? Han har som skrivet innan hållts igång i skritt hela tiden.
För att bygga upp hans muskler och stärka honom och hans grundgångarter och för att så småning om försöka hitta tölten?"

Svar;
Hej!
Skönt att ni har kommit igenom alla bekymmer och att han är som du säger "en nya häst"! Mitt råd är att börja träna honom ofta men korta stunder, dvs kvalitativ träning i kanske 20 minuter plus uppvärmning och nedvarvning.
Gör mkt lösgörande övningar så att du stärker överlinjen, får honom att arbeta rätt och gör han det bygger han ryggmuskler samt avslastar frambenen.
Lösgörande övningar är tex skänkelvikningar, öppna, sluta, framdelsvändningar, bakdelsvändningar etc. Nu förstår jag att ni kanske inte har kommit så långt som att kunna rida öppna på en hel långsida utan rid lite skänkelvikningar tex från och till spåret eller från sida till sida på vägen när du rider ut, ni avgör själva svårighetsgraden. Rid på en volt och flytta ut rumpan några steg, rid vanligt på volten och flytta rumpan igen. Testa dig själv och "lek lite", kan du hålla framdelen på spåret men bakdelen innanför eller tvärtom? Kan du placera både framdelen och bakdelen var du vill? Alla dessa övningar görs företrädesvis i skritt men flytta bakdelen på en volt kan du senare även göra i trav. Använd samma tänk på hans hals, kan du placera och böja samt ställa hans huvud/hals och placera det var du vill? (Nu gäller det att släppa lite på den korrekta handställningen och våga bredda händerna och leda/visa vägen!) Kan du tex på en volt ställa honom mer än vanligt innåt men att han ändå går kvar på voltspåret? Det är gymnastik! Här gäller det till att få igång rörligheten i kroppen, få honom att bli mjuk så att han kan söka sig framåt nedåt samt stretcha ut överlinjen. Att han blir följsam så att du kan rida på tyglar som är som sytråd.

På ridbanan skulle jag stärka honom i skritt och trav först och främst. Redan när du skrittar fram på långa tyglar rid alla möjliga vägar och kringelikrokar samt led med tyglarna så att han följer din hand och lösgör sig. Rid sedan mycket volter, kringelikrokar, 8:volter, serpentiner, byt varv etc i både skritt och trav. Träna på att öka och minska tempot samt igångsättningar och avsaktningar. Trava tex bara några steg och sakta av till skritt, skritta några steg och sedan upp i trav igen. Tänk bara på att det är riktigt jobbigt för hästen och mjölksyran kommer fort! Ryggningar är också bra för överlinjen då hästen måste få under sig bakdelen.
Detta skulle jag göra 4-5 dagar i veckan så kommer du se resultat fort! De andra 2-3 dagarna rider du ut och kan träna samma sak igentligen. Har du backar där du rider ut? Isåfall skulle jag galoppera upp för dessa och sedan skritta nedför. När du skrittar nedför så samla ihop din häst och öka drivningen så borde tölten komma väldigt lätt. Skulle han även bli väldigt laddad när du rider ute kan du samla och öka drivningen så borde tölten vara nära till hans där med. OBS denna tölt är mycket långsam och inte någon tölt i friskt tempo! Utan här stärker du musklerna och takten och lägger grunden på töltträningen.
Men till att börja med innan din häst har fått styrkan så skulle jag hålla galopp och tölt till ridningen ute. Och viktigast av allt, glöm inte att ha roligt!
Håller tummarna för er! Lycka till!

Jag har överlevt första veckan!

Känns skönt att jag har överlevt första veckan på jobbet! Arbetskamraterna är dundermysiga så jag trivs som fisken i vattnet även om vissa ungar försöker testa en till bristningsgränsen men så är det ju alltid de ska markera revir, testa oss för att se var gränserna går och vad de kan komma undan med etc.

Har flera fråga ryttarcoachen frågor som ligger som jag har lovat att svara på men inte hunnit så det ska jag sätta mig med nu! Annars blir det att lägga på sista raden på taket till lösdriften samt sätta upp alla målade plankor på väggarna...

Ska ta och gå igenom Katten riktigt ordentligt idag också då hon har fått vila strax över en vecka nu. Hon mådde inte riktigt bra när hon kom hem utan var plötsligt skygg om öronen och kändes helt knäckt! Tror att hon har riktigt ont så vi ska gå igenom henne med värmekameran och sedan boka tid till kiropraktor.

onsdag 18 augusti 2010

Vad har jag då lärt mig?

Håll huvudet kallt i alla lägen!
Hästen är din spegel!
Ignorera dåligt beteende!
Ställ inga frågor du inte vill ha svar på!
Jobba på hästens nivå!
Tro på dig själv och metoden!
Stand your ground!
Walk your Talk!
Make it happen!
Ha roligt!

Hästpedagogen Ann Lindberg´s kurser ger mig alltid lika mycket, även om det är likadana hästar med samma problem så är inga hästar likadana och det finns inga problem som är samma som några andra. För övrigt är det levande djur vi håller på med och inte robotar, det är ju det som gör det så intressant! Att kunna möta problem på olika sätt och hitta lösningar som passar just den individen. Som ryttarcoach jobbar jag på samma sätt med olika mentala problem, sitsproblem eller kommunikationsproblem vid ridning. Det är så underbart att hitta ett sätt att arbeta med hästen på samma sätt!

Det underbara är att jag verkligen känner att jag kan applicera all denna kunskap på mitt arbete. Med ovanstående ledord (kan ju byta ordet hästen med elever) så kan jag arbeta på samma sätt med mina ungar i skolan. Trots att jag bara har varit 5 dagar på min nya arbetsplats och att jag fick träffa alla nya barn för första gången idag känner jag ett otroligt lugn! Jag känner mig trygg i mig själv och i min roll med barnen! Vad livet blir så mycket enklare när man får ett sådant samspel! Så förrutom en snal snygg kropp och lite mer pengar på banken, vad mer kan man önska sig?

söndag 15 augusti 2010

Hästpedagogen Ann Lindberg

Lite filmer ligger nu uppe på youtube och facebook som sagt och här kommer lite bilder från helgens äventyr ;-)


Kolla in min you tube kanal!

Glöm inte att gå in på http://www.youtube.com/user/ryttarcoach#p/a och kolla videofilmer från olika händelser och hästar med otroliga Hästpedagogen Ann Lindberg!