lördag 27 mars 2010

Vill tacka er alla läsare!

Tack för alla fina kommentarer både här på bloggen och som ni skickar via mail, det uppskattas verkligen och för mig är det roligt att skriva om ämnen som ni tycker är intressant och förhoppningsvis ska ni lära er något på samma gång ;-)

Har ni några frågor ni undrar, antingen om mig, mina hästar eller något ni behöver hjälp med så tveka inte att höra av er, jag finns här för er oavsett ålder, ras, kön eller inriktning!
Ni kan lämna en kommentar eller maila till info@ryttarcoach.se

Så återigen alla mina läsare tack! Ni värmer mitt hjärta!

Kurs med Linnea Vas med tema Sits

Då har jag spenderat nästan hela dagen på Brösarpsgården igen, denna gång med Linnea Vas som instruktör och ämnet var sitsen. Linnea är ett jätteduktig tjej som har ridit i landslaget sedan 3 år och som tidigare har jobbat för Anna & Magnús.

Det har varit en intressant dag, speciellt med tanke på att jag själv undervisar mycket, med fokus på sitsen och att få se någon annan undervisa om samma ämne. Det roliga var är att Linnea undervisade på samma sätt som jag med exakt samma information! Utan att jag hade vetat om det hade en av mina sitskurser sett precis likadana ut!
Så tyvärr har jag inte lärt mig något nytt idag men däremot att få sina kunskaper bekräftade, påminda samt uppdaterade, vilket är viktigt tycker jag!

Fokuset på sitsen låg på att känna sina 3 sitsben, ha den lodräta sitsen, hitta sin låga tyngdpunkt så att man har balansen i sadeln och att man ska använda sig av hela sin kropp när man rider. Dvs att man rättar upp sig, flyttar tyngdpunkten och sitter till ngt när man vill att hästen ska stanna. Hästen ska lyssna för små enkla hjälper och vara känslig samt lyssna på skänkeln, direkt. Sedan för att inte glömma att när man svänger eller rider på volter så ska en rotation komma i hela kroppen, att kroppen styrs dit man ska istället för att man viker sig i sidan och enbart rider med handen.

fredag 26 mars 2010

Kurs igen imorn!

Då var det dags för ny kurs, hos Anna & Magnús, en heldag med träningar om temat sits med Linnea Vas. Ska bli jättekul och spännande!
Kommer tyvärr inte vara med och rida (det är fullt i alla fall) och nu är ju fingrarna skadade.... Men jag ska vara Linnea´s hjälpreda så det ska bli jättekul!

Återkommer med rapport imorn om hur det var!

Har ni hört talas om något som heter lersnö?

Hemma hos oss har nästan all snö försvunnit bort men hemma hos mina föräldrar så är det hur mycket snö som helst kvar! Det lustiga är att det är hur mycket lera som helst tillsammans snö!
Jag menar snö och lera separat det vet vi alla vad det är och att det blir lerigt när snön smälter men detta, har ni sett ngt liknande? Kan säga att de bor ca 7 km ifrån mig.

Rapport från akuten!

Sent igår kväll kom jag då hem efter att ha varit på Novakliniken och fått remiss till röntgen. Så iväg till röntgen på sjukhuset, röntga, vänta där för att få ett besked om det var något eller om jag kunde åka hem. De kom och sa att det var ngt på röntgen så det var bara att gå ner till akuten dit en läkare skulle träffa mig. Från att jag kom in i ett besöksrum på akuten tog det 40 min innan läkaren kom!!! Vad är det för mening att ta in en patient om man bara ska sitta och vänta? Då sitter jag hellre ute i väntrummet med tidningar, utrymme, soffor, café etc.
Jaja läkaren kom till slut och berättade att jag hade några lösa benbitar i ringfingret, trots att jag har 10 ggr ondare i långfingret, lustigt. Men i långfingret så är sidolebanden uttänjda så fingret är väldigt instabilt. Så jag fick fingrarna tejpade då jag var på tok för svullen och måste röra på fingrarna så att jag får ner svullnaden.
Rolig torsdagkväll, not! Men fick lite pluggande i allafall då jag har tenta idag......

torsdag 25 mars 2010

Vill bara gråta....

Har så jäkla ont i min vänstra hand, kan inte sträcka på fingrarna och knappt bocka på dem. Är skitsvullen och lite blå/svart. Vill bara gråta....

Ringde till akuten men de vill inte ha in mig, nej jag ska gå till min ordinarie läkarmottagning. Ringde då dit men nej då låg deras datasystem nere så de kunde inte se journaler eller liknande men distriktsköterskan visste med bestämdhet att det inte fanns några akuttider. -Vad gör jag då? Tja jag fick väl ringa någon annan dag! Så jäkla arg och ledsen jag blev! Kanske jag överdriver lite för att jag har så ont med jag tycker det är rätt dålig stil!
Till slut sa hon att jag kunde ju prova att ringa Nova Kliniken i Ystad de har akutmottagning 17-20, hon gav mig inget nummer utan det fick ja dra ur henne....
Nu medan jag skriver detta ringde de från Nova, jag har fått en tid till 17,30 ikväll, det var ju i allafall något. Suck och snyft!

onsdag 24 mars 2010

Aktiv dag som slutade med smärta

Var uppe med tuppen idag (eller ja nästan), mockade, gjorde höpåsar, gjorde mat, skurade vattenhinkar och fortsatte sedan ute med att skura alla vattenkar och fylla dessa med vatten.
Sedan tog jag en sväng till min Mamma som fick förklara det här med likviditetsbudget, för att skynda hem till kunder i butiken. Och woops var klockan halv 4!
Cissi vårt gudasöta lamm är ett riktigt busfrö... Hon har lärt sig att ta sig ut ur sin box och tycker det är mycket mer spännande att utforska hela stallet än vara inne hos sin mamma. Skulle nästan kunna tro att hon har varit hund i sitt förra liv för hon springer efter en så fort man är ute i stallet.

Tänkte jag skulle ta minst Elfur och Tvista idag men Tvista kom först så jag tänkte att då tar jag henne först. Tog in henne i stallet (hon är ju fruktansvärt svår fortfarande att fånga) satte på en longerlina och tog ut henne på ridbanan, gjorde lite horsemanship övningar och det gick jättebra. Sedan tog jag fram en borste för jag tänkte att jag kunde borsta hästarna i det underbara varma vårvädret. Då blev hon plötsligt livrädd och slänger sig iväg, två av och mina fingrar kom i vägen.....
Jag lindar aldrig grimskaft eller linor om händerna och har alltid handskar men hade longerlinan ihopsamlad och på något sätt när hon drog iväg så drog longerlinan åt runt mina två fingrar. Jäklar va ont jag har nu! Kan inte räta ut fingrarna men kan böja dem så då borde ju inget vara brutet i allafall!
Sedan lyckades jag med en hand att stänga av en bit av ridbanan, och höll sedan på med horsemanship i minst en 30 min innan Tvista ens började vissa lite signaler som örat, slicka sig om munnen och sänka huvudet. Hela rann av svett! Sedan höll jag nog på och gick fram och klappade henne minst 50 ggr innan hon fick gå ut i hagen. Så det blev inget mer med någon annan häst... Nu ska jag försöka duscha!

tisdag 23 mars 2010

Lastträning av hästar - lite tips

Fick en kommentar som löd

"härligt med lättlastade! Har du några tips att dela med dig av? Min häst är j*vligt (om man får uttrycka sig så) envis att han inte ska på! När han väl är på så är de hur lungt som helst och av backar han som en pärla men på de ska han icke. 30-40 minuter är ju inte direkt nån hit om man ska iväg på träning/kurser eller framtida tävlingar. :S
(långt det blev. ^^)"

Så jag tänkte berätta lite om hur jag/vi brukar lastträna våra hästar!
För det första gör jag aldrig någon större grej av lastningen, att börja lasta samma dag som man ska iväg är inte det optimala utan det bästa är att börja träna när man inte ska iväg och har mycket tid. Annars blir det bara stress, irritation och det känner hästen mer än vad du tror.

Flera av våra hästar har varit väldigt svårlastade, dvs sådana som tex drogas innan de ens kan tvingas in i transporten och det är inte okej tycker jag!
Vårt släp står uppstallat utanför stallet och när jag brukar lastträna tar jag in hästen från hagen och går en tur upp i släpet innan jag tar in hästen i stallet och den får mat. Samma sak gör jag på morgonen, en tur upp i släpet innan hästen får komma ut i hagen. Är det en lite svårlastad häst gör jag dessutom samma sak innan jag ska rida och efter att jag har ridit. På detta sätt brukar även de mest rädda, envisa, osäkra och bestämda hästar kunna lastas efter 1-3 dagar.
Vårt släp har frontutlastning och med svårlastade hästar öppnar jag alltid den så att det blir ljust och att man kan gå igenom släpet, det brukar underlätta hemskt mycket. Även om du inte har frontutlastning så öppna dörrar och ev fönster så att ljus kan flöda in i transporten, vem hade velat gå in i ett mörkt hål, där du inte vet vad som finns?

När jag tränar lastning har jag en långt grimskaft till grimman alt repgrimman. Jag går med hästen efter mig fram till släpet, helt obekymrat utan tanke på att det är något läskigt eftersom jag VET att det inte är något läskigt att bli lastad och denna energi försöker jag förmedla till hästen. Jag fortsätter gå tills jag känner att hästen stannar, sedan arbetar jag jag steg för steg upp hästen i släpet. För varje steg hästen tar ger jag eftergift och släpper spänningen i grimskaftet. Hästen får tänka och fundera innan jag kräver ett steg till osv. Hästen får inte titta åt andra håll men jag tillåter att den krafsar med hoven eller nosar i början (eftersom den gör detta då den undersöker). Skulle hästen "frysa" fast och vägra flytta sig, arbetar jag med att hästen ska röra sig åt sidan för att när det har lossnat kunna ta ett steg framåt. Jag arbetar mycket med rösten och berömmer samt klappar när hästen gör rätt.

För riktigt svårlastade hästar rekommenderar jag horsemanship för att först klargöra ledarskapet och sedan lastträna. Om du inte skulle behärska detta själv kan jag rekommendera Monty Roberts DVD´er eller ta hjälp av någon som vet vad de sysslar med. Jag går fram mot transporten och precis innan hästen stannar/vägrar gå in i transporten börjar jag rygga dem och ryggar tills jag känner att hästen ger med sig, då går jag fram igen och återigen börjar jag rygga hästen innan den stannar. På detta sätt arbetar jag precis som med tonåringar ;-) När jag ryggar hästen säger jag -Nej du får inte gå in i släpet och hur reagerar då tonåringar (och även många vuxna?), jo, du säger inte vad jag får eller inte får, jag vill gå upp i släpet! Nu är inte hästar som tonåringar men denna metod funkar faktiskt bra på dem! För varje gång jag går fram efter att ha ryggat brukar jag komma ca 0,5-1 meter längre fram mot släpet. Och poff så är man inne i släpet!
Hade en väldigt svårlastad häst här förra sommaren, som tog ca 4 timmar att lasta och sex vuxna för att få hit.... Han arbetade jag såhär med, det tog ca 30 min första dag innan han var inne i släpet. Andra dagen var han lite tveksam men efter en kvart hade vi varit inne i släpet flera gånger, tredje dagen gick han rätt in!

Så alla ni som har svårlastade hästar, allt ni behöver göra är att träna i några få dagar men tänk på er egen inställning och vilken energi ni sänder ut!
Lycka till!

Ny häst?

Nästa vecka kommer troligen en ny häst hem, ska bli så spännande!
Äntligen ska jag få något att rida förutom alla avelsston och unghästar....
Det är ett lite kraftigare större sto vid namn Katla på 9 år, jättesöt!
Kan knappt vänta!

måndag 22 mars 2010

Hästräning!

Idag var det ju tvunget att träna lite markarbete á la Skúlason! Eftersom rundcorallen inte blir klar förrän nästa vecka fick det bli lite träning med träns och flytta bakdelen för att få hästen att trampa under sig och hitta sin egen balans. Dagens "offer" blev Elfur! Det gick jättebra och var jättekul! Hon hade lite svårt för att gå när jag var på sidan på henne men fick vara rätt bestämd så gick det bra, pga detta fick jag kanske inte den energifulla skritten jag önskade men rom byggdes ju inte på en dag! Hon var lite spänd i ena varvet och ville inte riktigt trampa under sig men det lossnade rätt fort, känns att det gör nytta.Kristian tog Tyri och tränade lite lastning, när vi köpte honom så var han mer eller mindre panikslagen, vallades in i släpet samt lamslagen av panik. Var riktigt jobbigt! Han var mycket tveksam först, men efter 5 min stod han i släpet, men då ville han inte backa ut.... Men det gick efter någon minut och sedan gick det hur bra som helst att gå in och ut ur släpet. Nu har vi ju fronturlastning på vårat men det är ju viktigt att de kan backa ut också!
Provade lasta Elfur och det var inte ens en tvekan. Sedan tog vi in Eddie, han har ju inte blivit lasttränad på flera månader men vi bara gick upp i transporten - nemas problemas. Så jäkla cool han är!
Då tog vi damerna, Aesa & Kvika, det var ett bra tag sedan de lastades också. Kristian tog Kvika för han var bergsäker på att hon bara skulle gå rätt upp men nehe då! Vaddå jag vill in och ha mat sa hon! Men det tog väl 2-3 minuter så stod hon i släpet. Aesa var rätt svår när vi köpte henne men jag tog bara och knallade bort och in i släpet och Aesa bara traskade efter. Fasiken va underbart det är med lättlastade hästar!

söndag 21 mars 2010

Kursens avslutande dag

Då var kursens tredje avslutande dag avklarad. Så nu är man rejält slutkörd, hjärnan är full av intryck men i kroppens finns en härlig känsla av inspiration! Rundcorallen ska bli klar i helgen som kommer, så dagarna efter kan vi få grus, inget kan stoppa mig nu ;-)

Vi började dagen att i grupper fortsätta arbeta hästen vid hand endast iförd träns med tyglar. Vi repeterade gårdagens övningar och fortsatte med de vi ännu inte hade hunnit mer än nosa på. Efter halva passet slängde vi på tömkörningsgjordar samt tömmar och nu fortsatte vi på utbildningstrappan och började tömköra hästarna. Väldigt lyckat för alla! Dock var det en häst som blev väldigt stressad av sin ägare och det kändes inte riktigt som om ägaren visste vad han gjorde trots att de tydligen är där relativt ofta. Två andra hästar slet sig och sprang iväg med linor fladdrande bakom sig, tack gudskelov gick allt bra!
Efter lunchen avslutade vi hela kurshelgen med att upprepa förmiddagen, vi fortsatte att tömköra hästarna för att sedan slänga på sadeln och sitta upp och känna på hästarna. Det tror jag var riktigt efterlängtat. Dessutom var det väldigt spännande att se hästarna under ryttare efter att ha sett dem i flera dagar enbart i markarbete.
Sammanfattning; Tre stycken lärorika, inspirerande och fruktansvärt trevliga kursdagar!

Och nästa helg ska jag tillbaka, då kommer det en ny rapport från Brösarpsgården!