onsdag 10 februari 2010

Ni missar väl inte Flyinge Ishest 2010?

Inbjudan till fest med Flyinge Ishest den 3 – 4 april 2010!

Islandshästtävling med ekipage i världsklass, hingstvisning, saluhästvisning,

marknadsgata och show i två hela dagar på Flyinges fantastiska anläggning!
Gå in på http://www.flyingeishest.com

Islandshästryttare avstängd från landslaget

Svenska Islandshästförbundets landslagskommitté har beslut att stänga av ryttaren Madelen Johansson från landslaget. Efter att ha nåtts av flera rykten om kontroversiella träningsmetoder beslutade sig kommittén för att undersöka sanningshalten närmare.
I ett brev på SIF:s hemsida skriver kommittén att anledningen är vittnesmål om olämpliga träningsmetoder och incidenter som inte kan anses vara varken sportsliga eller hästvänliga.

På ett möte den 30 januari 2010 bestämdes därför att temporärt avskilja Madelen Johansson från landslaget. Ärendet har skickats vidare till SIF:s disciplinämnd som kommer att fatta beslut om hur länge avstängningen ska gälla och om några vidare åtgärder ska tas.

Madelen Johansson, Linköping, hade flera tävlingsframgångar förra säsongen, bland annat med sin hingst Glampi från Snararp. De ligger på fjärde plats på rankinglistan i tölt T1.

Källa: Tidningen Ridsport

Produktiv dag men väldigt trött.....

Insnöad igen, suck! Detta börjar bli så jobbigt! Inte är det kul att ha djur i det här vädret heller. Hästarna var nästan helt sönderfrysta när de skulle in, men lyckligare hästar får man nästan leta efter. Säga vad du vill men våra hästar tycker det är underbart att få komma in.
Vi har i allafall storstädat hela huset idag och jag har mycket motvilligt slängt ut granen och tagit bort alla julljusstakar. Helt plötsligt så blev hela huset så mycket ljusare när de röda julgardinerna togs ner och "vårgardinerna" kom upp. Men så mörkt det ändå blir utan julljusstakarna....

Har jobbat hela veckan och skulle ha haft träning idag men vädret ställde till det igen. Men vad ska man göra, det är bara att acceptera hur det är. Någon gång ska det väl vända, hoppas jag!!!

tisdag 9 februari 2010

Avancerad ställning & böjning

Vi har tidigare gått igenom tempoväxlingar och att kunna kontrollera tempot, men kan du kontrollera hästens form och placera hästens huvud var du vill?

När du rider på t ex en volt, hur mycket kan du då böja hästens hals, utan att du lämnar voltspåret vill säga! Hästen ska gå kvar på spåret oavsett om du rider på fyrkantsspåret eller en volt.

Hur högt och lågt kan du placera din hästs huvud? Kan du välja i vilken typ av form du vill att din häst ska gå i? Hur mycket kan du ställa eller böja din häst till sidorna?

En skicklig ryttare kan rida i det tempo som han eller hon själva har valt och placera hästens huvud var den vill men även variera tempot, huvudställning och formen efter behov!

Lycka till!

söndag 7 februari 2010

Ställning och böjning

För att på ett väldigt enkelt sätt förklara skillnaden mellan ställning och böjning, brukar jag säga så här;
Ställningen kommer/är i nacken, med en rak kropp.
Böjning är när hela kroppen är böjd, tänk lite som en banan!

När du rider idag, oavsett om du rider på rakt spår eller på volt, växla då ställningen. På ett rakt spår ska hästen vara rakställd, men prova här att rida din häst inåtställd (fortsätt på rakt spår), rakrikta och rid sedan hästen utåtställd (fortfarande på rakt spår). Gör samma sak på en volt, rid hästen inåtställd, rakrikta och rid sedan utåtställd.
Tänk dock på att alltid på rakrikta innan du ställer om!

Har din häst ett sämre varv, där den inte går lika stadigt på tygeln? Prova då att rida din häst lite utåtställd i början av det dåliga varvet och gå sedan successivt över till att rida hästen inåtställd.

Lycka till!

1000 järn i elden!

Mitt huvud kokar, massor med idéer och planer spelar i mitt huvud. Vi får väl se hur det blir, planen finns att förverkliga någon av dessa.....

Har ni sett Ponnyakuten? Ett rätt roligt program måste jag säga! Blir så sugen att få se mer av alla ungarna och deras ponnyer. Önskade att jag var där, kliar så i mina fingrar för att hjälpa till. Gud vad jag älskar sådant!

Årets träningar har satt igång nu med premiär i Sjöbo, så nu ska det väl så sakteligen rulla på.