fredag 14 januari 2011

Söker du en bombsäker ponny?

Världens snällaste Harry
Stilig svart 5 årig new forest valack, mankhöjd 135 cm. Harry är lugnet själv, reagerar varken på traktorer eller lastbilar. Står som ett ljus i stallgången när du sköter honom, lätt att verka/vaccinera, kommer i hagen och går själv in i släpet. Lugn och sansad även vid hoppning och uteritter, skulle aldrig hitta på ngt dumt. Är vaccinerad, mätt, har pass och är chippad. Utbildad LC hoppning och dressyr, tävlad LD hoppning. Säljes enbart eftersom ryttaren önskar en häst med mer fart. 29,000 kr inkl viss utrustning priset kan diskuteras till rätt hem
Halvislänningen Tulle
Docksöt brun 9 årig valack, korsning shettis/islänning, mankhöjd 117 cm. Tulle är en otroligt snäll och personlig kille som har mycket gas i sig. Älskar att arbeta! Ser ut som en islänning med massor av man och svans men smäcker i kroppen. Tölten finns där men är inte tränad. Kan stegra på kommando och följer en som en hund i hagen. Snäll att hantera i stallet, lätt att verka/vaccinera och lätt att lasta. Är vaccinerad, mätt, har pass och är chippad. Utbildad LC/LB hoppning och dressyr, tävlad upp till LC hoppning. Säljes med sorg i hjärtat då ryttaren tyvärr har vuxit ifrån honom. 25,000 kr inkl utrustning priset kan diskuteras till rätt hem

torsdag 13 januari 2011

Slängtravar in i galoppen

Fick en kommentar som löd;

hej,
jag har ett liknande problem.
jag ramla av mitt varmblod för ca. 3 års sen när hon skena i "travhäststrav".
sen dess har jag inte vågat galoppera eftersom jag är rädd att hon ska skena igen. jag vet inte hur jag ska gå vidare i min ridning nu.
hon har även lite svårt att förstå galopp fattning vilket gör att hon heller slängtravar väldigt fort, hur får jag henne att förstå?

tack för en bra och lärorik blogg! :)

Hej!
Skönt ändå att avtrillningen gick bra eftersom du verkar vara igång med ridningen igen även om det är tråkigt att höra att det var på bekostnad av din säkerhet/trygghet!
Jag skulle råda dig att först göra samma övning som i det tidigare inlägget jag skrev.
För jag har samma fråga till dig; Varför behöver du galoppera nu?

För att träna henne på att fatta galopp skulle jag longera, tömköra eller långlina och träna på att fatta galopp från marken innan man tar det från ryggen. Lär in att hon ska fatta galopp på tex ordet gaaaaalop! Då lär hon sig att balansera upp sig själv (vilket oftast är det huvudsakliga problemet) och dessutom utan en ryttare på ryggen som stör, dessutom gör det inte så mkt om hon slängtravar. När det sitter efter några veckor (om du gör det några ggr i veckan och är tydlig och konsekvent) så kanske du har en kompis som kan tänka sig att sitta upp och börja träna på galoppfattningar från ryggen?
Har du ingen kompis som har en snäll häst du litar på? Då kanske ni skulle kunna byta hästar ibland så du kan få in lite trygghet i galoppen igen och få rätt känsla? För den känslan ska du ta med dig när du börjar galoppera din egen igen. Utan att veta hur det ska kännas och hur du ska göra blir det mycket svårare.....

Lycka till det kommer ni att fixa!

Jobb, jobb, jobb och lite mer jobb!

Då var första veckan avklarad på mitt gamla jobb men med min nya tjänst. Allt har gått bra och även om jag känner i stort sett alla barnen sedan tidigare så tar det ju ett tag innan man har kommit in i alla nya rutiner. Dessutom är ju barnen inte vana med mig i den situationen jag befinner mig i! Trivs superbra med min nya kollega, hon är kunnig, professionell, ger mig utrymme men vågar ändå ta sin plats utan att trampa mig på tårna. Och jag känner mig ganska avslappnad i hennes närvaro!

Ridlektionerna har börjat komma igång nu och några kommer i gång under de närmaste veckorna, några fler är under planeringsfasen.
Jag kommer att ha regelbundna träningar i;
Bjärsjölagård
Vanstad
Blentarp
Löderup
Stenshuvud och
hemma på Graneborg.

Blir förhoppningsvis en spännande om än intensiv vår (om det kommer någon vill säga ;-)

tisdag 11 januari 2011

Utan bingo, inget föreningsliv?

Nja, riktigt så illa är det naturligtvis inte men sanningen är faktiskt inte så långt bort som man kan tro. Det är förvånansvärt få som vet om det men bingo står faktiskt för över hälften av alla de statliga bidrag som svenska riksidrottsförbundet får varje år. Pengar som sedan delas ut till Sveriges alla idrottsföreningar och går till allt från ridläger till fotbollsturneringar och rullstolsbasket.

Pengarna kommer till största delen från Bingolotto, som faktiskt trots att deras glansdagar är passerade. Under de senaste 20 åren har de bidragit med i snitt 700 miljoner kronor varje år! Utöver det så tillkommer även de klassiska bingohallarna, den allt mer populära bilbingon och nu på senare tid även bingo på nätet som alla drar ett stort strå till stacken.

Förhoppningsvis så fortsätter bingon att sponsra vår svenska idrott så att vi kan fortsätta att vinna medaljer och framförallt ha väldigt mycket kul tillsammans!

Om skribenten:
Erik är en gammal bingolottsförsäljare som var lördag stod på torget och sålde lotter under sin barndom. Som ett littet hobbyprojekt har han lagt upp hemsidan Svensk Bingo för att upplysa om hur mycket gott bingon faktiskt gör och där kan du läsa mer om vilken bingo bonus som idrotten får och hur det kommer sig att bingo har blivit en så stor del av vår kultur.

måndag 10 januari 2011

Rakrikta hästen

Fick ett brev som löd;

Hej
Har precis hittat din blogg. Trevliga och användbara läsartips!
Om jag själv skulle ställa en fråga skulle den gälla rakriktning. Har du några favoritövningar som gäller rakriktning?

Mvh Anna

Hej!
Min favoritövning när det gäller rakriktning är definitivt att rida rätt upp på medellinjen eller kvartslinjen i både skritt, trav och galopp. Välj själv om du rider i samma varv eller byter varv. Så enkelt men ack så svårt!
Rida innanför spåret är också jättebra, så får du även svart på vitt om din häst tar stöd mot sargen/staketet.
Rida fyrkanter/kvadrater eller som ett ess med en rak häst är också en ruggigt bra övning!
Ett annat tips är att rida skänkelvikning i både galopp och trav. Då kan du träna både
rakriktningen och få igång lite smidighet på samma gång!
Tänk bara på att att rakrikta en häst är svårt och krävs träning!
Lycka till så ska jag se om jag kan få upp några skisser!

söndag 9 januari 2011

Gästskribent

På tisdag får ni ett inlägg från en gästskribent här! Var lite tveksam först men efter att ha läst på lite om vad han ville skriva om och läst det han hade skrivit tyckte jag det var självklart! Han skriver om något som har haft stor inverkan på ridsporten i helhet.

Får se om det blir några fler gästskribenter i framtiden!

Resultat av min lilla undersökning

Jag blev lite nyfiken på hur alla läsare hittar till min blogg och här är resultatet!

Via sökmotor 52%
Via hemsidan 4%
Via någon av blogglistorna 4%
Känner Camilla 28%
Övrigt/annat 9%

Blev faktiskt lite förvånad över att så många var personer jag känner men framförallt för över att så många hittar mig via sökmotorerna. Jättekul :-)

Läskigt att galoppera?

Fick ett brev som löd;

hej Jag är en tjej som har under en tid läst din blogg och tycker att det är jätte bra:) Hittade din blogg när jag sökte på google och fastnade direkt för den:)

Men jag har en fråga som jag tänkte ställa. Det är så att jag red en häst som jag bara hade ridit några gånger och sen vid ett rid pass i skogen så ramlade jag av och gjorde illa handleden. och nu har jag börjar lite smått att rida en annan häst igen efter olyckan som jag har ridit på under ett års tid. Men så fort vi börjar i galoppen går det inte bra alls, känner hur jag får samma känsla som när olyckan hände och jag tappar fokus. Tänkte om du kunde ge nå tips på hur man får bort denna känsla och rädsla för jag vill jättegärna fortsätta att rida.

Tack på förhand!

Hej! Att bli rädd eller osäker är verkligen något som kan ställa till det! Jag har själv varit med om en riktigt ordentlig ridolycka som gjorde att jag blev livrädd efter det men det går att ta sig igenom det, jag lovar! Bara du hela tiden tar det i din takt, pressar dig "lagom mycket" och kommer ihåg det allra viktigaste, hur roligt det är att rida!

Vet inte om du rider en häst privat eller om du rider på ridskola men det bästa tipset jag kan ge dig är att rida en eller flera snälla hästar så ofta du kan. Men till att börja med så undvik det som gör dig osäker, då du tappar fokus och får samma känsla som du skriver. Så i detta fall undvik att galoppera för egentligen varför ska du galoppera just nu? Det kan vänta tills du känner dig trygg i ALL ridning och tycker det är roligt!
När du känner en längtan efter att galoppera så vänta lite till, tills du riktigt riktigt längtar och tycker att det börjar bli väldigt tråkigt att inte få galoppera när du rider.
Då börjar du med att fatta galopp och galoppera bara ngr steg, gör fattningar typ 3-4-5 ggr vid varje ridpass mer behöver det inte bli. När du känner dig trygg i det så förlänger du enbart galoppen till att tex galoppera ett varv på volten eller dylikt.

En annan sak man måste jobba med när det gäller alla typer av rädsla är våra tankar. Sätt dig ner med ett papper och skriv ner;
Varför du rider?
Varför är det så kul att rida?
Hur mår du när du rider?
Vad drömmer du om när det gäller ridningen? (tex galoppera över fälten och tycka det är skitkul)

Var noga med att inte använda negativa ord när du gör det här. Vid tex vad du drömmer om så skriv hur du vill må och inte hur du inte vill må......

Gör även en lista där du ifrågasätter dig själv hela tiden,
Vad är jag rädd för?
Svar; tex att galoppera
Följdfråga; Varför?
Svar; tex för att jag är rädd att trilla av och skada mig.
Följdfråga; Varför skulle du trilla av?
Förstår du vart jag försöker komma? Ifrågasätt dina tankar hela tiden så kommer du troligen komma fram till att det egentligen är rätt löjligt att känna såsom du gör och då kan du verkligen jobba med det och ha med dig de tankarna när du rider och känslan kommer. I annat fall kan det komma upp saker som du kan bli bättre på men då har du ju ngt du verkligen konkret kan träna på så att inget liknande händer igen!

Lycka till och galoppera lungt!