lördag 26 december 2009

Big Bang Theory

I´m back..........

Efter några händelserika men stressiga dagar och sköna stunder så är jag äntligen tillbaka. Lill julafton spenderades hos svärföräldrarna, julafton var det först lunch med min familj och sedan hade vi julmiddag med mina föräldrar hemma hos mig. Idag bar det iväg till ystad och lite julrea, där vi båda hittade en del kul.
Nu blir det tittande på "The Big Bang Theory" en sådan jäkla bra serie. Så ett litet maraton med säsong 1 & 2!

fredag 25 december 2009

Vacker häst

torsdag 24 december 2009

Vill bara önska en riktigt God Jul hälsning till er alla!

Och hoppas ni har varit riktigt snälla i år ;-)

tisdag 22 december 2009

Funderar du på att skaffa barn? Se då denna reklamfilm *haha*


Snöstorm IGEN!!!

Imorse började det blåsa rejält och vid lunch började det snöa som sjutton. Vi skulle försöka åka iväg och julhandla den sista julmaten, hämta några paket på posten och köpa gran men vi kom nästan inte hemifrån. Kristian fick ta ut traktorn och ploga vår väg men det tog tid för han bara körde fast hela tiden pga av att det var så mycket snö....

Vi kom iväg iallafall och gjorde våra ärrenden men granarna var slut överallt. Till slut på väg hem så vi några granar utanför en lokal lanthandel, så där fick det bli! Men ojojoj när vi körde hem, driverna låg på ca 30 cm så det var bara att satsa genom dem. När vi kom på björkhagavägen mötte vi plogbilen, gud så skönt! Men vi tänkte inte på att han då hade plogat igen vår 450 meter långa infart. Men vi satsade och hem kom vi till slut!
Fy farao vilket äventyr! Visst tycker jag det är jättevackert med all snö och när man ser träden och deras grenar. Men denna blåst och denna snöstorm som gör att alla vägar blåser igen, så säger jag bara fy fan! Snön ger bara problem för oss med gård och djur....

måndag 21 december 2009

Blir du inte grymt sugen på att rida när du ser det här?


Hur kan jag förbättra min ridning?

Fick en fråga som löd;

"Jag rider på ridskola och undrar hur jag kan förbättra min ridning. Få hästen att trampa under sig och vad man ska tänka på när det gäller framförallt trav och galoppsitsen men även volter och sånt???? Har problem med att verkligen sitta ner i traven (blir lätt att jag bara sitter och skumpar…). När jag red på ponnysar hade jag inget problem med detta men när jag började rida på stora hästar kunde jag bara inte sitta ner!"

Om du arbetar hästen på samma sätt i som i nedsittning i trav (Dagens träningstips den 17 November) kommer du få hästen att trampa under sig och arbeta i en korrekt form (dock beroende på hur lätt eller svår hästen är som du rider).
Första övningen är att få hästen att börja lyssna på ditt säte. Genom att använda din mage och gunga fram hästen börjar du följa med i hästens ryggrörelser i stället för att stanna upp dem. Din mage måste hela tiden vara med så ingen rast för den under alla kommande övningar!

Ha korta tyglar så du känner en kontakt med munnen och låt ALDRIG tygeln glappa. Varje gång tygeln glappar i hästens mun så får hästen ett litet ryck i munnen och allt som du har byggt upp tappar du igen. För att förhindra att tygeln ska glappa, låt armarna falla ned och böj lätt på armbågen, slut handen runt tygeln och försök hitta känslan av att tygeln du håller i är ett gummiband. Det är hemskt viktigt att man är avslappnad i armarna, så fort du börjar spänna armarna blir du stum, stel och hård i handen vilket resulterar i att tygeln oftast börjar glappa. Men våga samtidigt hålla i tygeln då hästen behöver stödet av dig (men av en mjuk hand). Nu ska du använda magen för att driva hästen framåt, till handen! När du rider är det viktigt att du hela tiden tänker framåt. Så koppla på magen och rid fram, fram, fram. Skulle det börja gå lite för fort bromsar du lite i handen men fortsätter hela tiden att rida fram med magen. Samma sak gör du med magen och din hand i skritt, trav och galopp, oavsett om du rider på fyrkantsspåret, lägger en volt eller rider en skänkelvikning.

Ibland när man rider på ridskola kan det vara svårt att få rida självständigt, dock kan det bero på vad för lektion man rider eller för vilken instruktör. Det absolut bästa och lättaste sättet för att hitta formen, undertrampet och kunna sitta ner i t ex trav är att rida volter. Så lägg volter så fort du får möjlighet (eller bakom ryggen på din instruktör *hihi*), alternativt vid varje bokstav eller varannan bokstav. Byt även varv ofta.

Ett litet extra knep är att bredda avståndet mellan händerna. Tänk också på att bromsa upp och göra de flesta halvhalter på yttertygeln. Innertygeln ska hela tiden visa vägen, så går du in på en volt, ta ut innerhanden, dvs vinkla ut underarmen (armbågen kvar vid sidan) mot mitten av volten så att hästen följer din innerhand. Våga håll kvar i båda tyglarna här också, hästen behöver ditt stöd, en innertygel som visar vägen och en yttertygel som bromsar upp.

I traven se till att "studsa" med (med magen!), men att du gör det på ditt initiativ! Så sluta följ med hästen när den travar och börja trava själv och låt hästen följa med dig!

I galoppen måste du också tänka framåt till handen med din mage. I ett galoppsprång kan man säga att du ritar en cirkel med din mage dvs fram, ner, bak, upp i varje språng. Har du problem att hästen blir lite för lång, eldar på eller har du svårt att hålla kvar i tygeln? Prova då att galoppera uppåt i stället för framåt, får du in den känslan så sätter hästen under sig rumpan betydligt bättre än om du enbart rider framåt.

Blir din häst stark, tänk på magen! Handen ska bara hålla tygeln och visa vägen, blir du trött i armarna av att du bär runt din häst använder du din mage för lite!

Så börja rida och sluta åka häst!

Lycka till!

Slitsam dag....

Var så mycket att göra igår, full rulle hela dagen och sedan styrelsemöte på kvällen.
Vi har alltid lika roligt på dessa möten, undrar om alla andra styrelser har lika kul som vi?
Sedan satt jag uppe sent med planering av vårens kursprogram, efter det blev det att designa affischer och allt annat. Det är bara så kul helt enkelt!
Men idag.... Idag känner jag mig som en klubbad säl! Har några kunder som kommer nu för att handla hundmat och några leveranser att skicka men sedan ska jag nog lägga omkull mig en liten stund, för mitt huvud mår inte riktigt bra, känns som man hade varit på värsta festen igår!