lördag 26 juni 2010

Har jag inte världens sötaste hund?

Cooper min älskling!
Fast Kristians Alizia är helt underbar hon med!

Stor leverans + Falsterbo

Idag kommer ca 16 ton hösilage hit, eller troligen inte riktigt då balarna har blivit mindre än planerat så vi ska få några till lite senare. Men vi rustar oss för hela vintern...

Sitter och planerar vilken dag vi ska till Falsterbo, jag menar det är ju ett måste! Men vilka klasser etc är roligast? Falsterbo Hunting är ju rätt kul på onsdagen annars skulle jag vilja se duellen mellan hoppryttarna och dressyrryttarna (hoppryttarna rider dressyr och dressyrryttarna rider hoppning) men jag kan inte hitta den i årets program. Frågan är om de har slutat med den jätteroliga showen? Ride and Drive verkar inte heller vara med i år.
Ska du dit och vad är du isåfall intresserade av att se?

fredag 25 juni 2010

Glad midsommar!

Vill bara önska alla er en riktigt mysig midsommar!

onsdag 23 juni 2010

Advokat inkopplad

Har kopplat in advokat på på hyresgäst i huset. Skulle träffat honom i morse men jag fick skjuta på den träffen (då han skulle få alla bilder, mail och sms). De flyttade en del av shiten igår kväll och ska ta lite mer grejer idag, trädgården samt betala hyran. Så vi ska träffas i eftermiddag, så det återstår att se hur det går med mötet annars skulle jag ringa advokaten imorgon.

Tvista är såld och åker ikväll till sitt nya toppenhem, de verkar så underbara helt enkelt och framförallt så är Tvista så avslappnad med dem. Silfurari är tingad och troligen såld redan, köparen och säljaren är överens om priset, nu är det är bara frågan om när kontraktet ska skrivas...

tisdag 22 juni 2010

Fick en hjärtattack imorse

Var ute imorse för att kolla hästarna och för att ge Kvika och Elfur sin tillskottsmat. Elfur såg mig direkt och kom travade mot mig medan Kvika sakta skrittade (eller snarare lunkade mot mig), då upptäckte jag;
-Var är fölis? Hon går inte vid mammas sida... Shit har hört om flera fölstölder runt omkring, tankarna bara rusade runt. Tänk om de har tagit Skella eller har hon kommit upp på tågspåret? Shit VAR ÄR FÖLIS????
Kvika verkade inte bry sig så jag gav henne maten och sedan började jag småspringa upp mot toppen av hagen. Alla våra hagar är ju långsmala och det tar ca 10 min att gå upp till slutet. Ringde Kristian med lite lätt panik i rösten hans enda kommentar var -Jag åker hem! Jag svarade att jag snart var uppe i spetsen så vänta 5 minuter....

Där uppe hittade jag henne, liggande med svansen viskande mot flugorna. Shit hon kanske är skadad??? Jag gick fram till henne och då vaknade hon, puh säger jag bara! Hon måste ha sovit väldigt tungt!
Hon reste sig upp och bara mamma? Mamma? Mamma var är du?
Kvika åt i godan ro och hörde ingenting därborta och lilla Skella var jätteförvirrad, först när jag började springa neråt började hon springa efter mig (måste ha sett rätt roligt ut!)
När vi var ca 100 meter från mamma hörde Kvika Skellas gnägg och kom springande, sedan var allt lugnt igen förutom för mig som fortfarande hade hjärtat i halsgropen..... Vilken pärs!

måndag 21 juni 2010

Tillpassing av sadel

Satt och rensade bland mina mail och har hittat följande mail som jag helt hade missat;

"Har en liten fundering angående sadel tillpassning, har en sadel jag är väldigt förtjust i som jag nu haft i lite över ett år.
Dock undrar jag ifall återkommande stelhet i korset/länd kan bero på sadeln? har en equiterapeut som klämmer igenom honom regelbundet o de senaste halvåret så har han haft stelhet på samma ställe. Nu var det ju som så att han hyfsat nyligen har haft borrelia/ehrlichias, men eftersom tröttheten o oviljan att gå fram försvunnit helt o han är sitt vanliga piggelin, men att stelheten i korset verkar vara en grej för sig.
Har du ngt bra tips på att se om sadeln fortf ligger bra på honom? Jag kan mig tycka att han får betydligt större avtryck/svett under bakre bossorna, men ser ändå ut som den legat mot hela ryggen om man går efter avtrycken.
Kanske har du ngt annat tips om vad det kan bero på, då han kastar med huvudet (tänder kollade och gör detta oberoende på vilket bett jag anv) o vill ställa halsen åt höger/låser vänster sida samt känns som han springer utan rygg? Equiterapeuten har aldrig hittat ngn stelhet i nacke eller hals konstigt nog:)
Mottager alla tips:)"

Jag tycker att det låter som det faktiskt är sadeln speciellt med tanke på att du har kollat tänderna och att du regelbundet tar ut equiterapeut.
Sadelpassning är en hel vetenskap men jag ska försöka förklara det enkelt.
När jag kollar sadlar så lägger jag på den på hästens rygg utan ngt under dvs inget schabrak eller någon vojlok. Jag kollar bakifrån så att man kan se ljuset i hela tunneln längs med hästens ryggrad. Jag kollar från sidan att sätet är vågrätt så att sadeln inte hamnar i fram eller bakvikt. Sedan känner jag med handen överallt under till, hur den ligger sadeln på hästen? Klämmer den någonstans? Eller är den väldigt lös/släpper någonstans? Ligger den till hela vägen längs med ryggen eller gliper/lättar den? Vid manken ska du få in minst två tre fingrar mellan framvalvet och manken, kan du det? Ligger sadeln ok sätter jag på en sadelgjord och kollar över sadeln igen som ovan.

Något som är jättebra och som jag råder alla att göra lite regelbundet är att ta ett ljust (förslagsvis vitt) lakan. Klipp till det som ett schabarak eller en vojlok och lägg endast den under sadeln när du rider. Rid seden ett vanligt pass. Därefter kan du svart på vitt se hur sadeln ligger på din häst när du rider. Var sadeln trycker mer, var den släpper etc. Skitbra också att kolla av sadeln med jämna mellanrum såhär eftersom hästens rygg och muskler ändrar sig med träning, vila etc. Lycka till!

Ny design

Bloggen har fått ett lite nytt utseende som jag hoppas ni ska gilla. Den andra tyckte jag var lite mörk och jag älskar ju grönt... Plus att en skogsdunge har lite mer anknytning till hästar än den gamla!

söndag 20 juni 2010

Ny tävling ute!

Intresserad av att lära dig mer om djur och vill gå på konferens första helgen i juli? Kolla in tävlingen till höger!

Idag känns det lite bättre

Kändes så skönt att skriva av mig igår, att få ur mig allt, så jag somnade som en stock sen. Har varit lite mycket nu under senaste dagarna! Var ju som sagt uppe i Alvesta i helgen där vi hade finaltentorna både fredag och lördag. Fredagens tenta var ganska lätt, en bunt med verifikationer som vi skulle köra in. Visst har jag säkert några småfel men nog inget större. Lördagens megatenta var värre, vi fick ett helt bolag och skulle göra bokslutstablå, avskrivningar samt sammanställa balans och resultatrapport. Vissa bitar gick bra men andra bitar gick sämre. Jag gjorde allt iallafall och det kändes väl okej så nu är det bara att vänta på resultatet!
Uppdatering kring hästarna;
Birk mår sådär, benet mår inte riktigt bra men med medicin i kroppen blir det lite bättre, ska ju på återbesök den 1 juli så får vi se då vad veterinären säger. Týri mår lite bättre, han är fortfarande ganska svullen men det värsta har lagt sig, dock har han fått en ganska sned linje mellan hov och upp över kotan. Inte så bra... På onsdag åker Tvista till sitt nya hem och det känns fortfarande helt rätt så det är hur skönt som helst. Lilla föisen Skella (uttalas Sketla) mår hur bra som helst och går ute dygnet runt med mamma sedan några dagar. Katten ska nog skickas en månad på tillridning lutar det mot, eftersom jag nu i dagarna får börja rida, men efter att ha haft ridförbud under så lång tid blir man ju lite ringrostig och Katten är ju rätt svår och har ju bara stått och jag har en tjej som gärna tar henne en månad så jag tänkte nog prova det.
Kristian är idag iväg och hjälper min pappa igen medan jag är hemma eftersom butiken är öppen även på söndagar. Jag vet att denna blogg handlar om framförallt hästar och våra husdjur och inte om bröllopet som det har varit sådan hysteri om men jag måste få säga att jag tycker det är jättekul herregud som jag har suttit och snyftat framför teven!