lördag 12 februari 2011

Jag är livrädd för att hoppa!

Fick ett brev som löd;

Hej!
Jag har ridit i 10 år. både på ridskola och ridläger och haft foder häst och så.. men för typ 3 år sen hände en olycka jag ramla av när jag skulle hoppa en oxer. Jag ramla av den klassiska versionen, kommer i full galopp drev inte hästen tvärstannar jag flyger över. Det hände ungefär 2 gånger. efter det har jag inte hoppat. har hoppat nåt kryss som imprencip ligger på marken men jag är så rädd har du några tips på hur jag kan få bort min rädsla? När jag var mindre ville jag bli hoppryttare. men nu är jag så rädd.. och när jag väl hoppar tycker jag att det är kul men samtidigt så darrar jag i hela kroppen och vågar knappt andas..
Tacksam för svar!
MVH Emilia

Hej!

Tack för dina fina ord, det värmer ;-)
Det är inte roligt att bli rädd för något som man egentligen tycker är så kul!

För det första är det oerhört viktigt att du har en snäll, bussig häst när vill komma över din rädsla! Rid denna snälla häst så ofta du bara kan, har du enbart möjlighet att rida en gång i veckan kommer det att ta lång tid att arbeta sig igenom rädslan.
För det andra så hitta en tränare eller duktig kompis som förstår vad du går igenom och som kan stötta och peppa dig.

Gör alla övningar mycket enkla, de ska vara överdrivet lätta! Börja med bommar på marken som du i början skrittar över, när du är mogen så trava över dessa för att så småningom galoppera över. Bommarna höjs sedan upp så de blir cavaletti och samma process görs igen.


Be din instruktör/kompis att prata mycket eller sysselsätt dig själv med att prata med hästen, sjung nynna eller vissla på någon favoritlåt. Vad som helst som får dig att andas och slappna av samt får dig att koncentrera dig på något annat.


Gör en övning tills du är så trött på den att du skulle kunna göra vad som helst för att ändra eller byta övning alternativt höja hindren. När du känner så fortsätter du med samma övning lite till!


Vid hoppning bygg upp JÄTTEHÖGA hinder som du behåller så höga medan du rider fram. När du väl ska hoppa sänker du hindren till lämplig nivå. Du behöver aldrig vara orolig när du rider eftersom du VET att du inte ska hoppa de gigantiska hindrerna och när de sänks kommer de att kännas nästintill löjligt låga.


Kämpa på och lycka till! Du kommer flyga fram över hinderna inom nolltid ;-)

Är min häst en problemhäst?

Fick ett brev som löd;

Hej! Snubblade in på bloggen av ren slump men tyckte den verkar jättebra! :) Nu är det så att jag blivit med häst igen (3e gången gillt?) Hon är relativt hispig halvblodsmadame på 1.68cm, och har inte mycket till respekt alls. Tar man in henne så hon står själv i stallet blir hon jättenervig. Aldrig så att hon stegrar eller nåt sånt, men går bara rakt över en. Har du något bra tips? När man rider henne tar hon bettet och bryr sig inte alls om vad man ber henne om. Rider man henne jättemjukt eller verkligen tar i spelar ingen roll, hur gör man för att få henne lyhörd för det jag vill? Mvh Maria

Hej!
Tack för ditt beröm ;-)
Va kul att du har blivit med häst igen, grattis!
Jag skulle råda dig att börja från marken, för löser man inte problemen på marken så kommer de aldrig försvinna när du rider. Ditt sto har troligen haft en ägare som har låtit henne ta över och inte varit en tydlig ledare (även om jag inte tycker om det ordet).
Ditt jobb blir att du ska bli en tydlig människa som ger henne trygghet. Hennes hispighet visar att hon inte är trygg utan måste hela tiden måste ha koll på omgivningen, söka efter faror etc och tyvärr är du då i vägen ibland....

Här kommer först samma råd som jag gav igår; Om du har en rundcorall eller ridbana släpp henne lös där och bara umgås med henne, lek med henne, arbeta med att få hennes uppmärksamhet, få henne att följa dig, stanna när du stannar, gå när du går, backa när du backar etc. Detta gör du bara genom att umgås med henne och kommer ta mycket tid, men skyndar du långsamt och kan tillbringa mycket tid varje dag med henne kan du troligen göra detta grundläggande arbete på en vecka. Går lika bra att göra i hagen men då kan det vara vissa störningsmoment i form av andra hästar.

Ta i början att arbeta henne mycket hemmavid. Senare kan du börja promenera med henne eller tömköra henne ute men tills hon är trygg med dig och du inte har sällskap ute så skulle jag de första veckorna ta det säkra före det osäkra och hålla mig där hon är någorlunda trygg.

Träna på att gå, stanna, backa när du leder henne (med grimma och grimskaft denna gång). Sätt upp en hinderbana med slalom att gå mellan, bommar att gå över, trånga passager att gå mellan eller vända i, lägg bommar att backa ut, enbart din fantasi sätter gränserna! Gör massor med sådana här "uppgifter" som ni ska lösa tillsammans, ert samspel kommer öka och du kommer bli en trygg punkt för henne som kommer visa att vi löser det här tillsammans! Var tydlig och konsekvent.

Lägg även in saker som tömkörning, löshoppning etc så att hon får ur sig sin överskottsenergi och kan arbeta på rätt sätt samtidigt som hon kan bli trött inte bara mentalt som i tidigare övningar utan även fysiskt.

Tänk på några viktiga saker! Titta henne aldrig rakt i ögonen när hon stressar upp sig, se till att du hela tiden är lugn och håller nere din puls samt adrenalin nivå. För detta läser hästar av lättare än vad man kan tro....

Har du möjlighet så gör i ordning henne ute så att hon ser de andra höstarna. Efter träningspasset går du bara in en vända i stallet och ställer henne där hon ska stå sedan (bind inte upp henne i början) och ge henne en godisbit eller en morot och gå sedan ut och släpp henne i hagen. Ge det en vecka så kommer hon vara lugn i stallet och du kan vara längre och längre stund i stallet och då tar du den huvudsakliga skötseln efter passet i stället för före.

Ge inte upp, utan ha tålamod och se till att hela tiden sysselsätta henne, för hon behöver vara här och nu med dig mentalt istället för att ta ansvar för alla och allt som händer runtomkring. Sist men inte minst beröm henne jättemycket för minsta lilla framsteg hon gör i rätt riktning!

När du sedan kommer upp i sadeln igen om någon/några veckor kommer du se att massor av problem har löst sig men om du inte redan har gjort det skulle jag gå igenom henne både kroppsligt (typ equiterapeut) och tänderna (veterinär) så att hon inte har ont någonstans i kroppen eller har problem med tänderna tex skav av tänder. Låter som om hon har problem just där och det är därför hon tar bettet när du rider......

Lycka till, det här kommer ni fixa tillsammans!

fredag 11 februari 2011

Min häst är en vildhäst!

Fick ett brev som löd;

Hej! Jag har en häst som bott på en ranch i usa i ca 14 år. Hon har inte blivit hanterad där. Hon kom till sverige när hon var ca 14 år och då fick man inte komma närmare än 30 meter. När dom skulle lyfta bakhovarna försökte hon döda den som rörde vid bakbenet. Nu har jag köpt henne och jag får komma ganska nära henne men hon är extremt beroende av sin kompis som kom till mig samtidigt som henne så man kan inte sära på dom. Då utbryter panik. Hur ska jag gå vidare?

Hej!
Det du måste göra är att lägga ner mycket tid, för dessa saker tar just tid! Speciellt när de är till åren med ett så brokigt och förmodligen inte helt lätt förflutet!

För det första skulle jag sära på dessa två, helst så att de inte kan se varandra i annat fall i hagar i närheten av varandra men så att de inte är tillsammans. Vänta med hovarna lite, vet ju att en hovslagare självfallet måste kunna komma till men det viktigaste är ju att kunna komma henne nära och få hennes förtroende så att man sedan isåfall kan börja med att verka henne.

Om du har en rundcorall eller ridbana släpp henne lös där och bara umgås med henne, lek med henne, arbeta med att få hennes uppmärksamhet, få henne att följa dig, stanna när du stannar, gå när du går, backa när du backar etc. Detta gör du bara genom att umgås med henne och kommer ta mycket tid, men skyndar du långsamt och kan tillbringa mycket tid varje dag med henne kan du troligen göra detta grundläggande arbete på en vecka. Även om du kanske inte kan komma ända in på henne så kan du göra detta på avstånd. Går lika bra att göra i hagen men då kan det vara vissa störningsmoment i form av andra hästar.
Träna henne på att du får komma nära och står hon still så går du därifrån (press and release) detta för att successivt komma närmare för att sedan kunna röra henne helt lös.

Hon har garanterat åsikten (pga sitt förflutna) att människor inte går att lita på och att hon klarar sig bäst själv, utan dig.... Men det är här du måste bevisa att hon kan vara trygg hos dig! Är hon ett matvrak? Då kanske vägen till hennes kärlek går genom magen (precis som hos männen ;-) När hon gör som du vill, tex stå still så att du kan röra vid henne, ge henne en morot och gå därifrån. Gör det sedan 100 ggr till så kommer hon inse att du vill henne inget ont, jag KANSKE kan lita på dig? Troligen kommer hon börja följa efter dig för hon blir nyfiken och vill ha fler morötter. Det är denna nyfikenhet du måste väcka i henne för då kommer hon vara villig att mötas halvvägs!

Lycka till, det kommer att gå fint men det kommer ta tid!

Hur ska jag få min travare att galoppera?

Fick ett brev som löd;

hej
vi har skaffat ett varmblod för 2 månader sen(hon är en unghäst 3½ år).hon blev ingen travare för hon saknar vinnarskalle, men ska bli en trevlig ridhäst.Ridningen funkar bra.Mycket miljöträning och att kunna trava i lugnare tempo,som funkar jättebra.Hon är ingen het häst så hon är gudomlig att rida.Nu har jag börjat testa att galoppera.men hon vill mest trava.Idag testade jag i skogen några gånger.En kompis skulle rida just före i backen o vara lite draghjälp.Jag hängde på bakom gjorde galoppfattning o sa:gaaaaalopp........-men några galoppsteg blev det endast med framdelen.Jag testade 3-4 gånger.Har du nåt bra tips.(jag har läst att lonering ska va bra och att då använda rösten Gaaaalopp.
Tacksam för svar/jejje

Hej!
Jag har själv ägt fd travare och vet vilka underbara hästar de är, så skatta dig lycklig ;-)
Det som är problemet med dessa underbara hästar är just galoppen och att balansera upp sig på volter, böjda spår och dylikt.
Det man måste förstå är hur travare tränas, de får INTE galopperas, någonsin och tränas enbart att gå rakt fram vilket då ger en mycket att arbeta med.
Du har inte bara en travare utan då dessutom en unghäst som precis är tagen från travbanan.

Men du jobbar på exakt rätt sätt! Fortsätt att ha draghjälp ute, longera henne ibland och träna in galoppen men rösten som du skriver och om du har möjlighet så börja löshoppa henne. Bara ett enkelt hinder i början men så att hon får springa på ordentligt på hela ridbanan (utan ryttare) och vid hoppning är det lättare att det blir några steg i galopp efter hindret när hon är tvungen att hoppa ett hinder. Dessutom tvingas hon att arbeta med ryggen vid löshoppning och det är ngt travare behöver då de ofta går med höga huvud (pga uppkäket) och sänkt rygg när de körs.

Det du måste ha är tålamod, det är inte omöjligt att det kan ta mellan 3-6 månader innan hon kan galoppera rakt fram på kommando. Detta därför att du måste övertyga henne att det är okej att hon galoppera, hon måste få veta att FÅR galoppera och att det inte är förbjudet.....

Så fortsätt precis som du gör, var tydlig och konsekvent samt ha tålamod. Sist men inte minst överös henne med beröm för minsta lilla framsteg eller galoppsteg, så att hon verkligen förstår att hon har gjort rätt! Du kan aldrig ge för lite beröm!

Lycka till och uppdatera mig gärna hur det går ;-)