söndag 1 november 2009

Det här med hästar och rädsla del II

När vi rider och umgås med hästar måste vi förstå att hästar är både ett flockdjur men även ett flyktdjur. Att hästen är ett flockdjur betyder att den lever i flock och har i flocken en rangordning där den som har högst rang bestämmer vem som ska äta eller drick först, om den skulle bli rädda för något så håller hästarna ihop eftersom en ensam häst är ett lätt byte. Likaväl är de flyktdjur, det innebär att ifall de anar en fara är det bättre att fly direkt än att stanna kvar och undersöka vad det var som var så läskigt. Skulle hästen stanna kvar är han återigen ett lätt byte.

Det är ledarhästen som bestämmer när hästarna ska förflytta sig, när de ska fly och även när faran är över och det är där kommer vi ryttare in i bilden. Vi kan få hästen att se oss som sin ledare och på det sättet erbjuda hästen att vi ska skydda den från faror. När hästen känner sig trygg hos dig kommer inte hästen ha något behov att leta efter och varna för faror eftersom han/hon vet att det gör du, du skyddar honom/henne. Människor och hästar talar som vi alla vet olika språk, vi förstår inte vad hästen säger och hästen förstår definitivt inte vad vi säger. Men det globala kroppsspråket samt tonläget är något vi alla förstår oavsett vilket land vi kommer ifrån eller vad för djur vi tillbringar tid med. Om du som ryttare är lugn och förtroendegivande oavsett om du leder din häst eller rider så signalerar du till din häst att det inte finns någon fara. Pratar du dessutom lugnande med hästen talar du dessutom om för hästen att den fara som hästen kanske tror finns bakom soptunnan inte är något att bli rädd för.

Om du spänner dig när du hanterar eller rider din häst och är rädd för hästen så förstår inte hästen varför du gör detta utan han/hon känner enbart dina spänningar. Hästen börjar då undra vad det finns för fara i närheten eftersom du är spänd som en stålfjäder och helt plötsligt ser hästen spöken bakom varje sten. Det du är så rädd för händer alltså pga dig!

Det bästa du kan göra om du känner att rädslan eller spänningarna komma är att sätta ord på dem. Prata med hästen och säg t ex –Det där är inget att bli rädd för, det är ju bara en soptunna! När du uttalar dessa ord så blir de verklighet. Du vet ju mycket väl att soptunnor inte är farliga för hästar och att det inte bor en sabeltandad tiger där. Helt plötsligt, om du uttalar orden högt inser du hur löjligt det låter. Det är okej om du blir lite irriterad eller arg på hästen ifall den bara ser spöken överallt och även här bli verbal och säg t ex –Det räcker nu! Nu är du bara löjlig! Det finns inget att bli rädd för!

Återigen om du pratar, sjunger, nynnar eller visslar är du tvungen att andas. Om du andas har du inte lika lätt att spänna dig utan slappnar lättare av!

För att lära oss hästarnas språk arbetar vi med horsemanship eller natural horsemanship som det ofta kallas. Inom ämnet rekommenderar jag att läsa böcker i ämnen se videofilmer och gå på föreläsningar och kurser för en tränare som känns bra.

När du rider eller hanterar din häst så var uppmärksam på din hästs kroppsspråk och vad det säger. Lär dig att känna spänningar i hästen så att du kan inverka innan det hinner hända något. En vanlig missuppfattning gäller hästens öron och när hästen är arg eller bara lyssnar.

En häst som är pigg och glad samt nyfiken på vad som händer runt omkring den har öronen framåt.

En häst som lyssnar viker sina öron mot det den lyssnar på. Lyssnar den på ridinstruktören viker den öron mot var ridinstruktören står och pratar. Lyssnar den på sin ryttare viker den bak öronen mot ryttaren som sitter på ryggen. Står du bakom hästen eller vid sidan viker hästen bak öronen mot där du står. En sådan häst är INTE arg utan vänder öronen mot det håll den lyssnar mot.

I stort sett alla hästar testar sina ägare eller ryttare på mer eller mindre sätt. I vissa fall kan det även vara bortskämdhet vilket också är väldigt vanligt. Det kan vara i form att inte gå förbi vissa saker, stanna och inte vilja gå vid hörnor eller ingång till ridbanan, inte stå still vid skötsel eller uppsittning, inte vilja flytta på sig från marken, gå på människor, vara bufflig etc.

Det viktigaste du som hästmänniska måste göra är att vara konsekvent och våga sätta gränser. Du hade nog aldrig tolererat att dina barn var respektlösa mot dig eller att de slänger sina kläder omkring sig i hela huset. Varför ska du då tolerera att din häst går på dig, kliar sig mot dig eller vägrar stå still, när du dessutom tycker det är läskigt?

Bestäm dig själv för vissa grundregler som ska gälla när du hanterar din häst och stå fast vid dem. Var beredd på att det kan bli en kamp och låt det ta tid! Om ditt barn hade sluppit att hjälpa till att städa hemma under flera år och du plötsligt en dag säger att nu får du städa hela huset. Tror du verkligen att ditt barn skulle säga –Ja självklart mamma, det är klart jag ska göra eftersom jag har sluppit i alla år! Självklart hade ditt barn ifrågasatt ditt nya beslut och det är samma sak med din häst. Om din häst har fått bestämma och kommit undan i flera år så kommer hästen ifrågasätta dina nya beslut, konstigt hade det varit annars. Men gläd dig med att om hästen testar dig 35 ggr idag så kommer det kanske bara är 31 ggr imorgon och 27 ggr dagen efter det. Det kommer hela tiden bli bättre och du kommer att växa när du lyckas genomföra detta men kom ihåg att vara konsekvent, vara ännu mer envis än din häst – det kommer din häst att tacka dig för senare!

2 kommentarer:

Östervik9 sa...

Har just hittat till din blogg, vad trevlig den är. Finns mycket intressant att läsa och fina bilder.
Det där med rädsla var bra skrivet av dig, har själv haft problem med det. Tack vare min förra häst en envis domenant haflinger. Jag kan fortfarande bli påmind ibland när jag rider min nya häst att jag sitter och spänner mig när vi rider ut. tänker när ska hon bocka, stegra sig, slänga sig i diket... mm nu gör ju inte hon det men det maler ibakhuvudet hela tiden Jag kommer tillbaka till din blogg :)
Kramar Camilla

Örlingur Islandshästförening sa...

Tack så hemskt mycket! Håll utkik för det kommer mer om rädsla. Du är varmt välkommen tillbaka! Är det något du undrar säg bara till så ska jag svara!